hétfő, június 25, 2018

Őszi-téli színlecke

Lassan vége a nyárnak, ezért itt az ideje előkeszítenünk a melegebb ruhákat. Nézzük át szekrényünket, mit tudunk még használni, és szerezzünk be pár új, divatos darabot, ami jól illik a stílusunkhoz és a már meglévő ruháinkhoz is. 

Mielőtt megnéznénk részleteiben, hogy mi is lesz a divat a 2017–2018-as őszi-téli szezonban, először tekintsük át a legdivatosabb, a leggyakrabban előforduló színeket.

Minthogy az utóbbi időben a divat minden területén a természetességre való törekvés a „menő”, idén a divattervezők a hideg szezon legkedveltebb színeit is a természetből merítették.

Az első helyen a morajló tenger hullámaira emlékeztető mélykék erős, élénk, ugyanakkor nyugalmat árasztó árnyalata áll, mely mind magára, mind egy együttes alapszíneként is kitűnően mutat. A leggyakoribb színtársítások: a mélykék arannyal, liláspirossal, korallszínnel, bordóval és szilvakékkel.

Ehhez képest világos, kontrasztos szín a tompa, semleges világos rózsaszín, melyet már ismerünk az előző szezonból. Ez a színárnyalat játékos könnyedséget sugall, ezért nem okvetlenül fontos, hogy könnyű, vékony anyagokból készüljenek az ilyen színű ruhadarabok. A vastagabb szövet, vagy kötött anyagok is lengének mutatnak ebben a színben. Fehérrel, csipkével, antracitszürkével vagy barnával társítva még elegánsabb.

A visszafogott színskála ellenére az idei hideg szezonban az élénk színek is helyet kaptak, a gránátalmaszín és a piros más árnyalatai is divatosak.

A gránátalmaszín a nevét a hasonló nevű grenadinszörpről kapta, mely egy különleges, mondhatni lilásnarancssárga árnyalat, amely a hidegbe hajló színek közé tartozik. Ebben a színárnyalatban a lila tulajdonképpen csak leheletnyi. Ha nem olvasunk róla, szinte észre sem vesszük, annyira finom, szinte gyöngyházszerű fényt kölcsönöz a belőle készült anyagnak.

Ugyanakkor divat az élénkpiros, mely jól társítható feketével és a sötétebb árnyalatú meggypiros, melyből főleg felsőruhákat készítenek.

A semleges szürke, mely továbbra is divat, a legközelebb áll az őszi esős napok színéhez. Ez a nyugodt szürke árnyalat szépen mutat mindenféle stílusú ruhadarabon.

Ha fényes hatású ezüstszürke ruhadarabot választunk, magára vagy társítva, elegáns, kontrasztos hatást érünk el. Leggyakrabban azonos árnyalatú tompa szürkével, sötétebb szürkével, fehérrel, feketével kombinálva a legdivatosabb.

A tulajdonképpeni őszi színek is ismét divatosak, ilyenek a meleg okker árnyalatok, melyek jól találnak mind egymással, mind a sárgásdrappal és mustárszínűvel is. Monokromatikus, különböző textúrájú anyagokat kombinálva még érdekesebb hatást érünk el.

Az őszi színek legkedveltebbje idén az őszi juhar színe, mely egy, a vörös agyag színéhez közel álló pirosas narancsszín. Kitűnően társítható krémszínnel, feketével, fehérrel, ugyanakkor sápadtrózsaszínnel és aranysárgával is.

A zöld szín változatai is a topon vannak idén, amint a már említett aranysárga, mely a fényes hatású atlaszból mutat a legjobban.

Az inkább a military stílusra jellemző khaki, piszkoszöld, olívzöld és más hidegebb zöld árnyalatok is divatosak.

Ha az idei hideg szezonban igazán divatosak akarunk lenni, ruhatárunkból nem hiányozhatnak a borvörös – a bordó és a sötétlila kombinációja – ruhadarabok sem. Ezt a színt nem szükséges társítani, viszont azért elfogadható egy-egy kiegészítő, például egy piros styletto cipő, egy krémszínű vagy egy ezüstszürke csizma.

Casoni Szálasi Ibolya divattervező