2022. december 4., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Igazán dicséretre méltó a nagyszebeni HÍD Egyesület azon törekvése, hogy rendszeresen megszervezze Nagyszebenben a magyar napokat, idén immár a tizenharmadik alkalommal. Nem véletlenül esett egybe a nemzetközi színházi fesztivállal, hiszen – mondhatni, hogy jó marketingfogással – ilyenkor az, aki valamelyest ki akart szabadulni a színházi forgatagból, egy kis ízelítőt talált az Astra falumúzeumban szervezett rendezvényen, de az esemény néhány pontja szervesen beépült a színházi kínálatba is. 

Az esemény pénteken kezdődött a Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész életéről szóló kiállítás megnyitásával. Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója, színháztörténész, a tárlat kurátora Berde Amál életútját és művészetét mutatta be, hiszen a kiállítás keretében az ő festészeti munkáit lehet megtekinteni. A kiállítás augusztus 31-ig látogatható a Református Templom Galériában. A színházi fesztivál keretében, a Hungarikum Napok szervezésében a budapesti Varidance táncelőadását július 2-án, szombaton tűzték műsorra. Ezenkívül ugyancsak a színházi fesztiválon a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Örkény István Tóték című tragikomédiáját tekinthette meg a magyar anyanyelvű közönség Vidnyánszky Attila rendezésében. Az Astra Szabadtéri Múzeumban zajló eseményt péntek délután a Biciclete Cochete rendezvény résztvevőiként rózsaszín szoknyában és kerékpáron érkező lányok látogatták meg. 

Fotók: Vajda György 


Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke, az EMKE alelnöke a megnyitón elmondta, hogy az esemény organikusan növekedett, évről évre egyre gazdagabbá vált, több érdeklődővel és résztvevővel. Akik szombaton, július 2-án kilátogattak a 13. Hungarikum Napokra az Astra Szabadtéri Múzeumba, ínycsiklandó gulyásokat kóstolhattak, ugyanis húsz csapat „üstre készen” várta a vendégeket. A minőséget garantálta a zsűri elnöke is, aki nem volt más, mint Komlósi Mihály, a bográcsos ételek mestere, gasztronómus, a Világ Magyarsága Gasztronómiai Szövetség képviselője, aki már több száz főzőversenyt zsűrizett. 3-án, vasárnap ismét az üstök elé várták a szervezők a skanzenbe kilátogatókat. A kondérokban volt halpaprikás juhtúrós galuskával, magyaros vegetáriánus gombaleves, nagyszebeni bográcsos és olyan délvidéki ételek, mint a fumu, a puposturu vagy a málé, de nem hiányzott a híres karcagi birkapörkölt vagy a hagyományos nyári babgulyás sem. Megyénkből segesvári és mezőbergenyei csapatok is jelen voltak. A főzőverseny alatt a sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület, majd a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör összeszokott tagjai jól ismert magyar népdalokkal szórakoztatták a közönséget. A szombati programot a nagyszebeni gyerekciterások előadása színesítette. A hangulatot fokozták a meghívott előadók is. Magyar nótákat Szőcs Lőrinc nagyváradi muzsikus és zenekara, Bíró Éva népdal- és nótaénekes, valamint meghívottjai adtak elő. Fellépett a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház is. Az együttes tagjai három felvonásban különböző erdélyi néptáncot mutattak be. 

Az egyik sétányon mintegy 50 mestert, kézművest és őstermelőt felvonultató vásáron hagyományos portékával várták az érdeklődőket. A gyerekek kipróbálták a kézműves-foglalkozásokat, a csuhéfonást, bogozást, horgolást, szövést, fafaragást és a vaskovácsolást. A jurták látogatása mellett népszerű tevékenységnek bizonyult az íjazás, botozás és ostorozás is, köszönhetően a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesületnek, valamint a Kalibáskő Erdei Iskolának, amelynek képviselői bemutatókat is tartottak a közönségnek. Az egyik leglátványosabb standnál a mikóújfalusi rakott ágat lehetett megkóstolni. A községből érkező asszonyok helyben készítették el a különleges hagyományos desszertet.