2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Április 12-től új műsort indít az Erdélyi Magyar Televízió 24plusz címmel, amely hétfőtől csütörtökig naponta este 8 órától lesz látható a képernyőkön. Az eddig szerdánként jelentkező Sajtóprés és a csütörtökönként műsorra tűzött Mérlegen helyét veszi át az új műsor, amit hétfőn és szerdán Farkas István, kedden és csütörtökön pedig Jakab Orsolya műsorvezetésében lehet követni. Az új műsorról, az elvárásokról és a célokról a 24plusz két műsorvezetőjét kérdeztük.


Farkas István: A fő cél az erdélyi magyarság hiteles tájékoztatása

Az elején nagyon nehéz lesz elválasztani, még magamban is, a Sajtóprést a 24plusztól. A Sajtóprés egy hosszabb, 55 perces beszélgetőműsor volt, főként vagy szinte kizárólag elemzőkkel. Ezzel szemben a 24plusz rövidebb lesz, és ebből adódóan pörgősebb kell legyen, a meghívottak nemcsak elemzők lesznek, hanem politikusok is. Az elemzőkkel egyféleképpen kell beszélni, a politikusokkal pedig másképpen. Azon a véleményen vagyok, hogy a politikustól megijed az ember, és az újságírótól elvárják azt, hogy egy politikusnak kemény kérdéseket tegyen fel, és bizonyos értelemben sarokba szorítsa. Ennek a nézői elvárásnak eleget kell tenni, és ez egy komoly kihívás.

A műsor ötlete nem tőlem vagy Jakab Orsolyától indult, hanem Szepessy Előd főszerkesztőtől. A hozzá, valamint a televízióhoz érkező nézői igényekből vonta le azt a következtetést, hogy szükség van egy napi közéleti-politikai tájékoztató műsorra. Az Erdélyi Magyar Televízió eddig is foglalkozott 

közélettel és politikával, tehát ez nem új, az viszont igen, hogy naponta, hétfőtől csütörtökig, este 8 órától a nap legfontosabb témáival fogunk foglalkozni. A nézői igény volt az, ami életre hívta a 24pluszt, illetve az a felismerése az Erdélyi Magyar Televíziónak, hogy a feladathoz fel kell nőni, és a nézőket nekünk is alakítanunk kell. Meg kell értetnünk az emberekkel azt, hogy nagyon fontos, hogy tisztában legyenek azzal, ami az országban történik, hogy tudják, egy politikai döntésnek mi lesz a következménye. Például, hogy tudják, miért döntenek úgy a járványkezelésben illetékes hatóságok, hogy este 9 után bezárják az üzleteket. Meg kell értetni a nézőkkel, hogy ez nem azért van, mert azután a vírus jobban terjed, hanem azért, mert ha a boltokat nem zárjuk be 9-kor, akkor mindenki kitolja a vásárlás időpontját. Így pedig elejét lehet venni annak, hogy valóban terjedjen a járvány. Tehát azért van szükség erre a napi közéleti tájékoztató műsorra, hogy az emberek tudják, mi miért történik abban az országban, ahol élnek. Én – másokkal ellentétben – szeretem azt mondani, hogy a tudás hatalom, és erre mindenkinek szüksége van, mind a tanároknak, mind az üzletembereknek, mind pedig az egyszerű gyári munkásoknak.

Nyilvánvalóan ezt a műsort meg kell különböztetni valahogy a Mozaiktól, aminek a szlogenje jelenleg az, hogy „Politika, film, kultúra, divat”. A 24plusz elindulása után valószínűleg át fogják írni a Mozaik főcímdalát. A Mozaik indulásakor az volt a terv, hogy egy napi, színes adás legyen, és mindennel foglalkozzon. A 24plusz elindulásával a Mozaik témalistája is át fog alakulni, és komoly feladat lesz az, hogy a két műsort összehangoljuk. A mozaikos lányok ezentúl kevésbé fognak politikával foglalkozni, kevésbé fognak politikusokat meghívni a műsorukba, vagy egy könnyed témában fogják ezt tenni. 

Azt várom el a 24plusztól, hogy betöltse azt a szerepet, amit szántunk neki, vagyis, hogy tájékoztassa az erdélyi magyarságot. A felmérések azt bizonyítják, hogy az erdélyi magyarok inkább tisztában vannak azzal, hogy mi történik Magyarországon, mint Romániában. Ennek elég egyszerű a magyarázata. Az erdélyi magyarok többsége magyarországi televíziós csatornát követ, mert jobban megérti, mint a román nyelvű Digi24-et, Antena3-at, B1-et vagy még sorolhatnánk. Az Erdélyi Magyar Televízió ezt az űrt próbálja betölteni. A 24plusz rólunk, a mi életünket meghatározó döntésekről fog szólni, mert tisztában kell lenni azzal, hogy nem Budapesten, hanem Bukarestben dőlnek el a minket érintő kérdések. Összeségében azt várom el a 24plusz műsortól, hogy valós kapaszkodókat tudjon nyújtani a nézőknek, illetve olyan tudást adjon a kezükbe, amellyel jobban el tudnak indulni az életben.

Magamtól mint műsorvezetőtől azt várom el, hogy kétnaponta olyan lendületes tudjak lenni, amilyen lendületre szükség van ahhoz, hogy ez a műsor élvezhető legyen, és hogy a néző ne kapcsoljon át más csatornára. Ebben nyilván nagy segítségemre lesz az Erdélyi Magyar Televíziónak minden alkalmazottja, a főszerkesztőtől az operatőrig, a vágókig. A televíziós műfaj nagyon összetett, szükség van arra, hogy az operatőr a felvezető témákhoz jó képeket vegyen, a vágó dinamikusan vágja össze, valamint, hogy a főszerkesztővel és a szerkesztői csapattal olyan témákat gondoljunk ki, amelyek viszik ezt a műsort, és az betölti a már említett szerepeket, legyen szó televíziós műsorról vagy a közösségi médiás felületeinkre feltöltött kis anyagrészekről.

Farkas István és Jakab Orsolya a 24plusz próbafelvétele közben

Fotó: Csíki Róbert


Jakab Orsolya: Nem egyszerű, de értékes és tartalmas lesz

Az egyik különbség a Mérlegen és a 24plusz műsorok között, hogy nemcsak egy este leszek látható 20 órától, közéleti témában az Erdélyi Magyar Televízió képernyőjén, hanem hetente kétszer, kedden és csütörtökön, Farkas István műsorvezető-társam pedig hétfőn és szerdán számít a nézőkre.

Egy másik különbség, hogy több lesz a meghívott, azaz nem egy vagy két meghívottal fogunk aktualitásokról beszélni. Egyesek fizikailag is ott lesznek velünk a stúdióban, míg mások online vagy telefonon csatlakoznak. Az elmúlt 24 óra legaktuálisabb témáit fogjuk megvitatni este 8-tól.

A műsor számomra egyaránt jelent kihívást és örömöt is. Kihívás, mert komoly szervezést igényel az, hogy minden este élőben a rendelkezésünkre álljanak a szakértők, a politikusok és az elemzők, akik elengedhetetlenek ahhoz, hogy az aktualitásokat valóban megfelelően, naprakészen és érthetően tudjuk eljuttatni az Erdélyi Magyar Televízió nézőihez. Ez az egyik kihívás. A másik az, hogy mennyire sikerül érthetően átadni a nézőknek azokat az információkat, amelyeket fontosnak tartunk, illetve amelyekről úgy gondoljuk, hogy hatással van mindenki életére.

A közéleti témákat illetően mindig foglalkoztatott az oktatás kérdése, eddig is, amikor csak lehetett, foglalkoztam ezzel a témával. Ez a későbbiekben is prioritás lesz számomra. Azonban egy másik nagyon fontos terület, amellyel foglalkozom, és egyszerű állampolgárként is próbálok tenni az érdekében, az a környezetvédelem. A továbbiakban is, a 24plusz műsoron belül fogok foglalkozni ezzel a témakörrel is.