szombat, április 21, 2018

Továbbadták tapasztalataikat a pedagógusok

Százakkal ismertetnék meg az új módszereket
Újabb pedagóguscsoport ismerhette meg az új tananyagot és oktatási módszert (Fotó: Gligor Róbert László)

Hétfőn a kisadorjáni Természet Házában szervezett képzést mintegy félszáz pedagógusnak a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK), hogy egy innovatív oktatási módszert mutathasson be számukra.

Zöld vállalkozások Európában (Green Entrepreneurs Europe – GEE) címmel egy Erasmus+ projekt keretében öt ország (Románia, Bulgária, Lettország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) szakértői közösen dolgoztak ki egy oktatási csomagot és módszert. Ez a 12-16 éves tanulóknak nyújt ismereteket és kompetenciákat ahhoz, hogy megértsék a természet működését, és a valós életben, a reálgazdaságban alkalmazzák a megszerzett ismereteket potenciális vállalkozások létesítése, üzleti tervek kidolgozása formájában. Az oktatási csomagot az elmúlt fél évben három Maros megyei iskolában (a marosvásárhelyi pedagógiai líceum, a nyárádszeredai középiskola és a nyárádgálfalvi általános iskola) próbálták ki, a mostani képzésen pedig ezt kívánták ismertetni további pedagógusokkal. Céljuk, hogy a résztvevők közösen gondolkodjanak a kidolgozott anyag alkalmazhatóságáról a hazai oktatási rendszerben, ismerkedjenek meg „zöld” vállalkozásokkal, és reflektáljanak arra, hogyan lehet az oktatási rendszert közelebb hozni a valós élethez.

 

Érdekes ötletek, tervek

A hétfői képzésen nyárádszeredai, marosvásárhelyi, ákosfalvi, szovátai, koronkai és lukafalvi általános és középiskolák pedagógusai vettek részt, hogy megismerjék és alkalmazni tudják a kidolgozott oktatási módszert, amelynek lényege az, hogy a diákok megértsék a természet működési rendszerét, ezt összevonják a valós élettel, és vállalkozói kedv ébredjen bennük. A tanulmányozott és kidolgozott oktatási tömbök közel állnak a természethez, a valós élethez, ezért a nemzetközi partnereknek is tudtak újat mutatni, hiszen itt olyan környezetben élünk, amely számukra már nem elérhető – ismertette a GEE projektet dr. Hajdu Zoltán, a FÖK elnöke.

Ezután a három iskola mutatta be, hogyan sikerült a diákjaikkal kipróbálni az új módszereket. Gálfalva községben négy pedagógus 24 diákkal dolgozott, az ismeretfelmérés után a természettel ismerkedtek, meglátogattak egy-egy helyi fafaragót és fafeldolgozó műhelyt, egy világkávézónak nevezett ötletbörzét tartottak, meglátogatták a szentábrahámi (Hargita megye) teafarmot, majd üzleti tervet készítettek laskagomba termesztésére, erdei gyümölcsök begyűjtésére, amit gyorsfagyasztva értékesítenének, továbbá földlabdás tölgycsemetéket termesztenének. A szeredai középiskolában öt tanár 58 diákkal dolgozott: ismertető volt a természet leckéiből, világkávézót szerveztek, helyi hagyományos állattenyésztő farmot és tejfeldolgozó kisüzemet, valamint egy gyümölcsprést látogattak meg, majd üzleti tervek készültek játszóterek és hulladékgyűjtő robot építésére, zöldség- és gyümölcsfeldolgozásra. A vásárhelyi pedagógiai líceumban a változás szükségességéről beszélgettek, a természet leckéit vették át, világkávézót szerveztek, jelenleg pedig folyamatban van az üzleti tervek kidolgozása. Ebben az iskolában a teljes tanévre tervezték a tevékenységeket. A bemutatók során kiderült, hogy mindenütt nyitottan fogadták a módszereket, a tanárok és a diákok egyaránt sokat tanultak, és lelkesen dolgoztak. 

A képzés végén a résztvevők megismerhették a Természet Házát, valamint bejárhatták a Kis- és Nagyadorjánban évekkel ezelőtt kiépített tanösvények egy részét.

 

Egyre többen csatlakoz(ná)nak

Dr. Hajdu Zoltán lapunknak elmondta: amikor elemezték a projekt eredményeit, meglepte őket, hogy mennyire lelkesen kapcsolódtak be a diákok és pedagógusok, milyen érdekes és újszerű ötletek születtek. A két képzésen közel 80 Maros megyei pedagógus ismerhette meg és használhatja az új oktatási tananyagot és módszert. A következő lépésben egy konferencia keretében újabb száz pedagógussal ismertetik meg a módszert, így végül 250-300 oktató lesz a megyében, aki kapcsolatban van a projekttel (a szervezők a megyei tanfelügyelőség partnerségét is élvezik – szerző megjegyzése), továbbá van egy nemzetközi közösségi csoport is, ahová minden pedagógus fordulhat és további ismereteket szerezhet.

A nyárádszentbenedeki Nám Emese tanítónő szerint érdekes és hasznos volt a hétfői bemutató, nagyon jó dolgokat tanult, látta, hogy a különböző oktatási módszereken hogyan lehetne változtatni, illetve iskolai és iskolán kívüli tevékenységek keretében hogyan lehetne ezekkel dolgozni. „Ha nekünk van egy jövőképünk, lehet, hogy meg tudjuk változtani az ifjúság jövőjét” – fogalmazott a pedagógus, aki bevallotta: az Iskola másként héten kisdiákjait elhozza Kisadorjánba, és kipróbálják az itteni tanösvényt és oktatási módszereket, lehetőségeket. 

A vásárhelyi Művészeti Líceum pedagógusa, Balogh Erika is hasonlóan vélekedik: ha lehetősége lenne rá, kipróbálna egy oktatási modult a diákokkal. Az oktatók viszik közelebb a tanulókhoz az őket körülvevő világot, a természet kizsákmányolása már nem fenntartható, és ezt tudniuk kell a diákoknak, hisz ők az a nemzedék, amelynek változtatnia kell ezen a szemléleten.