2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Cégvezetők élete

November 5-én mutatták be Marosvásárhelyen, a Bernády Házban László Judit Vezetői kihívások és megoldások 1.0 című könyvét. Az első bemutató Kolozsváron volt, ezt követte a bukaresti, most jutott el Marosvásárhelyre is. A könyvben hat üzletember történetét ismerhetjük meg, akik közül négyen jelen is voltak a bemutatón: Fejér Attila, Gorbai Attila, Nagy Károly, valamint Széll Levente. A könyv bemutatása után a szerző válaszolt kérdéseinkre.

– Hogyan született meg a könyv gondolata?

– Az elmúlt években több könyvet is olvastam, menedzsmentképzésre jártam. Volt egy olyan csoporttársam, aki elhozta a munkahelye történetét könyv formában, amiben a tulajdonosok leírták, hogy miért és milyen úton alapították meg a céget. Talán ez volt a kiindulópont, nagyon érdekesnek tartottam, mert többek között megismertem azt a céget, ahol dolgozik. Ezután kezdtem el más, hasonló történeteket keresni, de nem találtam semmilyen rögzített formában. Akkor döntöttem el, hogy valamit kellene csinálni ilyen téren. Író-olvasó találkozón írók beszélgettek arról, hogy mit és hogyan csináltak. Elhatároztam, hogy én is hasonlóan csinálom. Az volt a terv, hogy meghívok cégvezetőket, akiket a tapasztalataikról, az életükről, a gondolkodásmódjukról kérdezek, valamint arról, hogy miként születik meg egy-egy döntésük.

– Miről is szól a könyv?

– Azt szerettem volna megmutatni, hogy itthon is vannak érdekes, értékes cégvezetők, akik mellett érdemes dolgozni. Utólag kiderült, hogy kimondottan érdekes tapasztalatokat osztanak meg, és kimagasló ötleteik vannak. Elmesélik, hogy mennyire hittek önmagukban, mire fektették a hangsúlyt és mennyire voltak fontosak a különböző dolgok az életükben. Természetesen erről nem lehet úgy beszélni, hogy nem mondjuk meg, milyen cégnél dolgozik az illető, hiszen enélkül nem lenne hiteles a történet. Hiába mondanák el, hogy miként interjúztatnak, hogyan oldanak meg konfliktushelyzeteket, ha nem tudjuk, hogy milyen cégnél dolgoznak. Éppen ezért mindig azzal kezdtük a beszélgetést, hogy a cég története hogyan alakult, azután az adott vezető karrierjének útjára is kitértünk. Ez többnyire egybeesett, de néha menet közben fonódott össze a kettő. Ezek után pedig beszéltünk iparági érdekességekről is, hiszen sok ember nem ért az adott gazdasági területhez. Személy szerint én nem értettem, hogy ha olcsó a gyógyszer, és az állam kötelezi, hogy olcsó legyen, akkor miért nincs? Arra gondoltam, miért nem gyártanak többet, hiszen kereslet van rá, és többet el tudnának belőle adni. Ezeken a beszélgetéseken értettem meg, hogy ha kötelezik, hogy a gyógyszer legyen olcsó, akkor Romániában se olcsó, se drága nincs. Más területeken egyéb érdekességekről beszéltünk. A beszélgetés második felében következtek a standardnak mondható kérdések az alkalmazás módjáról, a rokonokról és barátokról a vállalatban, a csapatfejlesztésről és arról is, hogy mit tesz, ha valaki bekopog egy jó ötlettel, mennyire veszi azt figyelembe. De mivel ezek élő beszélgetések, a hallgatóságnak is van lehetősége kérdést feltenni. Nem titkolom, hogy az érdekes hallgatói kérdéseket beépítem a következő beszélgetésekbe más cégvezetőkkel, és természetesen a könyvbe is.

– A marosvásárhelyi bemutatón négy cégvezető volt jelen. Miért pont őket hívta meg?

– A válasz nagyon egyszerű. Nekik volt idejük. A könyvben összesen hat cégvezető történetét ismerheti meg az olvasó – Fejér Attilán, Gorbai Attilán, Nagy Károlyon, Széll Leventén kívül Sós Réka és Zsigmond István története is fellapozható. Sós Réka azért nem tudott itt lenni, mert Mongóliában van, egy projektet kell befejeznie. Zsigmond Istvánnak pedig a cégénél akadt halaszthatatlan dolga.

– Mennyire érdekli a könyv az embereket, melyik részét tartják érdekesnek?

– Általában a könyv egésze érdekli az olvasókat. Néha olyan kérdéseket tesznek fel, ami eszembe se jutott volna, éppen ezért a bemutató elején megkérem őket, hogy a beszélgetés közben is tegyék fel a kérdéseiket, ne várják meg a végét. Elmondhatom, hogy a marosvásárhelyi könyvbemutatón annyi kérdés volt, hogy csak a bevezető kérdést volt időm feltenni, utána a hallgatóságéi következtek. Szerzőként jó látni, hogy minden korosztály érdeklődik a könyv iránt. Mindhárom bemutatón voltak 70 évesek is, de nem egy 20 év körüli fiatal is eljött, és érdeklődve figyelte a beszélgetést. Természetesen ezekre az eseményekre eljönnek az ismerősök is, és utána egyesek elmondták, hogy ismerik az adott cégvezetőt mint ember, de nem tudták, hogy milyen mint vezető, és örülnek, hogy a beszélgetésnek köszönhetően megismerték ezt az oldalát is.

– Nagyon sok történetet hallhatott, melyik volt a legnagyobb hatással önre?

– Nem tudok ilyent felidézni, mindegyik egyformán hatott rám. Egyes beszélgetéseknél viszont arra döbbentem rá, hogy bizonyos konfliktushelyzeteket hasonlóan éltem meg én is. Ilyenkor kérdeztem meg, hogy milyen esetben alakul ki egy cégvezetőnél konfliktushelyzet, és szinte mindig azt a választ kaptam, hogy amikor azt kell eladni, ami nincs, hiszen mindenki azt akarja megvenni, ami nincs. Én is fejlesztésben dolgoztam, és az eladó kollégáim mindig éppen azt adták el, ami nem volt, úgyhogy mindig rohanni kellett az újonnan eladott terméket előkészíteni, hiszen a raktáron levő termékeket nem adták el, de ami még nem volt raktáron, azt igen.

– A könyvének az a címe, hogy Vezetői kihívások és megoldások 1.0. Mit jelöl az 1.0?

– A bemutatón is elmondtuk, ezek a történetek élő beszélgetések átiratai. Ez a hat beszélgetés úgymond egy évad, az átírása tavaly ősztől idén tavaszig tartott. A második évad beszélgetései is megtörténtek, és születőben van a könyv. A harmadik, egyben utolsó évadot most novemberben fogjuk elindítani, és abból is szeretnék egy könyvet írni.

– Mikorra várható a második évad könyv formában, azaz a Vezetői kihívások és megoldások 2.0?

– Az első könyv írása közben megtanultam, hogy miből is áll a könyvírás, remélem, sikerül motiválnom a cégvezetőket, hogy a megfelelő jóváhagyásokat megcsinálják, mert csak azután adjuk ki a könyvet, miután átolvasták a szövegváltozatokat. Ez eddig sok időt vett igénybe. Igaz, én sem tudtam, hogy hány lépésből fog állni a könyvkiadás, azonban tanultam, és előre elmondom a cégvezetőknek, hogy miből is áll az egész, külön megkérem őket, hogy csak akkor bólintsanak rá, ha tudnak időt szakítani a változatok elolvasására. Megígérték, tehát reménykedem abban, hogy jövő év elején meglesz a második kötet. Amiben csak öt cégvezető fog szerepelni, négy férfi és egy nő. Ami biztos, hogy annak is lesz Marosvásárhelyen bemutatója, hiszen két itteni cégvezető is szerepel a könyvben, név szerint Varga-Pál Petri Zsolt és Albert Attila.
Kapcsolódó cikkek: