2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megújuló tanintézmények Ádámos községben

Szalagátvágás, ünnepi beszédek nélkül is boldogan népesítették be az apróságok új óvodájukat Ádámoson. Az idei tanévet az Alsó-Kis-Küküllő menti községben élő óvodások új, korszerű épületben kezdhették. Sikerült tartani az ütemtervet, és időben megtörtént az óvoda és napközi otthon műszaki átadása, a működéshez legszükségesebb engedélyek beszerzése.

A régi óvodaépület kis lakói örömmel vehették birtokba az új játszóteret és a vadonatúj bútorzattal berendezett termeket, akárcsak a mosdókban a testmagasságukhoz tervezett egészségügyi berendezéseket.

Amint Miklós Tibor László polgármester megkeresésünkre elmondta, a járványügyi óvintézkedések miatt nem szerveztek ünnepséget, az átadást ezúttal nem a szalagátvágás és ünnepi beszédek tették ünnepélyessé, hanem az apróságok öröme. Mint kifejtette, a hangsúlyt kimondottan a gyerekekre fektették, mivel az ő kényelmük érdekében készült a pályázati terv és a kivitelezés. 

Bár korszerű konyhával, berendezésekkel, mosdókkal van felszerelve a napközi otthon, a működéséhez szükséges tanügyminisztériumi engedélyeket az átadástól számított egy év múlva kaphatják meg, így az étkeztetés és a délutáni felügyelet jövő évtől valósul meg.

Három pedagógus a járványügyi előírásokat betartva fogadja a három csoportra osztott 3–6 év közötti gyerekeket. A polgármesteri hivatal szomszédságában felépített napközi otthon megépítésére a vidékfejlesztési program keretében pályázott az önkormányzat, a finanszírozás 354.967 euróba került, tervező a Media Marketing Kft., kivitelező a Tehnic Trust Kft. volt. 

Az ádámosi és a küküllődombói iskolák felújítására is sikerült kétmillió eurós uniós finanszírozást lehívni, rövidesen elkezdődhetnek a munkálatok. Az óvoda átadásával párhuzamosan aláírták az Ádámosi Általános Iskola finanszírozási szerződését, rövidesen sor kerül a küküllődombói iskola felújítási munkálataihoz szükséges finanszírozási szerződés aláírására is.