kedd, május 22, 2018

Lángarc, hangverseny és felnőtté válás

Lángarc - Fotó: Oproiu Nicolette

Elküldte soron következő műsorrendjét a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem is. Eszerint április 22-én, vasárnap este 7 órától a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Zenei Tanszéke Mindszenty Zsuzsánna karnagy vezette Pro Musica vegyes karának, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Zeneintézete Orosz-Pál József karnagy által irányított Szalman Lóránt énekkarának közös hangversenyére kerül sor a főtéri Keresztelő Szent János-plébániatemplomban.

Április 24-én, kedden 19 órától az És akkor én most elengedlek, és felnövök! című előadás látható Hatházi András rendezésében az egyetem Köteles Sámuel utcai Stúdió Színházában.

Hét színészhallgató, néhány téma, számtalan történet, millió mondanivaló. A múltjuk, a jelenük és a jövőjük ötvöződik ebben az előadásban. Kérdések, amelyeket feltehet bárki, problémák, amelyekkel önszántunkból aligha foglalkozunk. De ők most foglalkoznak, ők most megkérdezik, és próbálnak választ találni önmagukban vagy épp társaikban. A produkció érdekessége, hogy a rendező által dramatizált, a szereplők, valamint évfolyamtársaik, Dőry Brigitta, Fekete Róbert, Nagy Norbert és Szabó J. Viktor által írt szövegek, monológok hangzanak el tömör másfél órában. 

A „játékban” részt vesz, a megszólalás sorrendjében: Szilágyi Míra, Jáger Simon, Zsenák Lilla, Erős Brigitta, Mesés Gáspár, Bajkó Edina, Lukács Ivett Andrea végzős színészhallgatók. Díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta másodéves látványtervező szakos hallgató; zene: Fekete Hunor harmadéves zenepedagógia szakos hallgató; produkciós munkatárs: Kelemen Roland másodéves teatrológia szakos hallgató. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházában április 26-án, csütörtökön 19 órától látható a Marius von Mayenburg drámája alapján készült Lángarc című előadás Harsányi Zsolt rendezésében.

Kurt és Olga testvérek, első látásra normális családban élnek, azonban hamarosan kiderül, hogy valami nincs rendben. Szüleik figyelmen kívül hagyják, hogy a testvérpár kapcsolata nem teljesen megszokott, és Kurt piromániája is egyre veszélyesebb. A történet az Y generáció feszültséggel teli kitörési vágyáról szól, a szülőktől való elszakadás azonban brutálisnak bizonyul. A Lángarc a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelyének előadása. Az Akadémiai Műhely célja, hogy a végzős hallgatók vizsgaelőadásai mellett a Stúdió Színház teret adjon más, kísérleti jellegű művészeti tevékenységeknek is, illetve lehetőséget biztosítson az egyetem hallgatóinak és tanárainak arra, hogy – más marosvásárhelyi művészekkel közösen – alkotó munkát végezhessenek. Az előadásban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatói – Tompa Klára és Harsányi Zsolt – mellett három hallgató, Bajkó Edina, Pásztor Márk és Barabás Hunor lép színpadra. A produkció rendezőasszisztense Pignitzky Gellért (I. év, magiszteri színész szak), díszlet és jelmeztervező Papp Gyopár (II. év, látványtervező szak).

Bővebb információt a www.studioszinhaz.ro oldalon találnak az érdeklődők.