2020. február 29., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A házigazda magyar válogatott 13-10-re legyőzte a legutóbbi kontinensviadalon ezüstérmes görög csapatot a budapesti Duna Arénában zajló vízilabda-Európa-bajnokság női tornájának pénteki negyedik fordulójában.

Kihagyott görög előnnyel, majd értékesített magyarral indult az összecsapás, de a rivális a második fórjából egyenlített. Az ellenfél egy szép összjátékból született centerpöccintéssel előnybe került, de Garda Krisztina másodszor is beköszönt fórból. A görögök ötméteresből újra vezetést szereztek, de a harmadik hazai előny is góllal végződött, Illés Annára játszották ki szépen a figurát, ő pedig közelről a kapuba húzott. Sorra jöttek a kiállítások, a rivális pedig megint előnybe került, Leimeter Dóra azonban éppen a dudaszó pillanatában egalizált, ugyancsak fórból.

A második felvonást görög gól vezette fel, azonban az ötödik emberelőnyét is kihasználta a hazai csapat, ezúttal Gurisatti Gréta volt a befejező. A kapuban Gangl Edina két védést mutatott be, elöl viszont Keszthelyi Rita kissé kapkodva lőtt, amivel odalett a hibátlan fórkihasználás. Nem kellett sokat várni az újabb létszámfölényes lehetőségre, Bíró Attila pedig időt kért: a megbeszélés után Illés volt újra a befejező. Ezzel először vezetett a magyar válogatott, de nem örülhetett sokáig, mert Eleni Xenaki centergólt szerzett akcióból. A túloldalon Parkes Rebecca is bemutatta, hogy a magyarok is tudnak gólt lőni erről a posztról – eközben a görögök két fórt is kihasználatlanul hagytak –, a magyarok centere sorozatban kétszer villant.

A nagyszünet után több mint öt percen át csak kihagyott helyzeteket láthatott a közönség, a gólcsendet végül Garda törte meg ötméteresből, majd az Eb-újonc Vályi Vanda révén már megnyugtató volt az előny (10-6). A zárófelvonás elején az egész találkozón remeklő Parkes csavargóljával öt gól lett a differencia, majd a görögök több mint egy negyed után betaláltak, egymás után kétszer is (11-8). Egy bombagól formájában négy és fél perccel a vége előtt érkezett a kilencedik görög találat, Bíró Attila pedig időt kért, hiszen láthatóan megzavarodtak játékosai, akik viszont ezután kettős emberelőnyből sem tudtak betalálni. Ekkor érkezett szerencsére a mezőny legjobbja, Garda, aki egy remek lövéssel három perccel a vége előtt háromra állította vissza a különbséget, amivel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A végén még mindkét oldalon esett egy-egy gól, így 13-10 lett a vége.

Parkes Rebecca, Garda Krisztina, Keszthelyi-Nagy Rita és Gangl Edina, a magyar válogatott játékosai ünnepelnek. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Eredményjelző

Női vízilabda-Európa-bajnokság, csoportkör:

* A csoport: 1. forduló: Szlovákia – Oroszország 2-31, Görögország – Szerbia 26-7, Magyarország – Horvátország 25-6; 2. forduló: Horvátország – Görögország 3-18, Oroszország – Szerbia 27-2, Szlovákia – Magyarország 2-20; 3. forduló: Görögország – Szlovákia 18-2, Szerbia – Horvátország 8-9, Magyarország – Oroszország 9-8; 4. forduló: Oroszország – Horvátország 34-1, Szlovákia – Szerbia 6-2, Magyarország – Görögország 13-10.

A csoport állása: 1. Magyarország 12 pont, 2. Oroszország 9 (100-14), 3. Görögország 9 (72-25), 4. Szlovákia 3 (12-71), 5. Horvátország 3 (19-85), 6. Szerbia 0.

* B csoport: 1. forduló: Franciaország – Spanyolország 6-15, Németország – Olaszország 4-13, Hollandia – Izrael 22-3; 2. forduló: Németország – Hollandia 23-3, Izrael – Franciaország 6-10, Olaszország – Spanyolország 10-16; 3. forduló: Franciaország – Németország 17-5, Spanyolország – Izrael 18-2, Hollandia – Olaszország 10-4; 4. forduló: Németország – Spanyolország 4-19, Hollandia – Franciaország 18-1, Olaszország – Izrael 17-1.

A csoport állása: 1. Hollandia 12 pont (73-11), 2. Spanyolország 12 (68-22), 3. Olaszország 6 (44-31), 4. Franciaország 6 (34-44), 5. Izrael 0 (12-67), 6. Németország 0 (16-72).

Jegyzőkönyv

Női vízilabda-Európa-bajnokság, A csoport, 4. forduló: Magyarország – Görögország 13-10 (4-4, 4-2, 2-0, 3-4)

Budapest, Duna Aréna, vezette: Margeta (szlovén), Zwart (holland).

Gólszerzők: Garda 4, Parkes 3, Illés, Leimeter 2-2, Gurisatti, Vályi 1-1, illetve Plevritu 3, Xenaki, Kocia 2-2, Avramidu, Cukala, Ninu 1-1.

Magyarország: Gangl – Vályi, Garda, Gurisatti, Parkes, Keszthelyi, Máté – cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybansk.

Mestermérleg

Bíró Attila szövetségi kapitány: „Háromgólos győzelem után nem igazán lehet hiányérzetem. Az elején kicsit szellős volt a zónánk, mire felvettük a játékvezetők ritmusát, addig eltelt másfél negyed, ezért is tudtak a görögök a meccsben maradni. Onnantól viszont kinyílt az olló, és a jól működő zónánkkal kilenc percig nem kaptunk gólt, elöl pedig jól muzsikáltunk. Le a kalappal a lányok előtt, mert minden teherrel együtt jól bírták fejben is. A csapat jó fizikai állapotban van, de azon még dolgoznunk kell, hogy fenn tudjuk tartani a frissességet.”