kedd, május 22, 2018

Szép ruhák – a nyár hírnökei

Marosvásárhely nem tartozik a divatfővárosok közé, ahonnan irányzatokat, stílusokat, hullámokat indítanak el nagynevű tervezők. Még csak azon városok közé sem sorolható, ahol a hazai szakma krémje sűrűn fordul meg. Ennek ellenére szép számmal akadnak olyanok, akik kiváló tehetségüket próbálják különleges alkotásokba önteni, amit a majdani hírnév sikeres próbálkozásának nevezhetünk. A Zanza kávéházban egy estét betöltő eseménynek lehettünk szemtanúi a közelmúltban, ahol 15 designer mutatta be alkotását, mintegy ízelítőt adva abból, hogy az „öltöztetés” mestereinek víziójához igazodva, hogyan is kellene öltözködnünk, kinéznünk az idei nyáron.

Elsőként a kávéház közönsége Kádár Ágnes tavaszi, könnyű anyagokból készült kollekcióját láthatta amelynek „mottója” a kreativitás, a gazdaságosság és az újrahasznosítás. A művész kollekciójával azt sugallta, hogy nem kell a használt ruhát szemétbe dobni, mindent újra lehet szabni, alakítani úgy, hogy az esztétikai hatás ne csorbuljon.

A tengerpari nyaralások idényét Bandi Dalma Anita művészetis diák ruhái vetítették elő.

Szabó Edit, aki Kolozsváron végezte a főiskolát, a kézimunka szerelmese. Minden alkotás provokáció számára, keze és varrógépe alatt különleges formát ölt az anyag. A ruhákhoz saját maga készítette a kiegészítőket, táskát, ékszert. Kollekciója fiatalságot, frissességet és színt varázsolt a terembe.

A színházak, operák világában jártas – hisz díszlettervező – Szakács Ágnes kollekciójával azt próbálta sugallni, hogy a ruhatervezés ritmust kölcsönöz a művészetnek. A Simon Alíz Tímea – a Művészeti Líceum utolsó éves tanulója – egyiptomi stílust ötvözött rokokó elemekkel, amit fodrokkal, korszettekkel tett különlegesebbé. Kátay Klára kollekciójában köznapi viselőt és gálaruhát egyaránt megtaláltunk. Az alkotó meggyőzően használja a magyar népművészet elemeit. Ruhái többnyire szövetből készültek, de volt köztük pamut is. Balogh Ágnes ruháit leheletfinom anyagból szabták, aszimmetrikus formát követtek. Bár földrajz szakos egyetemi hallgató, örömét leli a ruhatervezésben.

A női alak szépségét Máthé Annamária – a rendezvény szervezője – ruhái emelték ki. Style Mile kollekciójának darabjai, amelyet inkább fiatal lányoknak szánt, nap mint nap viselhetők. A minták színt, vidámságot visznek a hétköznapokba. Ruhái a Bolyai utcai The Shop üzletben vásárolhatók meg.

A ruhák mellett a kávézóban más alkotásokat is bemutattak, köztük a művészetis Sárosi Zsófia és Gergely Edo festményeit, Simon Levente rajzait, Visky Janka és Göcsi Otília, Balázs Bandi Zsuzsanna, Marton Enikő ékszereit, Petred Lajos op-artjait.

A divatbemutatók velejárója a fodrászat és a smink művészi „kivitelezése”. Ez az Esthetique Salon és Bartha Daiana sminkes feladata volt. A szervezők folytatást ígérnek, újabb divatbemutatókat, amelyek – talán egy kicsit tágasabb teremben – még több érdeklődőt, és miért ne, megrendelőt vonzanak majd.