2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vita az uniós költségvetésről

Az Európai Parlament képviselői az Európai Tanács június 19-i ülése után és a július 17-i csúcstalálkozó előtt kifejtették álláspontjukat az unió jövőbeli finanszírozásáról és a gazdasági helyreállításról. 

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és a Bizottság elnökhelyettese, Maroš Šefčovič részvételével zajló vitában a legtöbb képviselő megismételte, hogy a helyreállítási csomagról és az újratervezett hosszú távú költségvetésről (MFF) benyújtott bizottsági javaslatot a puszta minimumnak tekinti a parlamenti jóváhagyáshoz.


Megfelelő tervet várnak a piacról felvett pénzek visszafizetésére 

A képviselők megfelelő tervet várnak a piacról felvett pénzek visszafizetésére, beleértve az unió úgynevezett „saját (bevételi) forrásainak” reformját. Ilyen saját forrás lehetne például a digitális adó vagy a kibocsátáskereskedelmi rendszeren alapuló adó, amelyek bevezetésével elkerülhető lenne, hogy a helyreállítás költségeit az európai polgárok fizessék.

Több képviselő szerint a helyreállítási tervhez kapcsolódó feltételek nem eredményezhetnek újabb megszorító intézkedéseket; tiszteletben kell tartani a jogállamiságot, és a beruházásokkal ellenállóbbá kell tenni az unió gazdaságát, például a digitális menetrend megerősítésével.

Egyes képviselők az unió bruttó nemzeti termékének alig 1,5 százalékára rúgó csomagról beszéltek, míg mások túl nagynak találják a végösszeget, és bírálták, hogy az unió hitelt vesz fel.

Számos képviselő szerint hosszú távon kell gondolkozni, hiszen előfordulhat, hogy újabb kijárási korlátozásokat kell elrendelni. Hangsúlyozták, „a tanácsi megállapodás nem a végső szó”, mert a Parlamentnek – amely készen áll a tárgyalásra – abszolút többséggel el kell fogadnia a 2021–2027 közötti hosszú távú költségvetést ahhoz, hogy az életbe léphessen.

A szerződés 324. cikkével összhangban David Sassoli, a Parlament elnöke, a Tanács német elnökségét képviselő Angela Merkel kancellár és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke július 8-án találkozott az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel. A vezetők felmérték az eddigi eredményeket, és felkészültek a küszöbön álló politikai tárgyalásra.

***

Az unió állam- és kormányfői június 19-én videókonferencián vitatták meg a koronavírus-járvány utáni helyreállításra vonatkozó terveket és az unió következő hosszú távú költségvetését, amelyet a Bizottság május 27-én mutatott be a Parlamentben. A Tanácsnak nem sikerült közös álláspontra jutnia.

Az unió vezetői július 17-én üléseznek ismét Brüsszelben. Ezen az ülésen Charles Michel, az Európai Tanács elnökének a csúcstalálkozó előtt bemutatandó konkrét javaslatáról próbálnak megegyezni.

(Forrás: az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)

Forrás: europa.eu