2019. április 25., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Illusztráció


Március 24-én a Gyarapodó magyarság mozgalom keretében indítják útjára az Úz völgyében, Csinódon a Vándor- bölcső programot, mely az anyaországi Három királyfi, három királylány mozgalom keretében működő Vándorbölcső projekttel közösen működne.
Jelentkezőket várnak mind bölcsők felajánlására, mind igénylésére, ugyanakkor olyan családok jelentkezését is, akik örömmel használnának fél évig egy vándorbölcsőt. Bölcsők felajánlását bárhonnan elfogadnak, akár már meglévő és kinőtt, használaton kívüli bölcsők formájában, akár új darabok beszerzésére. Amint megkeresésünkre a program székelyföldi ötletgazdája és kivitelezője, Sepsiszéki Nagy Balázs kifejtette, rendkívüli érdeklődést tapasztaltak, máris nagyon sok igénylés érkezett bölcsőre, ezért várják azok felajánlását, akiknél elfekvő, kihasználatlan bútordarab hever. Székelyföldön szórványosan vannak már elindítva vándorbölcsők, ezekről is várják a pontos információkat, hogy közös mederbe terelhessék az ügyet. 
A program elindítói vállalják a bölcsők kihelyezését és nyomon követését, ugyanakkor a bölcsőkben ringatott gyerekek számára találkozókat szerveznének. A márciusban induló Vándorbölcső mozgalom családokat köthet össze, és abban is bíznak, hogy a gyermekvállalásra is ösztönzően hat, Magyarországról is várnak bölcsőket, mint hangsúlyozták, ezzel is erősítenék az együvé tartozást.
Amint a székelyföldi mozgalom elindítói, Sepsiszéki Nagy Balázs és Erika elmondták, a sepsiszentgyörgyi Veres Ferenc asztalosműhelyében rendeltek egy bölcsőt, és meséltek az anyaországi Vándorbölcső mozgalomról. Ezt követően a szakember felajánlotta, hogy amennyiben rendelnek egy bölcsőt, akkor ő egy darabot ajándékba ad, és arra biztatta őket, hogy indítsák útjukra közösen a vándorbölcsőket. Jelenleg három bölcső van legyártva, és megrendelték a matracokat is. A harmadik bölcső megvételéhez és útnak indításához támogatót keresnek, s további bölcsők megvételére és útnak indítására is lehet jelentkezni. Egy bölcső ára matraccal együtt 300 lej. Aki hozzájárul egy bölcsővel a programhoz, annak a neve felkerül a bölcsőre, akárcsak az összes kisbabáé, akiket a bölcsőben ringattak.
***
Minden csecsemő és kisgyermek ösztönösen igényli a hintamozgást, mely egyrészt a pocakban eltöltött kilenc hónap alatti, magzatvízben való ringatózásra emlékezteti, másrészt pedig a legjobb módja annak, hogy megnyugodjon. Kevesen tudják, hogy ez a mozgásfajta, túl a fent említett hatásokon, stabilitást és egyensúlyérzéket is ad a babának, mely később a mászás, járás fejlődésében fontos szerepet fog játszani, sőt még a beszédfejlődésre is kihatással lehet. Amerikai kutatók már a várandósság tizedik hetétől kezdve ajánlják az anyáknak a napi fél óra hintaszékben való ringatózást, mivel a baba egyensúlyérzékét már ilyen korban is fejleszteni lehet. Vannak olyan csecsemők, akik számtalan kipróbált módszer ellenére csak és kizárólag akkor érzik jól magukat, ha ringatják őket, illetve mozog alattuk valami. A leleményes szülők ilyenkor szerzik be a kényelmes és több funkcióval ellátott babahintát, kengurut, vagy hosszú sétára indulnak a babakocsival, esetleg autózni viszik a csöppséget. A legkézenfekvőbb és legjobb módszer azonban a bölcső, melynek hasznosságára példa, hogy már őseink is ezt használták, csupán a modern kor találmánya a gyermekágy. Sok szülő félelme, hogy a gyermek kieshet a bölcsőből, így inkább meg sem kísérlik a használatát. Ma már nagyon biztonságos és stabil bölcsők közül választhatnak, melyek sohasem fognak egy bizonyos ponton túllendülni és a gyermek testi épségét veszélyeztetni. Azt azonban mindenképpen tudni kell, hogy a bölcsők használata csak addig ajánlott, míg a baba nem tud felülni, négykézlábra emelkedni. Ha elérte azt a kort, amikor már a fejlődése ezen a szinten van, váltani kell a gyermekágyra, ugyanis ettől kezdve akár életveszélyes is lehet a bölcső. Természetesen, a gyermek továbbra is igényelni fogja a ringató, hintáztató mozgást, viszont kisgyermekkorban már a hinta és a játékos, mozgással kombinált mondókák fogják átvenni a főszerepet, melyeknek szintén nagy szerepe lesz az egyensúlyfejlődés szempontjából – áll a székelyföldi program elindítói: Sepsiszéki Nagy Balázs és Erika közleményében. Bővebb tájékoztatás a programmal kapcsolatosan a (004) 0760-779-835-ös telefonszámon, a bioversum @gmail.com e-mail-címen, vagy a www.uzvolgye.info honlapon kapható.