2022. január 17., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ez az egyetlen olyan épület Romániában, amelynek homlokzatán a posta szimbóluma található, s amelyet folyamatosan postaként használnak.


Radó Sándor tervei alapján 100 évvel ezelőtt eklektikával keveredő szecessziós stílusban épült fel a marosvásárhelyi Szent György utcában a Posta és Távírda. Ez az egyetlen olyan épület Romániában, amelynek homlokzatán a posta szimbóluma található, s amelyet folyamatosan postaként használnak.

Az épületet Bernády György városépítő álmodta meg és ő is kiviteleztette azzal, aki az akkori középületek 90 százalékát tervezte. Erős Csaba, a megyei postahivatal műveleti igazgatója elmondta, hogy ez az épület nem csak építészetéről híres és impozáns, hanem távközlési, műszaki ritkaságnak is számít, hiszen itt már a 20-as években a távírdát felváltva egy Tesla – ma már muzeális értékű – telefonközpont működött, amely a kilencvenes évek közepéig üzemképes volt.

A postapalota felújítási tervén 2002-ben kezdtek el dolgozni a marosvásárhelyi Arhing szakemberei. Karácsony István a művészettörténeti résszel, dr. Szekeres Gerő a strukturális résszel foglalkozott. A felújítási munkálatok során felújították a tetőszerkezetet, a fűtési rendszert, az épületet új hőközponttal látták el. Most a homlokzat felújítása folyik, melynek során az épület visszakapja eredeti állapotát. A nyílászárókat nem cserélik ki, hanem az eredetieket újítják fel, leégetik a többrétegű olajfestéket, az ép fakereteket kezelik és az eredeti színnel mázolják le.

Dr. Szekeres Gerő elmondta: sürgős volt az épület felújítása, hiszen a fenti díszítőelemeket, az oromdíszítéseket (attikákat), az ezeket tartó fémszerkezeteket nagyon kikezdte az idő, annyira, hogy veszélyesekké váltak. A díszítőelemekből öt kilogrammos darabok is leszakadtak. Így hálóval kellett bevonni azokat, hogy a járókelőket megóvják a veszélytől. A felújítás célja tehát az épület biztonságossá tétele is.

– Érdekes munka, nagy kihívás a tervezőnek, építőnek egyaránt. Igyekszünk az épület stílusát megőrizni, s a múlt század eleji pompáját visszaadni. A marosvásárhelyiek rövidesen megcsodálhatják az impozáns épületet – mondta a tervező.

A posta felújítása itt nem fejeződik be, fokozatosan kezdik el a belső munkálatokat is. A posta, bár százéves, nem sorolták a műemlékek közé, pedig ott lenne a helye.

Kíváncsian várjuk, milyen lesz az épület, ha lerántják róla a hálót, s főleg arra, hogy visszakerül-e rá az eredeti címer. Hogy melyik? Ami 1911-ben díszítette, s aminek az évtizedek során nyoma veszett.