2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn, április 12-én jelent meg az újságosbódék standjain egy könyv, amely az egyik, magát gazdaságinak nevező újság szerint „leleplezi Magyarország titkos szándékát”, amely – „természetesen” – nem más, mint Erdély leválasztása Romániáról. A lap szerint 1990 márciusában csupán egy lépés választotta el az országot ettől a szörnyűségtől.

A cikk szerint most derült fény az úgynevezett Virradat (Aurora zorilor) elnevezésű titkos tervre. A könyv címe Véres hajnalok (Zori însângerate) – etnikumközi konfliktusok 1989–1990-ből. A kötet szerzői Tudor Păcuraru tartalékos ezredes és dr. Florian Bichir egyetemi professzor. A szerzők szerint a könyv a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsnak (CNSAS) az 1990. márciusi marosvásárhelyi eseményeket tanulmányozó anyagaiból ihletődött. Megállapítják, hogy a „hihetetlen valóságra” – vagyis arra, hogy csupán egy lépés választotta el a magyarokat attól, hogy „elvegyék tőlünk Erdélyt” – valójában most derült fény. 

Azt állítják, hogy a Virradat akció kitervelői Budapest azon vezetői voltak, akik „kijárták a Komintern KGB-s moszkvai egyetemeit” és végső céljuk – mint már megszokhattuk a szélsőséges nacionalisták részéről – Erdély elszakítása volt.

A két szerző felhívja a figyelmet, hogy a könyvet azoknak a kémelhárító és terrorizmus elleni román tiszteknek ajánlják, akik „saját kormányuk mellőzése ellenére, legjobb tudásuk szerint tették a hazájukkal szembeni kötelességüket a hisztérikus tömeg zúgása” közepette. 

A szöveg ismerős, mintha a történelem ismételni akarná önmagát. Mégis elgondolkoztató, hogy a 21. században, amikor az egész világot egy gyilkos vírus tartja sakkban, amikor a földkerekséget átfogó globális felmelegedés az emberiség óriási problémája, amikor Romániában a kormány tehetetlensége és hozzá nem értése miatt napi rendszerességgel emberek vesztik életüket a koronavírus-járvány következtében, vagy azért, mert az illetékesek a járványra koncentrálva más betegek életét kockáztatják értelmetlenül, amikor csak ebben az országban emberek ezrei válnak munkanélkülivé, amikor egyre mélyül a szegénység, még mindig vannak, akiknek jobb dolguk nem lévén, a magyarok ellen uszítanak. És még csak nem is politikusok, nem politikai célból hergelik a közvéleményt, hanem mert a nacionalizmus benne van a vérükben!