2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Államelnöki Hivatal pontosítást tett közzé csütörtök este azzal a módszerrel kapcsolatban, ahogyan kiszámítják a zöld, sárga és piros övezeteket az iskolakezdés idejére.
A kiszámítás alapja az ezer lakosra számított új esetek összege az előző 14 napban az adott településen, és nem az új megbetegedések napi átlaga az előző 14 napban, ahogyan azt szerdai nyilatkozatában mondta Klaus Iohannis államfő.
A kijavított szöveg szerint az egyes településeken jegyzett új koronavírusos megbetegedések számának függvényében három forgatókönyv léptethető érvénybe az iskolakezdés kapcsán. Ezek a következők: zöld forgatókönyv, amikor a településen kevesebb mint 1-re tehető az ezer főre eső új megbetegedések száma az előző 14 napban; sárga forgatókönyv, amikor ez az érték ezer lakosonként 1 és 3 közé tehető, illetve piros forgatókönyv, amikor ez a szám nagyobb, mint 3/ezer fő.
Klaus Iohannis azt nyilatkozta szerdán, hogy minden esetben helyi szinten, a helyi adatok figyelembevételével dönti majd el a megyei katasztrófavédelmi bizottság, hogy a zöld, a sárga vagy a piros forgatókönyvet alkalmazzák. A zöld forgatókönyv esetén az iskola valamennyi tanulója bejár az iskolába, a sárga forgatókönyv esetén a tevékenység részben az iskolában, részben online zajlik, piros forgatókönyv esetén pedig senki nem jár be a tanintézménybe – magyarázta. A sárga forgatókönyv alkalmazása esetén az óvodások, továbbá az elemi osztályok tanulói, valamint a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek járnak majd be a tanintézménybe, a többi osztály tanulói pedig – az iskola vezetőségének döntése értelmében – felváltva mehetnek iskolába, hogy legyen helyük azoknak, akiknek naponta be kell járniuk.
Az elnök szerint a települések besorolásáról csak a tanévkezdés előtti napokban döntenek az azt megelőző 14 nap esetszámainak alapján, a jelenlegi adatok szerint azonban a romániai települések nagy részén a zöld forgatókönyv lépne életbe, „néhány száz” olyan település van, ahol a sárga, és ötven olyan, ahol a piros forgatókönyvet kellene alkalmazni.
Klaus Iohannis arról is beszélt, hogy az egészségügyi minisztérium már elkezdte a különleges egészségvédelmi szabályok kidolgozását, egyebek mellett a fizikai távolságtartásra, a higiéniára és a fertőtlenítésre vonatkozóan. (Agerpres)