2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn Simion Creţu, a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségének igazgatója két Maros megyei polgármesterrel írt alá támogatási szerződést a 2014–2020-as Regionális operatív program keretében. Ennek értelmében összesen 6,7 millió lejt lehet költeni a kisgyermekek nevelési körülményeinek javítására: Erdőszentgyörgyön óvoda és napközi épülhet a következő időszakban, Mezőpanitban bölcsőde.

Mezőpanitban a jelenlegi óvoda udvarára épül bölcsőde, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik a községben, ugyanis a kisgyerekeket hároméves korban lehet óvodába beírni, de a legtöbb édesanya hamarabb visszatérne a gyereknevelési szabadságról a munkahelyre. Ezért nyújtott be pályázati kérelmet az önkormányzat egy hatvan férőhelyes, négycsoportos, kétszintes bölcsőde megépítésére, felszerelésére, valamint hozzá tartozó játszótér létesítésére. A megítélt 2.246.896,96 lejes támogatás nem fedezi a teljes beruházás 3,878,383.36 lejes összegét, a különbözetet az önkormányzatnak kell önrészként hozzátennie. A kivitelezésre három évet kapott a község, de a munkálatok előreláthatólag csak a következő évben kezdődnek el.

Erdőszentgyörgyön már tavaly elkezdődött a bölcsőde építése, most következhet az óvoda és napközi
(fotó: Gligor Róbert László/archív)


Utászházból óvoda

Erdőszentgyörgy 2.795.844,31 lej értékű támogatásban részesül, ehhez kétszázalákos önrészt és a nem támogatott összegeket is vállalnia kell. Ebből az Iskola utcában álló, a helyiek által régi utászházként ismert épületet – amelyben a későbbiekben a román tagozatos elemi osztályok is működtek – megerősítik, megjavítják és kibővítik. A jelenleg használaton kívüli, 145 négyzetméteres, egyszintes épület alapját és falait megerősítik, továbbá bővítik és egy emeleti résszel is ellátják, így a jelenlegi felület több mint négyszeresét, 684 négyzetmétert használhatnak majd. Elkészülte után az épületben az óvoda és a napközi otthon fog működni, emellett iroda, orvosi szoba, mosdók, étkező, mosoda, öltöző is helyet kap.

Csibi Attila Zoltán polgármester kifejtette: az új épületre szükség van, ugyanis a jelenlegi óvoda és napközi otthon is felújításra szorul. Ezek felújítása helyett az önkormányzat pályázati támogatás lehívása mellett döntött, hogy új, korszerű és minden előírásnak és az óvodások igényeinek megfelelő modern épületet húzhassanak fel. „Hogy mikor lesz kész, arról még korai beszélni, de úgy látom, hogy a 2-3 hónapos közbeszerzési eljárást követően, nyár végén vagy legkésőbb ősszel elkezdhetjük a munkálatokat. Nagyon remélem, hogy jövő év végén már átadhatjuk az épületet a gyerekeknek és a pedagógusoknak” – nyilatkozta az elöljáró. A támogatási szerződés 2021 márciusát jelöli meg a projektzárás idejeként.

Az épület korszerűsítése és bővítése mellett nagy hangsúlyt fektetnek az udvar rendbetételére is: az 1858 négyzetméteres telket bekerítik, egyes részeit térkövezik, és zöldövezeteket alakítanak ki. Az udvaron vadonatúj játszóteret is kialakítanak, de egy szelektív hulladékgyűjtő sziget is helyet kap, hogy a gyerekek már kiskorukban megtanulhassák a hulladék különválogatásának fontosságát. 

Odafigyelnek a gyerekek teljes biztonságát is, ezért ennek megfelelően választják ki a játszótér elemeit, valamint a termek berendezési tárgyait, bútorzatát is, és füstérzékelőket is felszerelnek az épületben. Minden csoport kap kivetítőt, hordozható számítógépet, hangosítóberendezést, hogy a modern technikát hasznosítani tudják az oktatás folyamatában.

A városban a magyar kormány és az Erdélyi Református Egyházkerület együttműködése révén új bölcsőde és óvoda építése is elkezdődött a tavaly, és már az idén be is fejeződik. Az új óvoda elkészülte után is szükség lesz erre az intézményre, hiszen nincs bölcsőde a településen – mondta el kérdésünkre a polgármester. 


Az élen jár Erdőszentgyörgy

Az erdélyi és partiumi önkormányzatok pályáztak a legsikeresebben európai uniós forrásokra 2011–2017 között az Erdélystat nemrég közzétett elemzése alapján. A legalább 35 százalékban magyarok lakta települések közül Borszék, Kovászna, Erdőszentgyörgy és Nagykároly városokban a legmagasabb az egy főre eső uniós bevétel, míg a Maros megyei városok között az első három helyen sorrendben Erdőszentgyörgy, Marosvásárhely és Szováta állnak a lehívott összegek tekintetében – hozta nyilvánossságra közösségi oldalán Csibi Attila Zoltán.

Erdőszentgyörgyön jelenleg számos projekt van folyamatban. Így felújítják és bővítik a Dózsa György úti iskolát, megújul a Rhédey-kastély körüli tér, és a kastély közelében kéthektáros parkot és szabadidőteret alakítanak ki, az épületben Rhédey-múzeumot hoznak létre, lesz nappali foglalkoztató központ a kultúrotthonban. Van még egy uniós pályázatuk, amely a helyi kórház járóbeteg-rendelőjének felújítását, bővítését és orvosi eszközök beszerzését célozza, ez is esélyes kérelem. A hazai fejlesztési programokban is több pályázatuk van, ezek közül a város még le nem aszfaltozott utcáinak korszerűsítése és a sportcsarnok építése a legjelentősebb, míg Bözödön idén elkezdődik a falun átvezető megyei útszakasz teljes korszerűsítése. „Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy európai támogatásból tudjuk fejleszteni a várost, hisz önerőből minimális lenne a változás” – summázott az elöljáró.