2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ünnepélyes megnyitó

A 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár megnyitójára november 14-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor kerül sor a Színház téren. A könyv bűvöletében című produkción a Navarra Dance tánccsoport tagjai működnek közre, koreográfus Macaveiu Blanka. A megnyitót követően, 10.15-kor a színház Kistermében a Kirándulás felhőben című verses gyermekkoncertre várják a gyermekeket, Balázs Imre József saját verseire írt dalait adja elő. 

Színházi előadások, koncertek

A 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár programsorozata részeként Darvasi László Karády zárkája című zenés monodrámájával vendégszerepel a Gyulai Várszínház a Nemzeti Színház nagytermi színpadán november 13-án, szerdán 19 órakor. Rendező: Béres László. 14-én, csütörtökön 19.30-kor a Nagyteremben a Sebő együttes Árdeli szép tánc című, Kovács András Ferenc megzenésített verseit bemutató koncertjére várják az érdeklődőket, közreműködik az idén hatvanéves, Kossuth-díjas szerző. 15-én, pénteken 18 órakor a Nagyteremben Prózaajándék Vásárhelynek címmel mai magyar prózaírók estjére kerül sor, meghívottak: Darvasi László, Grecsó Krisztián, Láng Zsolt, Németh Gábor és Vida Gábor. Pénteken 20 órakor a Kisteremben Bogdán Zsolt Ady-estje, a „Függök ezen a zord élet-párkányon...” című műsor hallgatható meg. 16-án, szombaton délelőtt 11 órakor a Nagyteremben a Sebő együttes Maros hídja leszakad című gyermekkoncertjére kerül sor. Ezt megelőzően, 15-én, pénteken 11 órakor a koncertet a nyárádszeredai művelődési házban tartja meg a Sebő együttes. Szombaton 19 órakor a Nagyteremben a Kövek a zsebben című előadás látható. 17-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a Jack Cole dalai című produkcióra várják a nagyérdeműt a Nagyterembe, Kovács András Ferenc megzenésített poémáját előadja Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor. Az előadásokra jegyek a Nemzeti Színház jegypénztárában, illetve a biletmaster.ro honlapon vásárolhatók.

Irodalmi matiné és versolvasó nap

A mai magyar próza tere, avagy szükség van-e mostanság a Bajza – Toldi – Vörösmarty-támaszra a Petőfi-gyártáshoz? címmel irodalmi matinéra kerül sor november 16-án, szombaton délelőtt 11 órakor a Nemzeti Színház Kistermében. A véleménynyilvánítók: Darvasi László, Grecsó Krisztián és Németh Gábor, a „kívülálló” érdeklődő Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője. Szintén szombaton délelőtt 10 órától a Nemzeti Színház protokolltermében Gyéresi Júlia színművésznő Ady Endre összes versét olvassa fel.