2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Aktualizálni kell a légi felvételeket

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján nyilvános vitát hirdettek a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) által használt légi felvételek aktualizálására vonatkozó sürgősségi kormányrendeletről. Mint ismeretes, a térképek segítségével azonosítják be a támogatásokra jogosult területeket, illetve ezeken követik azt, hogy a kérvényeken szereplő növényeket termesztenek-e a parcellákon. 

A minisztériumnak – az Európai Unió kérésére – 2021 és 2030 között aktualizálnia kell a térképeket és a szolgáltatást is az új uniós agrárpolitikai elvárásoknak megfelelően. Mint ismeretes, ezzel a céllal tartanak majd mezőgazdasági cenzust májusban (erről korábban beszámoltunk). Amennyiben Románia nem tesz eleget a felkérésnek, az országot megbüntetik. Első lépésben 10%-kal, azaz mintegy 2 milliárd euróval csökkenthetik az országnak szánt mezőgazdasági támogatásokat, továbbá fennáll a veszélye annak is, hogy teljesen megvonják a finanszírozásokat, ha nem teszik rendbe a hazai követési rendszert. Ugyanakkor lehetetlenné válik a hazai alapok felhasználása is. Ezért – a minisztérium közleménye alapján – a szaktárca sürgősségi kormányrendeletet terjeszt elő. Az Európai Bizottság szakemberei szerint három éven belül ki kell cserélni a térképeket, ugyanis az utóbbi években jelentős földtani, földrajzi és vidéki, mezőgazdasági infrastrukturális változások voltak Romániában, akár az erdős területeket illetően, vagy az árvíz és más természeti katasztrófa következményei miatt. Amint említettük, a 2021–2027-es új uniós agrárpolitika kidolgozásában, megvalósításában, az említett időszakra vonatkozó támogatások pénzkereteinek meghatározásában jelentős szerepe van a légi felvételeknek. Az új rendszer, amelyet Romániának is alkalmaznia kell, pontosabb ellenőrzést tesz majd lehetővé. Azt szeretnék, ha a jobb felbontású szatellit- és a légi felvételekkel könnyebben beazonosíthatók lennének a kifizetésre jogosult területek, ugyanakkor azok is, amelyekre jogtalanul ítéltek oda támogatást, így hosszú távon a terepmunkát felválthatná az új ellenőrző rendszer. 

A tervek szerint az új térképeket is a Honvédelmi Minisztérium segítségével készítenék el. Évente mintegy 25.000 négyzetkilométert térképeznének fel. Ezt a szolgáltatást eddig is ez a minisztérium végezte 2010-től, szerződése 2020. december 31-én lejárt. Az új rendelettervezet szerint a Honvédelmi Minisztérium évente 25.000 négyzetkilométert mérne fel, a további területek feltérképezése a szaktárca és az APIA feladatköre marad. A szolgáltatást a minisztérium költségvetéséből fedezik, és időszakosan felújítják. Bordi Kacsó Zsolt, az APIA Maros megyei kirendeltségének aligazgatója lapunknak elmondta, hogy a megyében is rendszeresen felülvizsgálják a területeket, kistérségenként felújítják a térképeket. Legutóbb 2018–2019-ben digitalizálták megyénkben mezőgazdasági céllal a területeket. A minisztérium szerint minél előbb le kell zárni – az egyébként kötelező – nyilvános vitát, hogy az unió által kért határidő előtt vezessék majd be a felújított rendszert. 

A minisztérium nyilvántartása szerint az APIA évente mintegy 10 millió hektár terület újratérképezését igényli. A 2020-as mezőgazdasági kampányra 9,9 millió hektárt fényképeztek le a levegőből, és vitték be az adatokat a digitális rendszerbe. 

Fotó: Vajda György