2024. május 21., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Kultúra hete Marosvásárhelyen

  • 2023-01-12 16:00:00

  • -

2023. január 15–22.

Egyhetes programsorozattal ünnepli – ötödik alkalommal – a Studium–Prospero Alapítvány a román és a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen. A január 15-től január 22-ig tartó egyhetes időszak Kultúra hete néven vált ismertté, mely alatt számos változatos program közül választhatnak az érdeklődők. Az elmúlt években már hagyománnyá vált rendezvénysorozatban az idén is helyet kap a képzőművészet, a film, a színház, a zene, az irodalom, a tánc, a történelem, a népi kultúra, a gasztronómia, ezúttal is lesznek tudományos ismeretterjesztő előadások és gyermekprogramok. A különböző események keretében megjelenik a román, az örmény és a magyar kultúra is, melyek együtt szerves részét képezik annak az erdélyiségnek, ami számunkra a mindennapot jelenti.

A Kultúra hete főszervezője a Studium–Prospero Alapítvány.

Programkoordinátor Nagy Zsolt. 

Társszervezők, partnerek: Cser Kiadó (Budapest); Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány; Jezsuita Udvar; Keresztelő Szent János-templom és plébánia; Látó (szépirodalmi folyóirat); Magyar Írórezidencia (Budapest); Marosvásárhelyi 

George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem; Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség és Kollégium; Maros Megyei Könyvtár; Maros Megyei Múzeum; Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem; Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület; Petőfi Kulturális Ügynökség (Budapest); Regeneráció Egyesület; Studium–Prospero Kulturális Központ; Studium Hub; Studium Kiadó; Szent Balázs Alapítvány; Teleki–Bolyai Könyvtár; Teleki Téka Alapítvány.

A Kultúra hete rendezvénysorozat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

A Kultúra hete részletes programja:

Január 15., vasárnap – Román kultúra napja

18:00 Kiállításmegnyitó (RO–HU)

Dincolo de halatul alb – A fehér köpeny mögött. Salon de arte vizuale al personalului medical II. – Alkotó egészségügyi dolgozók digitális tárlata II.

Helyszín: Studium Hub látványkávézó, Bolyai tér 15. szám

A tárlat kurátorai: Vass Tünde gyógyszerész és Radu Nicoleta gyógyszerész

Megnyitja Nagy Miklós Kund művészeti író

Kiállítók: Ábrám Zoltán, Adriana Neghirlă, Bala Noémi, Barabás Dénes, Bartha Éva Gizella, Báthori Zsigmond, Benedek Orsolya, Budaházy Mária, Echim Tudor, Fodor István, Hadadi Hajnal-Timea, Jung János, Kirei Noémi, Mihály Péter, Morvay Szabó Edina Éva, Munzlinger Attila, Munzlinger Noémi, Şoldan Ana-Voichiţa, Székely János, Szöllösi Attila, Vass Tünde

Kurátorok: Radu Nicoleta, Vass Tünde

Közreműködik: Jakab István Attila

A tárlat megtekinthető január 15–22. között minden munkanap 9 és 19 óra között, szombaton és vasárnap 10 és 15 óra között.


Január 16., hétfő

11:00–13:00 Komplex gyerekfoglalkozás (célcsoport: kisiskolások) (HU)

A gyermekcsoportok felváltva vesznek részt mindkét alábbi tevékenységen: kézműves-foglalkozások

Szövőszék és fonóbeli eszközök bemutatása, szövés, kötélverés és fonalmunkák.

Helyszín: Studium Hub alagsora, Bolyai tér 15. szám

A foglalkozásokat Csiki Emőke és Kelemen Vera kézművesek vezetik

A résztvevők száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Bejelentkezni a következő telefonszámon lehet: 0265-250-773.

Társszervező: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Citeramuzsika és hangszerbemutató, élőszavas mesemondás

A foglalkozás része lesz a népi gyermekjáték és a közös éneklés is. A gyerekek a január–február időszak jeles napi szokásaival is megismerkedhetnek.

Helyszín: Studium Hub alagsora, Bolyai tér 15. szám

Meghívottak: Fazakas Ildikó, a Fagyöngy citerazenekar vezetője és Tekei Erika, az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársa

A résztvevők száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Bejelentkezni a következő telefonszámon lehet: 0265-250-773.

Társszervező: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

14:00–15:00 Alkalmazott bábművészeti előadás (célcsoport: kisiskolások) (HU)

Helyszín: Studium Hub alagsora, Bolyai tér 15. szám

A foglalkozást Kali Barabási Hajnalka és Tálas Ferenc pedagógusok vezetik;

A résztvevők száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Bejelentkezni a következő telefonszámon lehet: 0265 250 773.

Társszervező: Regeneráció Egyesület

15:00–16:00 Alkalmazott bábművészeti előadás (célcsoport: kisiskolások) (HU)

Helyszín: Studium Hub alagsora, Bolyai tér 15. szám

A foglalkozást Kali Barabási Hajnalka és Tálas Ferenc pedagógusok vezetik

A résztvevők száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Bejelentkezni a következő telefonszámon lehet: 0265-250-773.

Társszervező: Regeneráció Egyesület

17:00 Ismeretterjesztő előadás (HU)

Erdélyi konyha vs. egészséges táplálkozás

Helyszín: Studium Hub, földszinti konferenciaterem, Bolyai tér 15. szám

Meghívott: dr. Jakab Noémi belgyógyász szakorvos, diabetológus rezidens

Moderátor: Szakács Zsuzsánna

Társszervező: Szent Balázs Alapítvány


Január 17., kedd

15:30–16:30 Felolvasás (HU)

Vass Norbert író-költő készülő novelláskötetéből olvas fel.

Helyszín: Studium Hub látványkávézó, Bolyai tér 15. szám

Társszervezők: Magyar Írórezidencia (Budapest), Petőfi Kulturális Ügynökség (Budapest)

17:00–18:00 Rövidfilmmaraton (RO–HU)

A Studium–Prospero Alapítvány és partnerei által 2020-ban készített Dudutz család – egy örmény család hagyatéka Marosvásárhelyen (Familia Dudutz – Moştenirea unei familii armene) című riportot (magyar nyelvű, román felirattal) és a Rejtett város (Oraşul ascuns) című ismeretterjesztő rövidfilmsorozatunk négy részét (az első rész román nyelvű, magyar felirattal; a további részek magyar nyelvűek, román felirattal) vetítjük le ismét az érdeklődőknek. Utóbbi sorozat darabjai a Maros Megyei Könyvtár, a Teleki–Bolyai Könyvtár, a Sényi-ház és az egykori minorita templom, illetve kolostor olyan rejtett helyszíneire engednek betekintést, ahová a látogatók ritkán kukkanthatnak be.

Helyszín: Studium Hub, nagy konferenciaterem, Bolyai tér 15. szám

Társszervezők: Jezsuita Udvar, Maros Megyei Könyvtár, Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség és Kollégium, Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület, Teleki–Bolyai Könyvtár, Teleki Téka Alapítvány


Január 18., szerda

17:00 Vetített képes élménybeszámoló (HU)

Isten kezét fogva a Föld körül – Veress Zsombor segesvári gyógyszerész, világutazó mesél utazási élményeiről

Helyszín: Studium Hub, nagy konferenciaterem, Bolyai tér 15. szám


Január 19., csütörtök

17:00 Könyvbemutató (HU)

Kiss Csekme Márta: Orvosaink emlékezete 4. A marosvásárhelyi állami köztemetők orvos-sírjai és kiegészítések a sorozat korábbi köteteihez (bővítések, új sírok). Studium Kiadó, Marosvásárhely, 2022 (szerkesztette Nagy Zsolt)

Helyszín: Studium Hub látványkávézó, Bolyai tér 15. szám

Bemutatja: Ötvös József ny. református lelkipásztor és dr. Kiss Zsuzsánna irodalmár

Társszervező: Studium Kiadó

A temetők hűen tükrözik egy közösség múltját, bemutatják jelenét, és a jövőbe tekintenek. Történelem, történetek, sorsok elevenednek meg sírkőről sírkőre. Az elhunyt felekezeti hovatartozásán, születési és halálozási évszámán túl fontos adatnak bizonyulhat a foglalkozás. Az erdélyi magyar orvosképzés fellegvárában, Marosvásárhelyen még holtukban is kiemelt tisztelet övezi a gyógyítókat, az orvostudorokat és tanítómestereket. Egykori betegeik és tanítványaik, a város orvostársadalmát becsülő újabb nemzedékek nem feledkeznek meg róluk.

Marosvásárhelyi orvossírokról és a mögöttük fölsejlő, évről évre bővülő történetekről szól Kiss Csekme Márta négy kötete. Immár a negyedik kötetet vehetjük kézbe, melyben a szerző emlékező művét befejezettnek tekinti. Még akkor is, ha mindannyian jól tudjuk, hogy az emlékezés befejezhetetlen. Nemcsak a megállíthatatlan idő miatt, hanem az orvos-téma szerteágazódása által is.

Keresztény temetőinkben ott magaslik az áldott orvos jelképes vagy valóságos keresztje. „Az áldott orvos közeleg, a drága főpap: Jézus.” Amiként a modern kori orvostudomány megteremtője, Paracelsus vallotta: „Az orvoslás legfőbb alapja a szeretet.” (Dr. Ábrám Zoltán)


Január 20., péntek

11:00 Könyvbemutatóval egybekötött gyermekfoglalkozás (célcsoport: kisiskolások) (HU)

A Tóbiás és Galagonya prevenciós mesekönyveket (kiadta: Szent Balázs Alapítvány, szerkesztette: Nagy Zsolt) a kötetek szerzői interaktív, játékos módon mutatják be a gyerekeknek.

Helyszín: Studium Hub látványkávézó, Bolyai tér 15. szám

Moderátor: Szakács Zsuzsánna

Társszervező: Szent Balázs Alapítvány

A meséket olvasva a gyerekek megismerhetik Tóbiást és Galagonyát, a két főhőst, akikkel mindig történik valami. Ők harcolnak a cigarettamanóval, az orvosi vizsgálat előtti félelemmel, a helyes táplálkozásról tanulnak, kertészkednek, mozognak.

17:00 Könyvbemutató és ismeretterjesztő előadás (HU)

Bányai Réka könyvtáros A mikházi és szárhegyi ferences kolostorok régi könyvei című kötetét (Teleki Téka Alapítvány, Marosvásárhely, 2022) Győrfi Zalán történész, régész, a Maros Megyei Múzeum munkatársa mutatja be.

A bemutatót követően a kötet szerzője és szerkesztője tart vetített képes előadást az általa feldolgozott anyagról.

Helyszín: Studium Hub, nagy konferenciaterem, Bolyai tér 15. szám

Társszervezők: Maros Megyei Múzeum, Teleki–Bolyai Könyvtár, Teleki Téka Alapítvány

A csíksomlyói anyaház után a második legrégibb alapítású erdélyi ferences kolostor az 1635-ben létrehozott mikházi rendház volt a Felső-Nyárádmentén. 1949-es felszámolásáig jelentős szerepet játszott a Székelyföld katolikus pasztorációjában. A szerzetesrendek szétszóratása és vagyonuk államosítása óta a zárda könyvtárának legnagyobb részét a Teleki Téka őrzi. Kisebb számban kerültek könyvek egyéb őrzőhelyekre is (Dés, Csíksomlyó, Kolozsvár), illetve lappanganak. A most megjelent részletes katalógus a ma ismert 1504 tétel leírását tartalmazza; bár az állomány zömét a 18. századi anyag képezi, az egykori kolostori gyűjtemény számszerűleg is értékes középkori és kora újkori könyvanyagot őrzött meg. A katalógus második részét az 1664-ben létrejött szárhegyi kolostor töredékesen fennmaradt régi könyvanyagának leírása képezi.

18:00–22:00 Ifjúsági táncház (célcsoport: ifjúság, 12–18 éves korosztály) (HU)

Hagyományos néptánc, táncoktatás és énektanítás élő muzsikával, fiatal zenészekkel.

A kosaras jelleget az otthonról hozott enni- és innivaló teszi teljessé.

Helyszín: Erdélyi Hagyományok Háza díszterme, Sáros utca 1. szám

Táncházgazda: Balogh Zsolt

Zenekar: Györgyi Tamás és bandája

Szervező: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány


Január 21., szombat

11:00 Ismeretterjesztő előadás (HU)

Dr. Pokorny László farmakobotanikus, MTA köztestületi tag: Négy évszak gyógynövényei a Maros mentén

Helyszín: Studium Hub, nagy konferenciaterem, Bolyai tér 15. szám

15:00 PetőfiLátó 200 (HU)

A Látó szépirodalmi folyóirat Petőfi-számának bemutatója.

A Látó szépirodalmi folyóirat Petőfi Sándor születésének bicentenáriumára egy teljes lapszámot szentelt a magyar irodalom egyik legismertebb költője emlékének. A PetőfiLátó 200 nevet viselő tematikus lapszámban kortárs magyar írók és költők gondolják tovább, kerülnek játékba Petőfi Sándor költői hagyományával.

Helyszín: Studium Hub látványkávézó, Bolyai tér 15. szám

Moderátor: Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költő

Meghívottak: a lapszám szerzői

Társszervező: Látó (szépirodalmi folyóirat)

17:00 Könyvbemutató (HU)

Vass Norbert (szerk.): Mindenki! – koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából. Cser Kiadó, Budapest, 2022

Helyszín: Studium Hub látványkávézó, Bolyai tér 15. szám

Bemutatja: Szabó Róbert Csaba író, szerkesztő, a Látó szépirodalmi folyóirat munkatársa

Társszervezők: Cser Kiadó (Budapest); Látó (szépirodalmi folyóirat); Magyar Írórezidencia (Budapest), Petőfi Kulturális Ügynökség (Budapest)


Január 22., vasárnap – Magyar kultúra napja

16:00 Ismeretterjesztő előadás (HU)

Barabás Kisanna plébániai levéltáros-művészettörténész: Fasípok és színes üvegdarabok (Johann Isaac Vest orgonája és Carl Ludwig Türcke ólmozott üvegablakai a plébániatemplomban)

Helyszín: Keresztelő Szent János-templom, Rózsák tere 61. szám

Az esemény moderátora dr. Kálmán Attila, a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület alelnöke

Társszervezők: Keresztelő Szent János-templom és plébánia, Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület

A Kultúra hete programsorozat részeként január 17–20. (kedd–péntek) között a Teleki–Bolyai Könyvtárban megtekinthető a Teleki Sámuel (1739–1822) című emlékkiállítás. A tárlat kurátora Kimpián Annamária könyvtáros. A kiállítás 10 és 18 óra között látogatható. Utolsó belépés 17:30-kor.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató