2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az utolsó másodpercekben eldőlő mérkőzéseken aratott sikerekre „szakosodott” az utóbbi időben a marosvásárhelyi Sirius-Mureşul női kosárlabdacsapata. Ezúttal Bukarestben, a Rapid ellen nyert végig pengeélen táncoló találkozón, amelynek hosszabbításra volt szüksége, hogy eldőljön a győztes kiléte.

Kiegyensúlyott csatát hozott a Rapid-csarnokban a Rapid – Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul női kosárlabda-mérkőzés első félideje, amelyben azonban a fővárosi gárda vezetett szinte mindvégig, és noha a vendégeknek háromszor is sikerült egyenlíteniük, nagyszünetre négypontos előnnyel vonultak a házigazdák. Ez elsősorban a hárompontosok precizitásával magyarázható, hiszen míg a bukarestiek részéről 4/10-es volt ez a mutató, a marosvásárhelyiek tíz kísérletből egyet sem értékesítettek. A kétpontos dobások 58%-os mutatója azonban jelezte, hogy Ionel Brustur csapatával számolni kell a második félidőben.

És valóban, szünet után a Sirius-Mureşul vette át a kezdeményezést, három tripla is beakadt, és az utolsó negyed előtt már hatpontos előnyre tett szert. Nem volt azonban vége, mert az utolsó tíz percben már nem ment olyan jól a támadójáték. A győzelmet így is megszerezhették volna a rendes játékidőben, azonban kétegységnyi előny birtokában nem tudták megtartani a labdát az utolsó támadás során. Stănici ellopta Dunbartól, utóbbi szabálytalankodott, és Stănici a szabaddobásokat értékesítve egyenlített.

A hosszabbításban is a Rapid indított jobban, és a ráadás öt perc első felének leteltekor 64:60-ra vezetett. Dupla lélektani teher, de innen is fel tudtak állni a marosvásárhelyiek. Előbb csak egy pontot faragott Smelser, majd az utolsó perc kezdetén még kettőt. Miután pedig a bukarestiek elhibázták a következő támadást, Feiseş kétpontosa fordított, 18 másodperccel a vége előtt. Időkérés után a támadóharmadból indított a Rapid, azonban nem tudta megbecsülni a labdát, miután pedig elveszítette, utolsó esélyeként a taktikai szabálytalanség eszközéhez nyúlt. Az utolsó két pont így Mészáros Kata nevéhez fűződik, szabaddobásokból.

A győzelemnek köszönhetően a Sirius-Mureşul a B értékcsoport favoritjává lépett elő, noha erre az idény első fele után semmi jel nem utalt. A csapat legközelebb szerdán, Kézdivásárhelyen lép pályára, annak a csapatnak az otthonában, amelytől kétszer is vereséget szenvedett az alapszakaszban. Ezúttal az alsóház első helye a tét.

Ahogyan a korábbi alkalmakkor, ezúttal is a végjátékban bizonyult jobbnak a marosvásárhelyi együttes.
Fotó: Nagy Tibor (archív)


Jegyzőkönyv

Női kosárlabda Nemzeti Liga, alsóház, 5. forduló: Bukaresti Rapid – Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul 64:67 (14-10, 22-22, 11-21, 13-7, 4-7)

Bukarest, Rapid-csarnok, 30 néző. Vezette: Lavinia Gheorghe (Bukarest), Alexandru Nicoae (Bukarest), Vlad Sandu (Nagyszeben). Ellenőr: Bedir Sefer (Corabia).

Rapid: Stănici 21 pont (2), Burlakova 13 (2), Lupusavei 12, Vlad 6 (1), Bejan 6, Duşă 4, Cazacu 2, Manea, Călin.

Sirius-Mureşul: Mészáros14, Smelser 11, Gál 11 (3), Dunbar 10, Feiseş 6, Ignat-Kleemann 5 (1), Badi 4, Bobar 4, Pálfi 2.

Eredményjelző

Női kosárlabda Nemzeti Liga, felsőház, 4. forduló: Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC – Aradi FCC 61:50, Kolozsvári U – Brassói Olimpia 91:80.
Női kosárlabda Nemzeti Liga, alsóház, 4. forduló: Kézdivásárhelyi KSE – Bukaresti Rapid 79:61; 5. forduló: Bukaresti Agronomia – Kézdivásárhelyi KSE 40:53, Bukaresti Rapid – Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul 64:67, Konstancai Phoenix – Nagyváradi CSU Rookies 89:39. A CSM Alexandria állt.