2022. december 4., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sajtótájékoztatót tartott kedden a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei szervezete. Jelen volt Ciprian Dobre, a PNL megyei elnöke, Mara Togănel első alelnök, Maros megye prefektusa, dr. Horaţiu Suciu, a PNL marosvásárhelyi elnöke, Alexandru György alelnök, Marosvásárhely alpolgármestere. 


Fotó: A PNL Facebook-oldala
A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a liberálisok prioritási tervet dolgoztak ki, amely több, a PNL által támogatott infrastrukturális projektből áll. A projekteket három kategóriába sorolták: Marosvásárhely önkormányzatára, Maros megye fejlesztésére és az országos intézmények támogatásán alapuló tervekre.

A PNL marosvásárhelyi elnöke szerint a liberálisok által megfogalmazott akcióterv első határideje jövő év nyara, és bemutatott több, a marosvásárhelyi önkormányzat számára prioritást élvező projektet:  egy új Maros-híd építését, valamint egy 350-400 férőhelyes parkoló megépítését az egészségügyi líceum melletti területen.

Ciprian Dobre hangsúlyozta: a PNL által támogatott infrastrukturális projektek listáján szerepelnek a többi között Segesvár és Szászrégen terelőútjainak munkálatai, a marosvásárhelyi kerülőút projektjének újjáélesztése Koronka és Nagyernye között, egy újabb terelőút megépítése Nagyernyétől Nyárádtőig, a DN 15-ös országút Marosvásárhely és Szászrégen közötti szakaszának négysávosra bővítése, ugyanakkor egy 2016-os projekt is, amelynek célja a segesvári vár helyreállítása. 

Mara Togănel beszélt a DN 15E út teljes felújítási munkálatainak tervéről. Jelenleg a tervezésre benyújtott ajánlatokat elemzik, és 2022. október 25-én kerül sor a nyertes kihirdetésére. Ha minden rendben lesz, a szerződés aláírására novemberben kerül sor, majd a munkálatok kivitelezése következik. 

A másik, prefektúra által támogatott projekt a balavásári útkereszteződés fejlesztése körforgalom megépítésével. Jelenleg az engedélyek megszerzésének fázisában tartanak, a következő lépés az építési engedély megszerzése és a kivitelezési munkák költségvetésének megtervezése lesz 2023-ban. A prefektus szerint folyamatos kapcsolatot tartanak a megye többi nagyprojektjét irányító központi intézményekkel. A liberálisok másik prioritása a marosvásárhelyi Szívgyógyászati Intézet új székházának a megépítése. Erről dr. Horaţiu Suciu, a PNL marosvásárhelyi elnöke beszélt. 

Marosvásárhely alpolgármestere, Alexandru György a liberálisok által támogatott projektek közül mutatott be néhányat: az önkormányzati szintű forgalomszervezési projektet, amely által 2023-ban intelligens jelzőlámpás rendszer lesz Marosvásárhelyen, amely 20 nagy kereszteződést foglal magába. Emellett az Unirii negyedben egy iskola és egy óvoda építésére szánt területet jelölnek ki, a Constantin Brâncuşi iskolába egy campus építését tervezik.