2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Még nincs veszélyben az iskola működése

A nemzeti liberálisok totális hatalomátvétele után Romániában a magyar közösséget hátrányosan érintő döntés született és megint veszélybe került a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium léte. A Marosvásárhelyi Táblabíróság november 29-én, pénteken első fokon érvénytelenítette az iskola 2018-as újbóli létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet.

Optimista tanévkezdés 2018 szeptemberében  Fotó: Karácsonyi Zsigmond


A magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Marius Pașcan marosvásárhelyi parlamenti képviselő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnöke, valamint az Unirea (Egyesülés) Főgimnázium és a főgimnázium szülői munkaközössége áprilisban közösen perelte be a román Oktatásügyi Minisztériumot és a gimnáziumot a tanintézet törvénytelennek vélt tavalyi létrehozása miatt. A per elindítói azt kifogásolták, hogy a ( szeptemberben bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatok szociáldemokrata kormány) tárca négy olyan közigazgatási határozatot hozott, amelyek kimondottan a marosvásárhelyi iskola létrehozására vonatkoztak.

Marius Pașcan


Tamási Zsoltot az intézmény vezetője mai facebook bejegyzésében azt írta: - A mai bírósági elsőfokú döntése nem az iskola működését érvényteleníti, hanem a tavaly meghozott miniszteri rendeleteket. Ez NEM JOGERŐS. Ez ellen fellebbezünk, amint megkapjuk a bírósági indoklást. Biztosak vagyunk benne, hogy az iskola újraindulása teljesen törvényesen történt. Az oktatás zavartalanul folytatódik a továbbiakban is.