2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyögvenyelősen, de a tanácsosok valahogy átgyúrták

Marosvásárhely költségvetését a keddi rendkívüli ülésen. Olyan amilyen, de legalább van, így aztán májustól már lehet vele kezdeni valamit. Számlákat fizetni, tervezgetni, licitet hirdetni. Bár utóbbiaknál ne reménykedjünk: olyan kevés pénz jut új, a város fejlődését jelentősen befolyásoló beruházásokra, mint talán még soha. Aki abban reménykedett, hogy esetleg lassan felzárkózhatunk Kolozsvár, Brassó, Szeben mellé, szerintem sürgősen elfelejtheti ezt. Persze hosszú volna elemezni, hogy az elmúlt három évtized során miért nem sikerült élhetőbbé, gazdasági húzóerővé tenni a várost, hogy a fejlesztés helyett miért „sikerült” a különböző érdekcsoportoknak kiszolgáltatni Marosvásárhelyt… Pár utca aszfaltozása, befoldozása, néhány park kialakítása, egy-két tanintézet javítása, parkolókra cserélt zöldövezet nem jelenti azt, hogy dübörög a gazdaság, áramlanak Vásárhelyre a befektetők. 

A keddi tanácsülésen többek közt az is eldőlt, hogy nem lesz mélygarázs a főtéren. A hitelt viszont nem a városközpont közelében létesítendő emeletes parkolóházak építésére fordítják, hanem úgy döntött a testület, hogy autóbusz-vásárlásra különíti el, miközben uniós forrásokból is lehetne pályázni e célra vissza nem térítendő összegeket. Ehhez azonban el kellene búcsúzni a Siletinától, amire még nincs politikai akarat. Mint ahogy sok másra sincs. 

A költségvetésnek az árnyoldaláról kevés szó esik. Azokról a tartozásokról például, amelyeket bírósági végzés nyomán a városnak ki kell fizetnie a megkárosított cégeknek. Évekre, akár évtizedekre visszanyúló ügyekről van szó. A víkendtelepi renoválásokról, az Energomur, később E-star által megnyert kártérítési perekről, amit csak most kezd nyögni a város. Az E-starnak visszafizetendő mintegy 20 millió lejt belefoglalták a költségvetésbe, ez nem kis összeg. Hogy kik felelnek azért, hogy eurómilliók folytak el távfűtés-korszerűsítés címen, még nem tudni, de elmondhatjuk, hogy Marosvásárhelyen ma mindenki büszke kiskazános, saját költségén oldva meg a fűtését. Hogy évekig nem volt képes az önkormányzat kézbe venni a fizetőparkolást, engedve, hogy más tegye zsebre a pénzt. Lehetne sorolni. 

A kellemetlen gondolatokat azonban nemsokára feledtetik az EP-kampányt megelőző szórakoztató rendezvények. Na ezek azok, ahonnan nem sajnálták a pénzt.