2019. augusztus 21., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Átrendezve, felújítva, de ugyanazokkal az értékes és érdekes kiállítási tárgyakkal várja látogatóit a marosvásárhelyi Teleki Tékában a Bolyai-emlékmúzeum. 


Átrendezve, felújítva, de ugyanazokkal az értékes és érdekes kiállítási tárgyakkal várja látogatóit a marosvásárhelyi Teleki Tékában a Bolyai-emlékmúzeum. A péntek délutáni megnyitón benépesült a Téka udvara, nagyon sok volt bolyais diák jött el, hogy elsőkként látogathassák meg az új köntösbe öltöztetett emlékszobát.

 

Lázok Klára, a Teleki Téka igazgatója rámutatott: tudatában vannak, hogy a bolyais öregdiákok valamint a neves tanintézet jelenlegi tanulói is már régóta várják, hogy ismét látogatható legyen az iskola névadója emléke előtt tisztelgő múzeum. Alig egy hete nyitották meg a felújított Teleki Tékát, viszont a Bolyai-emlékszoba megnyitóját szándékosan halasztották, hogy az a pénteken kezdődő Bolyais Világtalálkozó nyitórendezvényeinek a fő mozzanata lehessen.

Kovács György, a Téka munkatársa, aki oroszlánrészt vállalt az emlékmúzeum felújított változatának a megálmodásában, majd ennek kivitelezésében, elmondta, a jelenlegi anyagot két évvel ezelőtt már bemutatták, körülbelül kilencven százalékban ma is ez látható. Azonban akkor csak rövid ideig lehetett látogatni a Bolyai-emléktárgyakat, ugyanis a Téka felújítása miatt kellett bezárni a múzeumot. – Ha már az épület új ruhát kapott, nem szerettük volna, hogy a Bolyai Múzeum a Téka árnyékában maradjon. Sokat gondolkodtunk a kollégákkal, milyen újításokra kerüljön sor. A fő célunk az volt, hogy bővítsük az információt, valamint, hogy az az információ úgy kerüljön fel az egyes kiállított emléktárgyakra, hogy azt minél könnyebben el tudja sajátítani a közönség. Azonkívül, hogy picit átrendeztük a kiállított tárgyakat, a legnagyobb újítás a szoba közepén látható válaszfal, amely fontos és tágas információhordozó felület, itt életrajzi adatokat találunk a két Bolyairól, illetve ide került egy válogatás is – a közel húszezer oldalnyi Bolyai-kézirat hagyatékból az általunk legfontosabbnak és legérdekesebbnek ítélt kéziratokat állítottuk ki. Ez előnyös azok számára, akik például az olvasóteremben nem jutnak hozzá a kéziratokhoz, hiszen lehet látni, milyen is volt Farkasnak vagy Jánosnak az írása, mennyire tükröződik ezekben, hogy éppen milyen volt a lelkiállapotuk, főként János kéziratain ez nagyon is észrevehető – fogalmazott a Teleki Téka munkatársa.

Miután a népes közönség meglátogatta az újonnan berendezett Bolyai-emlékmúzeumot, a Haller Béla tanár vezette Tegnap-ma-holnap című zenés irodalmi műsorral folytatódott a világtalálkozó a Téka udvarán. Barabási Tivadar, Berekméri Katalin, Fodor Piroska, Kárp György, Keresztesi Péter, Kilyén Ilka, Kincses Elemér, Nagy Andrea, Szabadi Nóra, Szélyes Ferenc, akik szakmai pályafutásának első lépcsője a Bolyai volt, majd a Köteles utcában folytatódott, ma pedig a közönség, valamint a szakma által elismert színészek, marosvásárhelyi írók, költők műveiből olvastak fel részleteket. A felolvasóestet a Kővirág együttes magyar költők megzenésített verseiből álló összeállítása tette még színesebbé, majd Sebestyén Aba színművész előadóestje zárta az irodalmi rendezvények sorozatát.