2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A sürgősségi szolgálatok dolgozói kiállnak Raed Arafat mellett

Sajtóközleményt adott ki az ország sürgősségi és életmentő szolgálatainak 138 orvosa, egészségügyi asszisztense, egyetemi oktatók, kórházigazgatók – egy emberként állnak ki dr. Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára mellett, akinek kilátásba helyezték a leváltását.

„A sürgősségi és életmentő rendszer az egészségügyi és a belügyminisztérium, valamint a helyhatóságok együttműködésén alapul, amelyből bármely láncszem kiesése emberi életekbe kerülhet. A rendszerben – amelynek részei a rohammentő szolgálatok, a sürgősségi eseteket fogadó és ellátó központok, a mentőszolgálatok és a hegyimentő szolgálatok – olyan szakképzett személyzet dolgozik, amelynek tagjai az elmúlt 25 év alatt összetett, mindenre kiterjedő szakmai képzésben részesültek.

Évente az ország lakosságának húsz százaléka szorul a megyei és a fővárosi sürgősségi és életmentő szolgálatok korszerű ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező szakembereinek a segítségére. A rendszer egészének értéke sokkal nagyobb, mint azon személyek értékének az összessége, akik a rendszerben dolgoznak. A tapasztalat azt igazolta, hogy mindez csak egységes és szakszerű vezetéssel valósulhat meg. Ennek működnie kell a mindennapi tevékenység és a súlyos válságok idején is. Románia rendelkezik ilyen irányítási rendszerrel, amit nem szabad tönkretenni. 

Dr. Raed Arafat szerepe egy olyan sürgősségi rendszer kialakításáért folytatott harccal kezdődött, amelynek középpontjában a páciens életének a megmentése áll. Szerepe megváltozott, amikor kialakult a rendszer, amelyben egységes irányítás alatt működnek mindazok, akik részt vesznek az életmentésben. 

A rendszer elleni folyamatos fenyegetőzések már 2011–12-ben elkezdődtek. A lehetséges pénzösszegek bevonzása, a kereskedelmi érdekek behatolásának a lehetősége, a próbálkozás, hogy az egységes, állami fenntartású közhasznú rendszer szűkítése teret nyisson kétes próbálkozásoknak, támadások sorozatát indította el az elképzelés, a szerkezet alkotóelemei és mindenekelőtt a rendszer egységét képviselő dr. Raed Arafat személye ellen. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


A burkolt vagy nyílt fenyegetések elképzelhetetlen méreteket és formát öltöttek, ami azt bizonyítja, hogy összehangolt jelenségről van szó, és akik a háttérben állnak, a legalapvetebb ismeretekkel sem rendelkeznek arról, amit tönkre akarnak tenni. Ilyen volt a miniszterelnök ellenőrző testületének a fenyegető kivizsgálása amiatt, hogy a Colectiv-tragédia idején az aszfalton próbálták újraéleszteni a sérülteket, ami a szakmai előírásokban az ajánlások között szerepel, vagy olyan átvilágítások szervezése, amelyek témája háromszor változik egy héten belül, továbbá a magánszférából érkező ajánlatok mind-mind eszközei egy „játéknak”, amelynek célja Arafat doktor lemondásának az elérése.

A valóság az, hogy nem is értjük, miért teszik felelőssé, mit rónak fel neki? Mit hibázott a nagy tragédiák idején? Miért nem a rendszerben dolgozó szakembereket kérdezik meg a hozzá nem értő, csak a változásért törtető emberek helyett. 

Végül lehet, hogy nem Raed Arafatról, az emberről van szó, hanem arról, amit Románia számára jelent, és amit az évek során felépített, és azokról, akik mellette álltak, és támogatták a szenvedő embereknek nyújtott segítségben, de mindenekelőtt a rendszerről és annak működéséről, ami a munkánk és az életünk is egyben. 

Tisztelt urak és hölgyek, ami 30 év alatt felépült, azt 30 nap alatt tönkre lehet tenni. Mit tesznek a helyébe? Magyarázzák meg ezt Románia lakosainak! Ha nem értik a rendszert, hagyjanak dolgozni Raed Arafat mellett. Különben tiltakozni fogunk, anélkül, hogy az befolyásolná a hozzánk forduló betegek ellátását, mert azt szeretnénk, hogy megértsék a mondanivalónk fontosságát – olvasható a közleményben, amelyet 138 aláírás erősít meg.