kedd, május 22, 2018

Dzsesszfesztivál-zárógála a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

Mint arról korábban is hírt adtunk, ez évben immár tizedik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszfesztivált. A május 9-e és 13-a között sorra kerülő, nemzetközi nyelven 10-th International Youth Jazz Competition & Festival néven ismert zenei rendezvénysorozat a Jazz&Blues Club, a Marosvásárhelyi Diákművelődési Ház, a Partitura Kulturális Egyesület és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház együttműködésével valósul meg, az esemény fő támogatói a Bioeel gyógyszergyár, a Nemzeti Kulturális Alap és a Hangfoglaló Könnyűzene-támogató Program. 

A rendezvény zárógálájára a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében kerül sor május 13-án, vasárnap 19 órától, mely alkalommal a műfaj jeles előadóit hallgathatják meg az érdeklődők – áll a színház közleményében.

Az est első vendége az UNAGE Big-Band, mely a Jászvásári George Enescu Nemzeti Művészeti Egyetem 2015-ben alapított, legfiatalabb zenekara. Kiemelt didaktikai célja a Fúvós- és Ütőhangszerek Tanszék diákjainak – akik jelenleg klasszikus zenét tanulmányoznak – zeneihorizont-tágítása. Ugyanakkor célja az is, hogy a Dzsessz és Könnyűzeneszerzés Tanszék hallgatói zenekari tapasztalatokkal gyarapodjanak. Elismert jászvásári jazz-zenészek, egyetemi előadó tanárok és volt hallgatók működnek együtt alkalmanként az együttessel, megosztva tapasztalataikat hangszeres kollégáikkal. Az UNAGE Big-Band karmestere Dan Spinu, a Művészeti Egyetem oktatója.

A gála másik jeles fellépője a Budapest Jazz Orchestra, amely húsz éve világszínvonalon mutatja be a dzsesszmuzsika szinte minden válfaját. A zenekar tagjai diplomás dzsessz- és klasszikus művészek, szabadidejükben más, populárisabb együttesekben is játszanak. Ez is lehetővé teszi, hogy a BJO zenészei bármilyen stílusban képesek professzionálisan és szórakoztatóan zenélni, kezdve a standard dzsesszklasszikusoktól egészen az „ismertebb”, sokak által dúdolt slágerekig. Éppen ezért, a Budapest Jazz Orchestra már nem csak rétegzene, hanem több korosztály és különféle rendezvények számára is szórakoztató zenei nagyprodukció. 

A zenekar a hagyományos 17 tagú big band felállást követi: szaxofon – Kollmann Gábor (zenekarvezető), ifj. Ludányi Tamás, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György; harsona – Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel; trombita – Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs; zongora – Juhász Attila; gitár – Birta Miklós; bőgő – Hárs Viktor; dob – Serei Dániel.

A 10-th International Youth Jazz Competition & Festival zárógálájának sztárfellépői Fehér Adrienn, Urbán Orsi, Koszorus Krisztina és Sandu Bantaş.

A gálaestre érvényesek a Bernády György-mecénásbérletek. Jegyek válthatók a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (kedd-péntek 12 és 17.30 óra között, telefon: 0372-951.251) és a színházban működő jegypénztárban (kedd-péntek 9 és 15 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365-806.865) valamint online, a www.biletmaster.ro honlapon.