2022. július 5., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

X. Kis-Küküllő menti szüreti mulatság

Gyulakuta községben szeptember 11-én, szombaton tizedik alkalommal szerveztek olyan szüreti mulatságot a kelementelki szőlőhegy alatt, amely lassan fesztivállá kezdi kinőni magát. Székely ruhában pörgő aprókák produkciójában, fiatalok népi táncában gyönyörködhettek, és a régi idők szüreti mulatságainak hangulatát élhették át a helyiek és a több száz kilométerről érkezett vendégek, akik útjukat megszakítva váltak részeseivé a vidám hangulatú kelementelki ünnepségnek. 

Szüreti népszokások bemutatása, helyi termékek kiállítása és vására, must- és borkóstoló, zenés-táncos mulatság, humoros jelenetek, könnyűzenekoncert szórakoztatta a több száz jelenlévőt, a talpalávalót a mezőcsávási fúvósok és a gyulakutai népi zenekar biztosította. A bográcsokban ínycsiklandozó gulyásváltozatok rotyogtak, a tíz bátor csapat pedig zsűri előtt is megmérette főzési tudományát. A színpad mellett parázs fölött nyárson sült az ökör, amit borral, sörrel vagy akár frissen sajtolt, mézédes musttal öblíthettek le a résztvevők.

A Balavásár–Szováta útvonalon elhaladó megyebeli és külföldi turisták közül igencsak sokan töltöttek el pár kellemes órát a vidámságtól visszhangzó szőlőhegy szomszédságában, ahol kicsitől nagyig mindenki megfelelő kikapcsolódást találhatott. Gondos házigazdaként a szervezők kéztisztítási lehetőségről, mobil illemhelyekről, valamint a járművek megfelelő parkolási lehetőségéről is gondoskodtak, ezáltal az igényesebb vendég sem róhatott volna fel szemernyi hiányosságot sem. 

Fotók: Szer Pálosy Piroska


A Kis-Küküllő menti eseményt parlamenti képviselőink, szenátoraink, a megyei tanács elöljárói mellett magyar országházi képviselők is megtisztelték jelenlétükkel. 

Szeptember 11-én, szombaton délelőtt 10 órától a csőszök hívogató karavánja járta ébresztővel Gyulakutát, Kelementelkét és Balavásár község egyes településeit. Két jármű székely ruhába öltözött táncosokat szállított, egy másik pedig a mezőcsávási fúvószenekart, kísérőként jelen volt a huszárosztag, egy hintó a mulatságba rigmusokkal hívogató hegybírót szállította. 

Az ünnepi megnyitó 13 órakor kezdődött, színpadra vonultak a borkultúrát népszerűsítő balavásári és dicsőszentmártoni borlovagrend, valamint a pálinkarend tagjai. A hegybíró és a huszárszázados jelentését ünnepi műsorszámok követték. A marosvásárhelyi Borsika, az erdőszentgyörgyi Százfonat és a gyulakutai Szivárvány néptáncegyüttes négy csoportjának előadásában gyönyörködhetett a közönség, műsorvezetőként Kilyén Ilka színművésznő gördülékenyen irányította a fellépőket. A marosvásárhelyi Corax együttes és Syntia délután szórakoztatta az egybegyűlteket, az esti órákban pedig tűzijátékkal zárták a tizedszerre sikeresen megrendezett ünnepséget, amelyre igencsak nagy tömeg volt kíváncsi.


Varga József polgármester a Maros, illetve a Kis-Küküllő menti szőlőtermesztés és borkészítés hagyományának gyökereit és a hagyományőrzés fontosságát hangsúlyozta. Mint kifejtette, köztudott, hogy az idősebb korosztályhoz tartoznak a szőlőművelés és borkészítés mesterei, a tudásukat azonban tovább kell adniuk a fiataloknak annak érdekében, hogy fennmaradjon a magyar nép honfoglalás előtt is ismert foglalatossága. „A községben több család számára jelent jövedelemforrást a szőlő termesztése és a bor értékesítése. A kelementelki Simén-kúriában csodálatos borpincét működtet a Petry Primacom Kft., ahol gyakran tartanak borkóstolókat – ami a turisták körében igencsak közkedvelt –, ugyanakkor borversenyeket is szerveznek. A község borászaira is méltán lehetünk büszkék, mivel a borversenyeken minden alkalommal arany- és ezüstérmeket szereznek.” A szőlőhöz, borhoz kapcsolódó kulturális, szakrális hagyományokat a fiatalabb nemzedékkel is szeretnék megismertetni. Ezt célozza a község óvodapedagógusainak azon törekvése, amellyel már zsenge életkortól megpróbálják beavatni az óvodásokat is a szőlőtermesztés rejtelmeibe. 


Az esemény ötletgazdája, a Kisküküllő Borrend mellett a szervezésben oroszlánrészt vállalt a gyulakutai önkormányzat, a támogatók közül megemlíthető – a teljesség igénye nélkül – a Maros Megyei Tanács, az RMDSZ Maros megyei szervezete, a marosvásárhelyi Dafcochim, a Doina–Jenő Kft., az egrestői Eldi Kft., Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Petry Kft., az Orbán borászat, a Diószegi Kft. és mindazok az önkéntesek, akik több hétig fáradhatatlanul dolgoztak az esemény sikeres lebonyolítása érdekében. 

A szőlő az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye, művelése több mint kétezer éves múltra tekint vissza. A szőlőhegyek értékét növeli, hogy nemcsak szőlőt és bort adnak, hanem díszítik a domboldalakat, az embert pedig fegyelemre és hűségre tanítják. Amikor a vincellérek, a szőlőhegyek munkát és örömöket adó emléke leáldozóban, a szőlőskerteknek is lassan hűlt helye maradt, talán nem ártana a szőlőhegyekre is úgy tekinteni, mint munkát és becsületet adó életformára. A kelementelki szüreti mulatsággal is erre ösztönöznek a szervezők.