2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén hatvan kiskorút táboroztatnának

Idén immár 13. alkalommal szervez ingyenes táboroztatást a marosvásárhelyi Solidaris Egyesület azoknak a gyerekeknek, akiknek a vakációban nincs lehetőségük kirándulni, nyaralni menni. Kezdeményezésüket minden évben sok jó szándékú személy karolja fel, nemcsak tehetősek, vállalkozók, hanem kisnyugdíjasok is, akik esetenként félve kérdezik meg: megoldható-e, hogy két részletben fizessék ki a felkínált összeget? Az egyesület idén két tábort szervez Bedében, összesen hatvan gyerekkel, és ehhez támogatókat keresnek, bárki felvállalhatja egy-egy gyerek táboroztatásának költségeit.

A terv szerint idén két csoportban szeretnék táborozni vinni őket, augusztus első, illetve utolsó hetében, először a 6 és 10 év közöttieket, aztán a 10–14 éves korosztálybelieket. Idén sem lesz ottalvós a tábor, hiszen ehhez még nem adottak a körülmények az egyesület által nemrég Bedében közadakozásból megvásárolt táborhelyen, hanem a tavalyi gyakorlat szerint reggel 8-kor kiviszik a gyerekeket a Marosvásárhelytől nem messze fekvő településre, és este 8 óra körül hazaszállítják őket. Az utaztatásukat tavaly a Nyárádgálfalvi Polgármesteri Hivatal támogatásával oldották meg, az iskolabusszal – tudtuk meg Sajó Norberttől, a Solidaris Egyesület vezetőjétől. Egy gyerek ötnapos táboroztatása, utaztatással, étkezéssel és a programokkal együtt 300 lejbe kerül. Ezeknek a kiadásoknak a fedezésére indított gyűjtést az egyesület, szeretnének hatvan olyan személyt találni, akik felvállalnák egy-egy gyerekre a költségeket. Tavaly harminc főre hirdették meg a tábort, de végül harmincnyolc gyerek jelentkezett, és természetesen senkit sem utasítottak vissza.Nem csak a tehetősek segítenek

Sajó Norbert hangsúlyozta, minden évben megérinti őket, hogy kik adományoznak erre. Vannak visszatérő támogatók, vállalkozók, akikre számíthatnak, azonban mellettük mindig vannak, meglepetésre, kispénzűek is, például kisnyugdíjas hívta fel őket azzal, hogy szeretné felvállalni egy gyerek táboroztatásának költségeit, de nem tudja egyszerre kifizetni az összeget, megoldható-e két részletben. Ezek a történetek a bizonyítékai annak, hogy valójában nem az a kérdés, van-e valakinek elég pénze, hanem hogy szeretne-e segíteni – jegyezte meg az egyesület vezetője.

Az előző években olyan városi gyerekek számára hirdették meg a tábort, akiknek nem volt lehetőségük a nyári vakációban kirándulni, nyaralni, idén vidéken élő gyerekeket is várnak, az elképzelések szerint fele-fele arányban. Vállald fel egy gyerek életre szóló élményét jelmondattal hirdették meg a felhívást, amely fedi a valóságot, ugyanis az eddigi évek tapasztalata az, hogy általában a részt vevő gyerekek nyolcvan százaléka nehéz családi körülmények között él, nincs lehetőségük elutazni nyaralni. Sok családban nemhogy nyaralásra nem futja, a mindennapi betevő biztosítása is gyakran gondot jelent. 

Az előző táborokban tapasztalták, hogy vannak gyerekek, akik, bár már rég vége az ebédnek, még mindig ülnek és esznek. Ugyanakkor vannak szülők, akik nincsenek rászorulva, de szeretnék, ha a gyerekük részt venne a táborban, mert úgy érzik, olyan dolgokat tanulhat ott, amiket talán máshol nem, hiszen ez a tábor nem arról szól, hogy kinek van márkásabb cipője, drágább telefonja. Emellett vannak gyerekek, akiknek szülei jólszituáltak, azonban különböző okokból nem tudtak elutazni vakációzni, így az egyesület számukra is biztosít egy élménydús hetet a bedei táborban.


A nélkülözés hátterében gyakran rossz döntések állnak

Sajó Norbert elárulta, nemrég magyar állami támogatásban részesültek, amiért ezúton is köszönetet mondott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesnek a közbenjárásért, valamint három egyházi felekezet vezetőinek az ügy felkarolásáért. A támogatásból igyekeznek javítani Bedében a tábori körülményeken. Eddig, közadakozásból, elkészült a focipálya, igyekeztek felújítani a csűrt, a következő lépésben pedig biztonsági szempontok miatt be szeretnék keríteni a telket, amely az erdő szélén fekszik.

A mintegy hatezer négyzetméteres telken – amely amellett, hogy táborhelyként szolgál, és idővel, három-négy éven belül ottalvós táborokra alkalmas helyszínné szeretnék tenni – indítanák el az erdélyi népfőiskolát is. Az egyesületnek régóta dédelgetett álma ez, ugyanis a több mint tíz év alatt, amióta a nehéz helyzetben lévők megsegítésén munkálkodnak, sokszor szembesültek azzal, hogy a nélkülözés hátterében rossz döntések sorozata áll, a szegénység összefonódik a tudatlansággal. Szeretnének segíteni az embereknek, hogy jobb döntéseket hozzanak, olyanokat, amelyekkel kedvező irányba alakítják az életüket. Az erdélyi népfőiskola lehetőséget teremtene arra, hogy felnőtteknek különféle képzéseket szervezzenek, vagy szakmabeli meghívottak révén tanácsokkal lássák el őket például a hatékonyabb pénzbeosztással kapcsolatosan.