hétfő, június 25, 2018

Véget ért a 9. Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszverseny és -fesztivál

Megdöbbentő minőség, ifjú versenyzők
Szász Ágnes Quartet

Nagyszerű hangulat, nívós zene, meglepő tehetségdömping – a múlt hét végén véget ért az immár kilencedik alkalommal megszervezett Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszverseny és -fesztivál a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban. A klub, a Partitúra Kulturális Egyesület, valamint az egyetemista kultúrház által szervezett szemle minden eddiginél jobban sikerült, ezt mind a szervezők, mind a zsűritagok egyértelműen a teljes telt házas közönség tudomására hozták. Még soha ekkora publikumot nem vonzott az esemény, végig nagyszerű hangulat uralkodott, és a fellépő versenyzők – ifjú előadóművészek, illetve együtteseik – tehetsége mindenkit megdöbbentett.

A fesztivál műsorrendje az eddigi kiadásokhoz hasonlatosan ez évben is három részből állt. Május 3-a és 7-e között délelőtt előadásokon, workshopokon vehettek részt az érdeklődők, délután kezdődött a versenyprogram, amelyen a hazai és külföldi zeneművészeti akadémiák versenyre jelentkezett hallgatói léptek fel, ezt minden este egy-egy koncert követte, a napi programot pedig jam session, azaz közös, improvizatív örömzenélés zárta. Szerda este az Alex Man és Gyárfás István Guitar Duo (Románia/Magyarország), csütörtökön a Big Band (jászvásári George Enescu Művészeti Egyetem) és a Sorin Zlat Trio (Románia), pénteken Teodora Enache & Kael Norbert (Románia/Magyarország), szombaton a Váczi Eszter & Quartet (Magyarország) és a DAS Trio (a 2016-os kiadás nyertesei), míg vasárnap az On Impulse Ft. Deborah Carter (Hollandia, AEÁ) lépett fel a dzsesszklub termeiben.

Az eredményhirdetésre vasárnap este, a sorrendben legutolsó koncert előtt került sor teljes telt házas közönség jelenlétében, igen jó hangulatban. A nyerteseket a fesztivál ceremóniamestere, Mike Godoroja hazai bluesénekes és televíziós műsorvezető konferálta fel, aki elöljáró beszédként elmondta: nagyszerű fesztiválnak lehettünk tanúi egy nagyszerű klubban, amelynek a lelke Demeter József, azaz Döme. – Sok barát fogott össze mindennek érdekében, köszönjük a szervezőcsapatnak, Buksa Árpádnak, Dana Maticnak, Szép-Tóth Györgynek ezt a szemlét. A díjakat több kategóriában osztotta ki a zsűri, amely három különdíj létrehozásáról is döntött: volt egy pillanat, amelyben az ítésztestület mindenkinek díjat akart adni, annyira jók voltak a fellépők – mondta a konferanszié, majd bemutatta a zsűri tagjait: Florian Lungu dzsesszkritikust (Bukarest), Sárik Péter zongoraművészt, zeneszerzőt, tanárt (Magyarország), Alex Man gitárművészt (Marosvásárhely), dr. Romeo Cozma 

(Románia) zongoraművészt, zeneszerzőt, tanárt, valamint Gyárfás István gitárművészt és zeneszerzőt (Magyarország).

A zsűri tagjai közül elsőként Sárik Péter méltatta a fesztivált és a versenyzők igencsak magas szakmai tudását, illetve azt a versenyeken szokatlan tényt, hogy mindannyian díjat érdemlő produkciókat adtak elő. Gyárfás István hozzátette: az eddigiekben évenként egy lépcsőnyit haladott a fesztivál, most hármat ugrott egyszerre. – A zsűri nehezen vette ezt a három lépcsőfokot, de megálltunk a talpunkon. Nagyon nagy élmény volt mindannyiunknak. A zsűri munkájával kapcsolatosan Alex Man elárulta, nagyon nehéz volt a döntés. – Kiváló ifjú zenészek jelentkeztek idén a versenyre, annyira minőségi koncerteket köszönhettünk nekik, hogy néha úgy gondoltam, zsűritagként nincs is mit keresnem itt. Csak közönségként, talán.

Florian Lungu, avagy Moşu szerint is az idei volt eddig a legjobb, legnívósabb fesztivál, amely számára két meglepetéssel is szolgált – az egyik a jászvásári Big Band fellépése volt, a másik pedig a nagyszámú nagyon tehetséges versenyző, akiknek túl kevés díj jutott. – Mike Godoroja igazi ceremóniamester, aki mindig két nyelven – románul és angolul – konferál. Remélem, hamarosan egy harmadik nyelven, magyarul is fog, hiszen ismerik a kannibál közmondást: minden ember jó – mondta nagy közönségi felröhej közepette Florian Lungu. – A magam részéről az egyetlen szó, amelyet magyarul tudok, az egyensúly. És ez ezen a versenyen nagyon fontos volt: az egyensúly az előadó tudása és a díj értéke között. De még mielőtt úgy hangzana mindez, mint egy Florin Piersic-szöveg, amelyet Klaus Johannis fordított, abbahagyom. Minden elismerésem a szervezőknek, nagyszerű emberek, akik életüket is adnák a dzsesszért, a minőségi muzsikáért – hallottuk a hazai dzsesszlegendától. 

A díjátadó ünnepségen mindegyik díjazott előadott egy-egy dalt. És tényleg: a minőség, a szakmai tudás megdöbbentő volt: minőség, improvizáció, érzés magas fokon. Főleg ha hozzátesszük, hogy a legjobb zenekar díját elnyerő formáció tagjai 14-15 évesek! A díjak pedig a következők: legjobb zenekar – Jazz Residence (Hága, Hollandia). A legjobb hangszeres szólista: Pintér Péter zongorista (Budapest, Magyarország). A legjobb énekes (megosztott díj): Anita Petruescu (Bukarest, Románia) és Sandu Bantaş (Jászvásár, Románia). A zsűri különdíja zenekar kategóriában: Szász Ágnes Quartet (Budapest, Magyarország). A zsűri különdíja énekes kategóriában: Farkas Zsolt, (Budapest, Magyarország). 

Gratulálunk a díjazottaknak és a számos kiegészítő rendezvényt is nyújtó szemle szervezőinek, jövőre várjuk a tizedik, jubileumi ifjúsági dzsesszfesztivált!