2020. szeptember 28., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetemen a dohányfüstmentes világnapon nyilvános szakmai találkozóra került sor a gyógyszerészek szerepéről a dohányzásról való leszokással kapcsolatos tanácsadás terén. 

A Közegészségtani Tanszék által lebonyolított kutatások eredményei a dohányzás alacsonyabb előfordulását igazolták a gyógyszerészhallgatók sorában. Ebből kiindulva hasznos lenne a tabakológiai kurzus bevezetése a Gyógyszerészeti Kar hallgatóinak is, amint azt dr. Nemes-Nagy Enikő adjunktus javasolta előadásában. Azzal a céllal, hogy a későbbiekben, a gyógyszertárakban elhelyezkedve, tanácsadással szolgáljanak a páciensek számára, hiszen nemcsak az orvosok feladata az egészségügyi tanácsadás, a gyógyszerészek is adhatnak tanácsot akár a dohányzásmegelőzés területén is.


A szakmai tanácskozáson előadást tartó Nicoleta Radu, a gyógyszerészek Maros megyei kamarájának elnöke kifejtette, hogy a több mint kétszáz megyénkbeli patikában dolgozó mintegy félezer gyógyszerész közül bizonyára számosan szívesen részt vennének felkészítőn, hogy a dohányzásmegelőzés terén hasznos tanácsadással szolgálhassanak. Egyébként az orvosi egyetem Közegészségtani Tanszékének oktatói által végzett felmérés arra mutat rá, hogy a gyógyszerészek szívesen közreműködnének a tájékoztatási kampányban. Nemcsak a dohányzásról leszoktató készítményeket tudnák bemutatni, hanem a dohányzás következményeiről, az országos program nyújtotta lehetőségekről is tájékoztatást nyújtanának. A feszes munkaprogramjuk ellenére napi tíz-tizenöt percet rászánnának erre a tevékenységre.

Bár a gyógyszertárakban lebonyolítható minimális dohányzás-megelőző tanácsadással kapcsolatosan még kevés a tapasztalat, és mifelénk semmi sem történt ebben az irányban, dr. Nădăşan Valentin előadótanár bizakodó. A törvénykezés, a gyógyszertárak felépítése, a kedvező hozzáállás ugyanis azt a következtetést körvonalazza, hogy érdemes továbblépni a gyógyszerészek által nyújtott dohányzásmegelőzési tanácsadás terén. Az együttműködés folytatása, a téma iránti érzékenység és az érdeklődés növelése csakis kedvezően járulhat hozzá a dohányzásról való leszokáshoz.