csütörtök, június 21, 2018

Ránkiék ünnepi zongoraestje Marosvásárhelyen

Világhírű zongoraművészek rendkívüli hangversenyének örülhetnek a marosvásárhelyi zenebarátok. A jelző teljes mértékben fedi a valóságot, Ránki Dezső és Klukon Edit régóta hatalmas sikerrel hangversenyezik a világ legismertebb koncerttermeiben, egy idő óta pedig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterdiplomáját jövő tavasszal megszerző fiuk, Ránki Fülöp is gyakran osztozik velük a sikerekben, neve szólóestjei nyomán is mind ismertebbé válik. A három kiváló előadó elvállalta, hogy fellép a XX. Bernády Napok október 28-i gálaestjén. A kétszeres Kossuth- és Liszt-díjas Ránki Dezső 2005-ben már volt a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány rendezvénysorozatának a vendége, sokan ma is őrzik a szép élményt, amellyel akkor ajándékozta meg a vásárhelyi közönséget. A mostani est még különlegesebbnek ígérkezik, mert rendkívül ritka, talán éppen egyedi, hogy egy család három ilyen kiemelkedő egyénisége lépjen egyszerre egyazon hangversenydobogóra. Sajnos háromzongorás darabot nem játszhatnak, városunk nem rendelkezik három megfelelő koncertzongorával, a fellépés azonban, amelyen Klukon Edit és Ránki Dezső kétzongorás művet ad elő, Ránki Fülöp pedig szólózik, így is páratlan zenei esemény lesz. 

A Kultúrpalota nagytermében 18 órakor kezdődő gálaműsor szokásosan a Bernády-emlékplakett átadásával indul, az azt követő ünnepi zongoraestet Liszt Ferenc születésnapjának és Kodály Zoltán halála 50. évfordulójának dedikálják a vendégművészek. A koncert első felében a számos megmérettetésen nagyra értékelt, 22 éves Ránki Fülöp ad ízelítőt tehetségéből. Műsoron: Liszt Genfi harangok – nocturne (Zarándokévek I/9), Kodály Sírfelirat (Hét zongoradarab/4), Meditáció Debussy egy motívuma fölött.

A Ránki Dezső – Klukon Edit házaspár a nyolcvanas évek óta zenél együtt, azóta több mint négyszáz koncerten bűvölték el a hallgatóságot. Repertoárjuk átöleli a négykezes zongorairodalom jelentős részét. Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Liszt, Debussy, Ravel és még sokan mások hallhatók estjeiken.

„Klukon Edit és Ránki Dezső úgy zenél együtt két zongorán – mondja a zeneszerző, Dukay Barnabás, akivel hosszú ideje tart az együttműködésük –, mintha egyvalaki játszana. Az első pillanattól kezdve, amikor először játszottak tőlem darabot, megdöbbentett ez az egyedülálló jelenség. Már a puszta zenélésük folyamatos inspirációt jelent számomra.”

Kivételes zenei pillanatok részesei lehetünk tehát a jövő szombaton. A Klukon-Ránki kettős előadásában megszólal Liszt közkedvelt műve, a VI. magyar rapszódia. Majd a Mester Dante-szimfóniájának /Eine Symphonie zu Dante’s Divina Commedia 1. Inferno 2. Purgatorio – Magnificat, általa készített kétzongorás átiratát tolmácsolja Ránki Dezső és Klukon Edit.