2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Véget ért az első júniusi hétvége és vele együtt az eddigi legnagyobb marosvásárhelyi veteránautó- és -motoros fesztivál. 

A veterán kiállítás legexkluzívabb darabja az 1954-es évjáratú amerikai Kaiser Darrin volt


Véget ért az első júniusi hétvége és vele együtt az eddigi legnagyobb marosvásárhelyi veteránautó- és -motoros fesztivál. Mint az előzetesünkben is megírtuk, a számos kulturális intézmény kínálata mellett egy további, a művészethez, történelemhez és kézművességhez egyaránt kapcsolódó életforma – a veterán járművek birtoklásának, felújításának, szakértelmének szubkultúrája – is megvetette a lábát az egykori szabad királyi városban. Olyan hobbi ez, amelynek esetében az ízlés, az akarat, a műszaki jellegű háttérműveltség nélkülözhetetlen. Marosvásárhelyen is a veterán járművek folyamatos gyarapodását kísérhetjük figyelemmel, és a világ más tájaihoz hasonlóan a tulajdonosok klubokba tömörülnek, kiállításokon, veteránversenyeken örvendeztetik meg járműveikkel a közönséget – mindehhez, mint említettük, komoly szakmai tudás és műveltség szükséges, egy restaurálást nem lehet hasra csapva végezni, mert a jármű értékét veszti egy-egy nem megfelelő beavatkozás miatt. Természetesen mindehhez – már a belépőszinten is – pénzre van szükség, egy-egy értékesebb jármű megvásárlása, felújítása többszörösébe is kerülhet egy új autónak. De öröm látni, hogy a tehetős rétegek körében is megvan az esély a pénz és az ízlés találkozására, és a tulajdonos nem a harmadik Audi Q7-esét vásárolja meg, hanem mondjuk felújít és veterán járműként forgalomba írat egy romokban vásárolt, ötvenéves, nyolchengeres Windsor-motorral szerelt Ford Mustangot.
A helyi Classic Car Club által szervezett, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a Maros Megyei Tanács, a segesvári és erzsébetvárosi polgármesteri hivatalok által támogatott hétvégi eseménysorozat – amelynek kiállítás és átlagtartó, kastélylátogató rali is a része volt – Classic Show nevű tárlata kellőképpen igazolta a fenti állítást. A vásárhelyi fedett műjégpálya épületében kiállított járművek felhozatala, illetve a helyszín rendezettsége, a kiállítás színvonala, a többnyelvű ismertetőtáblák, a szervezés precizitása, a korhű ruhába öltözött hölgyek jelenléte, a járműrestaurálással kapcsolatos előadások színvonala a nyugati standardokat idézte. A ligetbeli járművek, a kiegészítő rendezvények, a veteránverseny helyszínei pedig azt sugallták: egy hétvége erejéig Gentlemen Driver's Heavenné, igazi békeidőkbeli helyszínné változott a koros, de gyönyörű állapotban lévő járműveknek köszönhetően Marosvásárhely és környéke.
Olyan járműritkaságokat láthattunk, mint egy, a prohibíció korát idéző, 1927-es amerikai Studebaker, amelynél terebélyesebb személyautót ma sem gyártanak, a tolóajtós, 1954-ben alig félezer példányban készült, műanyag karosszériás Kaiser Darrin roadster, Jaguar E Type kupé, a Citroen DS, avagy az Istennő, a frontajtós BMW Isetta miniautó, a Citroen 11CV, a világ első nagyszériás, fronthajtásos, önhordó karosszériás járműve, avagy a mindössze pár darabban, személyesen Ceauşescunak készített Dacia 2000 automata váltóval, 2.2-es benzinmotorral és légkondival. A bejárat mellett pedig egy 1886-es Daimler Patent Motorwagen, az első autó, amelyet motorral meghajtott járműnek terveztek. Mellette amerikai és brit sportautók, régi motorok és Mercedesek sokasága, Ford T modellek, hatvanas évekbeli Pannonia motorkerékpárok és egy Gulf-színekre fényezett, léghűtéses Porsche 911-es szomszédságában, körítve több veterán versenyautóval, köztük egy olyan, 1968-as BMW 2002-essel, amellyel a hetvenes évek óta mindmáig versenyeznek (napjainkban természetesen veteránversenyeken). 
A tárlat és a verseny rendkívüli sikere a szervezőket igazolta. Mint azt a főszervező Classic Car Club (ClassicCarClub.ro) elnöke, László Róbert elmondta, a résztvevők elégedetten távoztak a négynapos rendezvénysorozatról, amelyet jövőre is megszerveznek Marosvásárhelyen.