2019. augusztus 21., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Befejeződött az oktatás tegnap az általános iskolák végzősei számára. Megyénkben 5 320 tanuló járta ki a nyolcadik osztályt, közülük 1.700-an a magyar tagozaton végeztek.


Befejeződött az oktatás tegnap az általános iskolák végzősei számára. Megyénkben 5 320 tanuló járta ki a nyolcadik osztályt, közülük 1.700-an a magyar tagozaton végeztek. A nyolcadikosokat a legtöbb tanintézményben a nyomukba lépő társaik búcsúztatták. Így volt ez a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban is, ahol egy játékosan komoly megmérettetés keretében, „bírósági döntéssel” állapították meg a hetedikesek, hogy végzős társaik alkalmatlannak bizonyultak arra, hogy a nyolcadik osztályban maradjanak, ezért előttük a kilencedik osztály. Barabás Miklós történelem szakos tanár osztálya egy saját elképzelés szerint összeállított előadással búcsúzott. Köszönetet mondtak a volt tanító néninek, tanáraiknak és a szülőknek is a kapott útravalóért, a türelemért és a gondoskodásért. Verses összeállításukat egy rögtönzött jelenetsorral zárták, amelyben előrevetítették, hogy ki hogyan fog boldogulni az életben, majd egy rövidre tervezett időbeli visszautazás következményeit viselve fogalmazták meg mondanivalójukat, miszerint árnyék nélkül nincs fény, a múltat nem lehet és nem kell megváltoztatni, ezért a jelenben kell megtalálni az élet értelmét, a boldogságot. Befejezésképpen azt a tanári üzenetet tolmácsolták, hogy ha nem is sikerül minden úgy, ahogy eltervezték, a kellemetlen dolgok is olyan tanulságot jelenthetnek, ami előre lendíti az embert az életben.

Egy hét megszusszanás, tanulás után június 22-én kezdődik ay országos tudásszint-felmérő teszt a román nyelv és irodalom vizsgával, amelynek tananyaga bővült az elmúlt évhez képest, majd a magyar nyelv és irodalom, következik 24-én pedig a matematikateszttel zárul a kisérettségi.