2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertóból egy újabb, a tudományra nézve eddig ismeretlen baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Sapientia aquatica néven.

A Sapientia EMTE csíkszeredai Biomérnöki Tanszékén a krátertó mikrobiológiai kutatásába bevont ökológiai mérnök szakos hallgatók több, a tudomány számára eddig ismeretlen baktériumnemzetséget, illetve fajt tenyésztettek ki és azonosítottak DNS-vizsgálatok alapján, dr. Máthé István oktató vezetésével. Ezek közül korábban egy új baktériumnemzetség (Siculibacillus lacustris), illetve egy új faj került leírásra (Rhizobium aquaticum).

A krátertóból most előkerült legújabb baktériumnemzetség leírásához szükséges széles körű molekuláris biológiai és biokémiai vizsgálatokat dr. Felföldi Tamás (ELTE, Budapest) mikrobiológus irányította, az eredményeket pedig a szakterület egyik legelismertebb tudományos folyóiratában közölték. [MI1]

Az új baktériumnemzetség latin elnevezésében a Sapientia szó arra utal, hogy a baktériumot a Sapientia egyetem labora- tóriumaiban izolálták, az aquatica fajnév pedig a vízi eredetre vonatkozik. A felfedezett baktériumra jellemző, hogy többféle cukor- és zsírmolekula lebontására képes, és ezáltal szerepet játszik a krátertó tápanyag-körforgásában.

A mostani névadáson túl mintegy kilenc dél-koreai, japán, kínai, ausztráliai és magyarországi egyetemről neveztek el baktériumnemzetséget. Ezek közül az Eoetvoesia nemzetséget Eötvös Loránd (1848–1919) magyar fizikus tiszteletére nevezték el az Eötvös Loránd Tudományegyetem mikrobiológusai. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem névadóiról is neveztek el egy-egy mikroorganizmust: Victor Babeş (1854–1926) orvos, bakteriológus nevét viseli a véglények (állati egysejtűek) csoportjába tartozó Babesia nemzetség. A két matematikus, Bolyai Farkas (1775–1856) és fia, Bolyai János (1802–1860) tiszteletére nevezték el a Chlamydomonas bolyaiana zöldalga-fajt.

Magyar kutatók közül a bakteriológiai nevezéktanban Friedmann Imre (1921–2007) meleg égövi és antarktiszi sivatagokat kutató mikrobiológus nevét viseli a Friedmanniella nemzetség, míg a Gimesia nemzetséget Gimesi Nándor István (1892–1953) botanikus, hidrobiológus, mikrobiológus tiszteletére nevezték el. A Nitrincola schmidtii baktérium fajneve Schmidt Antal (1944–2010) algakutató neve előtt tiszteleg, míg a Xenorhabdus szentirmaii a közelmúltban elhunyt, ipari mikrobiológiával foglalkozó Szentirmai Attila (1930–2019) családnevét viseli. 

Román kutató nevét viseli a Parabacteroides distasonis baktérium, amely az 1910-es években a párizsi Pasteur Intézetben tevékenykedő Arcangelo Distaso román bakteriológusról kapta a fajnevét.

Dr. Máthé István (Sapientia EMTE)

Dr. Felföldi Tamás (ELTE)

[MI1]https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/ijsem/10.1099/ijsem.0.003761

A Sapientia aquatica baktériumfaj típustörzsének sejtjei kristályibolya festést követően, fáziskontraszt-mikroszkópos felvételen

Fotó: dr. Felföldi Tamás