2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdán 5000 lejre bírságolta meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács Klaus Iohannis államelnököt a „Jó napot kívánok, PSD” kezdetű, a Székelyföld autonómia-statútumának törvénytervezete kapcsán tartott beszéde miatt. A CNCD indoklása szerint az államfő kijelentései „diszkriminatívak, és megsértik az etnikai/nemzetiségi identitás méltóságának jogát”. 

Köztudott, hogy az elnök április 29-én, miután a képviselőház hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét, Klaus Iohannis államfő vehemensen támadta a Szociáldemokrata Pártot (PSD), kijelentve, egyezséget kötött az RMDSZ-szel, hogy Erdélyt átjátssza a magyaroknak, „miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk ettől a járványtól”. És feltette a kérdést: „Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserébe?”

Az ilyenkor szokásos reakciók sem maradtak el. Az RMDSZ elnöke szerint az államfő megbírságolása az Országos Diszkriminációellenes Tanács részéről nagy jelentőséggel bír, nem a kiszabott összeg miatt, hanem az üzenet szempontjából, mivel az elnök által mondottak egy etnikai közösséget diszkrimináltak. Az RMDSZ elnöke továbbra is nyilvános bocsánatkérést szorgalmaz.

Nagyrészt az volt a vélemény, hogy a CNCD döntése azt is jelenti, még él a demokrácia csírája ebben az egyre diktatórikusabbá váló országban.

Persze, nem mindenki gondolta így. Az egyik központi lap úgy kommentálta az esetet, hogy Iohannist „anyagi veszteség érte a magyarok miatt”. 

A miniszterelnök a szerdai parlamenti meghallgatáson, amelyen a kormány gazdaságélénkítő stratégiáját kellett volna bemutatnia, azonkívül, hogy – miközben az orrán le-fel csúszkáló maszkot igazgatta – felhívta a figyelmet a védőmaszk használatának fontosságára, semmi érdemlegeset nem mondott.

Szerinte Iohannist nem azért bírságolta meg a CNCD, mert diszkriminált, hanem azért, mert az alkotmány szellemében járt el, védelmébe vette az alaptörvény által szavatolt integritást. Áldozatnak nevezte az elnököt, akinek egyetlen „bűne”, hogy „kiállt az alkotmányos elvek mellett”. Ludovic Orban szerint a PSD és az RMDSZ „nem Románia érdekeit képviseli”, és bármilyen kompromisszumra képesek az „úgynevezett Székelyföld” autonómiája érdekében.

Maga az államelnök „mélyen politikai” döntésnek tartja a CNCD határozatát, és bejelentette, a bíróságon fogja megtámadni. Amiből egyenesen következik, hogy a nyilvános bocsánatkérés elmarad.