2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen járt a bangladesi ikreket megműtő orvoscsapat tagja

Nagy érdeklődéssel és elismeréssel hallgatta a közönség dr. Valálik István PhD idegsebész főorvos, címzetes egyetemi docens előadását a Digitális orvoslás az emberközpontú gyógyítás szolgálatában címmel tartott konferencián, amelynek helyszíne a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának épülete volt. Funkcionális idegsebészként Valálik főorvos aktív tagja annak az orvoscsapatnak, amely közreműködött a fejüknél összenőtt bangladesi ikrek világszenzációnak számító szétválasztásában. Előadásában erről számolt be, valamint a Parkinson-kórban és egyéb betegségekben jelentkező ismétlődő irányíthatatlan mozgások műtéti kezeléséről, a mélyagyi stimulációról és az agyi pacemaker beültetéséről, amit 1998-ban ő végzett először Magyarországon. 

A Kárpátaljáról származó idegsebész főorvos az Ungvári Egyetemen végezte orvosi tanulmányait, és ott szerzett idegsebészi képesítést. 1991-től a budapesti Szt. János Kórházban dolgozott, ahol az idegsebészeti osztály alapító tagja volt, jelenlegi munkahelye a Virányos Klinika. Ismereteit híres németországi, svájci, brüsszeli, ausztriai klinikákon bővítette. Idegsebészi munkáját, saját bevallása szerint, az információs technológia nélkül ma már nem tudná végezni. Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet című könyvéért a Magyar Tudományos Akadémia nívódíját kapta. Számos magyarországi és nemzetközi társaság, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. 

Dr. Valálik István idegsebész főorvos Marosvásárhelyen

Fotó: Fülöp Tímea


Számítógépes programozói ismeretei birtokában klinikai és kutatási szoftvereket dolgoz ki az agyi célponttervezés és a neuroradiológiai képfeldolgozás terén. Szűkebb működési területe a funkcionális idegsebészet, ahol nagymértékben használja a digitális technológiát. Az idegsebész munkáját segítő komputertomográf mellett a mágnesesrezonancia-vizsgálat ma már négy dimenzióban (4D) is lehetséges, ami az agykéreg tevékenységét mutatja különböző ingerek hatására. Saját tervezésű fejlesztési programja lehetővé teszi az agyi ideghálózatok nagy felbontású feltérképezését. Többek között ebben volt nagy segítségére a bangladesi műtétet végző csapatnak.

Mielőtt a Valálik főorvossal folytatott beszélgetésre rátérnénk, hadd mondjuk el, hogy a fejükkel összenőtt ikerlányok szétválasztására a világ legszegényebb és legsűrűbben lakott országában, Bangladesben az évek óta karitatív műtéteket végző Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosait kérték fel. Az alapítók, dr. Csókay András, a híres magyarországi idegsebész főorvos és dr. Pataki Gergely plasztikai sebész elvállalták, majd kiváló orvosokból, egészségügyi dolgozókból álló önkéntes csapatot állítottak össze. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a szegénység ellenére Dakkában, az ország fővárosában a világ legnagyobb égési és plasztikai sebészeti kórházát építették fel, és a tanácsadásban a magyar orvosok is szerepet vállaltak.) 

A pedagógus házaspár (az apa hittantanár, az anya tanítónő) fejüknél összenőtt kislányainak, Rabeyának és Rebekának a fejlődési rendellenessége nagyon ritka. Általában már az anyaméhben kiszűrik, és az ilyen csecsemők meg sem születnek. Ahol mégis világra jöttek, a korábban elvégzett műtétek többsége nem járt sikerrel. Több száz karitatív műtét után hangzott el 2017-ben a felkérés, és a magyar orvoscsoport úgy döntött, hogy három szakaszban megoperálja a kislányokat. A ritkaságnak tartott műtétet Dakkában, a Központi Katonai Kórházban (CMH) végezték el. Rendkívüli csapatmunka volt, amelyben a kezdeményező orvosokhoz közel száz orvos és egészségügyi szakdolgozó csatlakozott. 

– Megkérem, foglalja össze a több menetben végzett műtét állomásait – kérdeztem először is dr. Valálik István főorvostól.

– A műtét első szakaszában dr. Hudák István doktor a fő agyi érpályákat választotta szét endovaszkuláris módszerrel, azaz érpályákon belül, a combvénán behatolva, ami lecsökkentette a nagy vérzés valószínűségét. A második szakaszban a plasztikai sebészek implantátumok beültetésével elkezdték tágítani a hajas fejbőrt, hogy az elég legyen a szétválasztás után keletkező seb befedésére. A harmadik az augusztus 1–2-án elvégzett több mint 25 órás direkt szétválasztás volt dr. Csókay András főorvos vezetésével. A negyedik szakasz a koponyarekonstrukciós műtét, a koponyacsont pótlása és a rehabilitáció. 

– Mivel pótolják a koponyacsontot? 

– 3D-nyomtatással készült modell alapján mesterséges anyagokból. 

– Mi történik, ha növekedni fognak a gyermekek?

– Az életkorukhoz képest viszonylag nagyobb a koponyaméretük, amit folyamatosan figyelni kell, de ez a jövő kérdése. 

– Hogyan reagáltak a szülők az augusztusi műtétet követően?

– Állandó hullámvasúton vannak, de egy kicsit megnyugodtak, amióta a második gyermek sincs közvetlen életveszélyben. Jelenleg mindenki a kislányok életminőségének a javulásán fáradozik. Izgatottan követjük, hogyan haladnak, de a korábbiakhoz képest kellemesebb izgalommal.

– Mi volt az ön legfontosabb szerepe a rendkívüli csapatmunkában? 

– Első lépésként a pályavizsgálatok elvégzése, hogy kiderüljön, szétválasztható-e az agyuk vagy sem. A harmadik műtét alatt idegsebészként Csókay doktor mellett vagy körülötte voltam, és előfordult, hogy felváltva operáltunk.

– Melyik tűnt a legnehezebb pillanatnak?

– Több kritikus pont is adódott a műtét idején. Az éjszaka során, amikor az agyi féltekéket választottuk szét, azt feltételeztük, hogy egy kicsit könnyebb lesz, de sokkal nehezebbnek bizonyult, és hosszabb időt vett igénybe, mint amire számítottunk. Személy szerint akkor éltem át az egyik legkritikusabb pillanatot, amikor azt az idegpályát vágtuk el, amire azt mondtam, hogy az átvágásnak nem lesz semmilyen következménye.

– Melyik volt az a pálya?

– A két talamusz* közötti, amelyre zöld fényt adtam, de ahogy Csókay főorvossal közösen átvágtuk, az egyik felét ő, a másikat én, a szívem a torkomban dobogott. Emlékszem, hogy azonnal kifele fordultam, és megkérdeztem az aneszteziológusoktól, hogy mi van, amire jött is a válasz, hogy semmi. Akkor megnyugodtam. Voltak ilyen furcsa élmények, izgalmak…

– Mennyire volt összenőve az ikrek agya?

– Teljes mértékben, mintha egy lett volna. Ráadásul nem is volt hártya köztük. Bár a mágnesesrezonancia-vizsgálat és a modell lazábbnak mutatta, a valóságban másképpen volt, ami nem kis csalódást okozott

– Fog-e regenerálódni külön-külön a kettéválasztott agy, ami egyben volt?

– Mivel gyermekekről van szó, reméljük, hogy a regenerációs folyamatok jó irányban haladnak, és a szomszédos területek át tudják venni a funkciót, ezt a gyermekeken végzett műtétek után általában tapasztaljuk. 

– Gondolom, még elképzelni is nehéz volt, hogy minden simán fog menni…

– Nincs olyan műtét, amely alatt ne következhetne be valamilyen váratlan dolog, de ezeket megpróbáltuk előre lemodellálni, felépítettünk egy A és egy B változatot arról, hogy mi történhet. Egy ilyen nagy műtéthez nem lehet úgy hozzákezdeni, hogy csupán arra számítunk, minden művelet jól sikerül. Ilyen elképzelése csak egy amatőrnek lehet. A profi úgy tud szakszerű módon elvégezni egy operációt, ha algoritmusban le tudja futtatni az összes elágazást (mi van, ha ez vagy az nem sikerül), és az összes lehetséges szövődményre megoldást tud kidolgozni. Ezeket előre megbeszéltük.

– Mikor lesz az utolsó nagyobb műtét?

– Arra öten utaztunk ki: altatóorvos, plasztikai sebész, ketten idegsebészek, hogy beépítsük a már elkészített koponyamodellt. 

– A fejbőr kitágult-e a megfelelő méretűre?

– Sikerült teljesen bevarrni. Nem volt agyvízelfolyás, bár erre titokban számítottunk, de Istennek hála nem következett be. 

– A marosvásárhelyi megyei lapban mi is igyekeztünk követni a fejleményeket. Teljesítményüket hogyan fogadták Magyarországon? 

– A legtöbb bátorítást a civilektől kaptuk, a szomszédok megszólítottak, hogy mondtak egy imát az ikrekért. Sajgó atya a Szabadság hídon és a Margit-szigeten szervezett közös imát. Rendkívül nagy visszhangja volt az ikrek szétválasztásának külföldön. Kommunikációs vezetőnk tájékoztatása szerint az Egyesült Államokban a kisvárosi helyi lapokban is jelentek meg beszámolók a műtétekről. Otthon nagy megtiszteltetésnek éreztük, hogy Áder János elnök úr meghívta vacsorára a csapat tagjait, az Orvosi Kamara is megbecsülését akarja kifejezni, de a közvetlen szakmától nem kaptunk visszajelzést. 

Az elmondottakhoz tegyük hozzá, hogy az ikrek közül az egyik kislány már tud nevetni, beszélni és játszani, testvérének agyában a műtét utáni 33. napon bevérzés történt, amelynek következményeit még nem tudták pontosan felmérni, de ő is elhagyhatta az intenzív osztályt. 

* A köztiagy nagyobb részét alkotó szürkeállomány-tömeg a harmadik agykamrának a két oldalán. Egy olyan központ, ahol sok információ integrálódik, és kapcsolódik át az agykéreg és sok más központja felé.