2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ők oda sietnek, ahonnan mások menekülnek. Szabadidejüket legtöbbször nem a munka utáni pihenésre és a családra, hanem a felkészülésre, készenlétre, beavatkozásra szánják. Önzetlenségüket és szakmaiságukat egyre inkább értékeli a lakosság, és lassan a felszereltségük is elfogadható szinte jut. Mozgalmas év volt az idei is – állapította meg Kacsó István parancsnok, amikor arra kértük, értékelje a Népújságnak a nyárádszeredai önkéntes tűzoltóalakulat záruló évét. 

Az évet a már másodszor megszervezett sikeres tűzoltóbállal indították, amelynek bevételéből tudták felszerelni a tavalyi adományokból vásárolt terepjárót, amit munkába is állítottak, hiszen a tavaszi szárazság miatt számos tarlótűzhöz riasztották őket. Emellett jutott idő az utánpótláscsapat felkészítésére is, amely a megyei tűzoltóversenyen első és második helyezést ért el, s ennek jutalma egy borszéki kirándulás lett, amikor három napon át pihentek, szórakoztak, barlangásztak és hegyet másztak a gyerekek. Azonban a felnőttcsoport miatt sem kellett szégyenkezniük, az előkelő harmadik helyet szerezte meg a megyei versenyen.

Viszonylag sok éles bevetésen voltak idén a szeredai önkéntesek
FOTÓ: www.facebook.com / Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltó Egyesület


Áprilisban a tűzoltóparancsnok Szerencsre utazott, ahol a helyi katasztrófavédelmi hivatal vezetőjével kötött ismeretséget, aki felajánlotta, hogy egy leselejtezésre kerülő hétezer literes tartályú fecskendős kocsit adományoznának a szeredaiaknak, akik vállalták, hogy megjavítják és hazaszállítják. Ezért a tűzoltók újabb gyűjtésbe kezdtek idén a lakosság körében. A támogatásért a vállalkozóknak és az önkormányzatnak is köszönet jár.

A felszereltség mellett a képzésre is figyeltek, több szakmai gyakorlaton vettek részt az önkéntes tűzoltók, éles helyzetekben tanultak Vármezőben, Csíkfalván, Gyergyóalfaluban és Székelykeresztúron, továbbá több nyárádmenti iskolában is tűzoltó-bemutatókat tartottak.

Bevetéseik száma évről évre nő, a három éve alakult önkéntes csapatot idén már 46 alkalommal riasztotta a lakosság vagy az egységes katasztrófavédelmi hívószámot (112) kezelő diszpécserszolgálat, ahonnan többnyire erdő-, tarló- és lakástüzekhez, valamint balesetekhez rendelték őket, de segítségüket kérték kútszivattyúzásban, vízhordásban, fák kivágásában, a villanyvezetékekre hajló ágak metszésében és állatok kimentésében is. Gyors beavatkozásaiknak köszönhetően sikerült megelőzni néhány katasztrófát. Téli időszakban általában megszaporodnak a kémény- és lakástüzek, ezek okoznak leginkább gondot – állapította meg a parancsnok, hozzátéve, hogy a felnőtt csapat létszáma húsz körül állandósult.

A csapat karitatív tevékenységet is folytatott, tartós élelmiszert, ruházatot, tanszereket, édességet osztott ki rászoruló helyi családoknak, a berei és torboszlói óvodáknak pedig játékokat adományozott.

A szeredai Bocskai női dalkar kezdeményezésére az adventi négy vasárnap kulturális rendezvényei során gyűlt adományokat az önkéntes tűzoltóalakulat kapja meg az idén. A parancsnok köszönettel fogadta a felajánlást, és azt ígérte: a lakosság kézzelfogható jelét fogja látni a támogatásnak, amikor a felújított tartálykocsit hazahozzák Magyarországról.