hétfő, április 23, 2018

90 éve alakult meg az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia

Kilencven éve, 1927. május 11-én alakult meg az Oscar-díjakat odaítélő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS), a leghíresebb filmes szervezet. Az évente megrendezett Oscar-gála, a csillogó ruhák, a sztárparádé, a díjeső, a vörös szőnyegen végigvonuló filmcsillagok 225 ország nézőit szegezik a képernyők elé, igaz, ma már évről évre csökkenő nézettséggel. (Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga.)

Az Akadémia története a Metro-Goldwyn-Mayer Stúdió társalapítójával, Louis B. Mayerrel kezdődött. Mayer olyan szervezetet akart létrehozni, amely szakmai és érdekvédelmi hátteret biztosít a nagy filmstúdiók számára, és nemcsak munkaügyi vitákat képes kezelni a szakszervezetek bevonása nélkül, hanem a közönség filmiparról alkotott véleményét, megítélését is javítja. Elképzelésével megkereste a némafilm korszakának színészbálványát, Conrad Nagelt, Fred Niblo rendezőt és a Mozgóképgyártók Szövetségének igazgatóját, Fred Beetsontót. Rövid megbeszélésükön úgy döntöttek, hogy a megalakítandó szervezet évente ünnepi vacsorát rendez a szakma képviselői számára, a tagság pedig a filmipar öt területén ténykedők – színészek, rendezők, forgatókönyvírók, műszaki dolgozók és producerek – előtt áll nyitva. (Az AMPAS-nak ma már 17 szekciója van.) Díjalapítás és gála ekkor még szóba sem került.

Mayer ezután a filmvilág 36 ismert szereplőjét hívta meg elegáns bankettre Los Angeles egyik ismert szállodájába, 1927. január 11-ére. A jeles társaság előtt felolvasta előterjesztését a Nemzetközi Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia megalakításáról, az est résztvevői egyúttal az Akadémia alapító tagjai lettek. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS) alapító okiratát 1927. május 4-én nyújtották be, az elnevezésből időközben kihullott a nemzetközi jelző. A nyomtatásban megjelent tagnévjegyzék 230 nevet tartalmazott.

A szervezet első hivatalos találkozóját 1927. május 11-én tartotta, ekkor megválasztották a tisztségviselőket. Az AMPAS elnöke a némafilm korszakának sztárja, a színész, forgatókönyvíró, rendező és producer Douglas Fairbanks lett, az alelnöki tisztséget Fred Niblo nyerte el. Az este nevezetes eseménye volt az Akadémia első tiszteletbeli tagjának megválasztása a feltaláló Thomas Edison személyében. Az AMPAS kezdetben munkaügyi kérdésekkel foglalkozott, de már ekkor felmerült az elismerések ügye, és erre a célra bizottságot is alakítottak. A testület 1928 májusában már egy díj odaítélésének rendjét, az átadási ceremónia megszervezését tárgyalta, majd júliusban az igazgatótanács létrehozott egy 12 kategóriából álló jelölőlistát. Jóváhagyták a díj szavazási rendszerét, megkezdődött a jelölési és kiválasztási folyamat. Ez a „megkülönböztetett teljesítményért járó díj” volt a ma már sorsokat, karriereket eldöntő Oscar-díj őse, az első – alig negyedórás – díjátadó ceremóniára 1929. május 16-án került sor a hollywoodi Roosevelt Szálloda zárt körű bankettjén.

Az AMPAS első központja a Hollywood Boulevardon volt, majd a Roosevelt Hotelbe tette át székhelyét, ahol 1929-ben a filmválogatási igényeknek megfelelő vetítőtermet hoztak létre. Megalakult az Akadémia könyvtára, amely a filmvilággal foglalkozó könyv- és folyóirattermés gyűjtésébe kezdett. 1929-ben a Dél-kaliforniai Egyetemmel karöltve alapították meg az első filmes iskolát, az alapító tagok sorában olyan nevek olvashatók, mint Douglas Fairbanks, D. W. Griffith, William C. de Mille, Ernst Lubitsch, Irving Thalberg és Darryl F. Zanuck.

Az 1930-as évek elején az Akadémia már komoly helyhiánnyal küzdött, ezért többször költöztek. Sokszínű tevékenységüket jelenleg három létesítményben bonyolítják: központjuk Beverly Hillsben, a Wilshire Boulevardon található üvegpalotában működik. A létesítmény lelke a legkorszerűbb technikával felszerelt vetítőterem, az 1012 férőhelyes Samuel Goldwyn Theater, itt jelentik be minden évben élő adásban az Oscar-díj jelöltjeinek listáját. A további két központ, a Pickford és a Fairbanks Center for Motion Picture Study ad otthont az Akadémia filmarchívumának, a Tudományos és Technológiai Tanács tagjainak, a Grants program és a Nicholl-ösztöndíj ügyintézőinek. Várhatóan már az idén megnyílik az Akadémia Mozgókép Múzeuma Los Angelesben, itt 27 ezer négyzetméteren lesz lehetőség kiállítások, vetítőtermek, oktatóközpontok kialakítására, rendezvények szervezésére.

Az intézmény vezetése és működési alapelveinek kidolgozása a Kormányzótanács feladata. Az Akadémia tagjai közé csak meghívásos alapon lehet bekerülni, a kiválasztott szerencsések felvételéről minden év tavaszán döntenek. A tagság feltétele Oscar-jelölés vagy az Akadémia két tagjának ajánlása arról a területről, ahová a pályázó felvételét kéri. A tagok listáját nem teszik közzé, de a meghívottakét igen. A szavazati joggal rendelkező tagok száma 2016 elején 6261 volt, a „kiválasztottak” addig egészen halálukig élvezhették a tagsággal járó kiváltságokat.

Tavaly azonban, a „túl fehér Oscar” botrányról elhíresült jelölések után új szabályokat állítottak fel, amelyeket több lépcsőben 2020-ig vezetnek be. Megduplázzák például a nők és az etnikai kisebbségekhez tartozók számát, szavazati joguk csak azoknak lesz, akik az elmúlt tíz évben valóban dolgoztak a filmiparban. Az Akadémia azt reméli, hogy ezzel kiegyensúlyozottabbá válik a testület összetétele, igazságosabb lesz a jelölés és a győztesek kiválasztásának folyamata. Az a cél, hogy miközben szélesítik a merítési hálót, megőrizzék az Oscar-díj rangját és színvonalát.