2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fotó: Nagy Tibor


A szűkös költségvetés ellenére több pályázat van folyamatban a községben: művelődési otthonokat korszerűsítenek, iskolafelújításra és egy új tanintézet építésére próbálnak pénzalapokat lehívni, és rövidesen lezárul a szennyvízhálózat kiépítése.
Balogh István polgármester elmondta, három kultúrotthon, a nyárádszentmártoni, a vadadi és a búzaházi felújítására sikerült uniós alapokat lehívni. A beruházás teljes, kinti-benti felújítást magában foglal, belső illemhelyeket alakítanak ki, központi fűtést szerelnek, hang- és fénytechnikával látják el a művelődési házakat. A pályázat keretében vásároltak székely ruhákat és hangszereket. A munkálatot több mint egy hete el kellett volna kezdje a kivitelező cég, de még nem jelentkezett. Remélhetőleg hamarosan nekilátnak, ellenkező esetben újra licitet kell szervezni, ami tovább késleltetné a munkát. A községvezető hozzátette, Csíkfalva sem marad ki a sorból, ide egy új művelődési otthon építésére próbálnak pályázattal pénzt szerezni. 
 
Három projekt a tanintézetekre
Mint arról már többször beszámoltunk, egy ingatlanügy miatt elveszítette a község a regionális operatív program keretében nyert egymillió eurót, amiből a csíkfalvi, nyárádszentmártoni, búzaházi és vadadi iskolákat újították volna fel. Utólag megpróbálták a problémás tanintézményt, a szentmártonit kivenni a pályázatból, de a bukaresti illetékes hatóság ezt nem engedélyezte. Mindemellett a közbeszerzéssel kiválasztott kivitelező beperelte a polgármesteri hivatalt, és 270 ezer lejes kártérítést követelt, mivel nem dolgozhatott. Balogh István polgármester elmondta, decemberben megnyerték a pert, de azóta sem közölték ki a döntést hivatalosan. Fellebbezni pedig csak ezt követően lehet, ezért még nem tudják, hogy a cég megtámadja-e a döntést vagy sem. 
Érdeklődésünkre, hogy mi lesz a sürgős felújításra szoruló tanintézetekkel, kifejtette, az ősszel pályáztak a helyi fejlesztéseket célzó országos program keretében, jelenleg folyamatban van a pályázatok kiértékelése. Átalakították a tervet, kivették a nyárádszentmártoni iskolát, és maradt a másik három, ezeknek a korszerűsítésére pályáznak. Ezenkívül benyújtottak egy tervet a csíkfalvi félkész óvoda befejezésére, és egy másikat egy új iskola építésére Jobbágyfalván. Úgy tűnik, egyelőre nincsen finanszírozási keret erre, ezért ha nyertesek is lesznek a pályázatok, évekig eltarthat, amíg megvalósulhatnak a beruházások. A három projekt esetében szinte háromszázezer lejes önrésszel számol a község, amit elő kell teremtenie, amennyiben elnyeri a támogatást. 
– Sajnos, helyi költségvetésből nem tudtunk a tanintézetekbe beruházni, csak az iskolákat érintő pályázatokhoz szükséges tervek 25 ezer lejbe kerültek. A központi iskolánál a legnagyobb a gond, tavaly kértünk egy műszaki tanulmányt, ugyanis a tetőzet nagyon rossz állapotban van, főként az egyik osztályterem fölötti rész, a gerendázat teljesen tönkrement, a plafon megereszkedett, annyira veszélyes, hogy a diákok nem használhatják azt a termet. 
Most van pályázati lehetőség a regionális operatív program keretében, viszont a kiírások ránk nézve előnytelenek, ugyanis fejkvóta alapján adják a támogatást, és mivel nálunk kevés a gyerek, amekkora összeget meg tudnánk pályázni, az nem lenne elegendő egy ekkora beruházáshoz – mutatott rá Balogh István.
 
A végéhez közeledik a szennyvízhálózat kiépítése
Az idei prioritások között az akadozva érkező finanszírozás miatt hét éve húzódó szennyvízhálózat-kiépítés befejezése is szerepel, május vége a határidő, addig a kivitelező be kell fejezze a munkát, és remélhetőleg őszre működőképes lesz a rendszer. A tavaly 450 ezer lejt emésztett fel a helyi költségvetésből ez a beruházás. Balogh István elismerte, az évek óta húzódó munka során feldúlt utcák nagyon sok bosszúságot okoztak a község lakóinak, ezért amint lezárul a beruházás, elsődleges lesz az utak rendbetétele. – Eddig nem mertünk utcákat javítani, hogy ha véletlenül fel kell törni, ne legyen hiábavaló az erre szánt pénz. Ezért amint lezárul a hálózat kiépítése, az utcákat szeretnénk lekövezni, illetve pályázatot letenni egy átfogó korszerűsítésre, amennyiben lesz rá lehetőség. 24 utcát kellene sürgősen rendbe tenni községszinten, a tervek készen vannak, amint adódik kiírás, benyújtjuk a pályázatot. 
 
Hatvan térfigyelő kamera
Februárban szeretnék benyújtani a Leader-pályázatot a község térfigyelő kamerákkal való felszerelésére, a falvak bejárataihoz, az útkereszteződésekhez, a közintézményekhez mintegy hatvan kamerát helyeznének el. A polgármester kifejtette, a közbiztonság szempontjából igen jelentős beruházás lenne, amire már régóta igény mutatkozik a község lakói részéről. Remélik, hogy ezáltal visszaszorítják az elég gyakorinak számító falopást, az éjszakai garázdálkodásokat. Az is bosszantja az embereket, hogy hétvégenként megjelennek a quadmotorosok, száguldoznak a közutakon, kárt okoznak, amikor végighajtanak a vetéseken. Tavaly egy egymillió euró értékű pályázatnak köszönhetően az önkormányzat rendbe tett 9,6 km mezőgazdasági utat, és most bosszúsan nézik, amint a quadokkal tönkreteszik a nemrég befejezett szakaszokat. A községvezető elmondta, szeretnék tanácsi határozattal kitiltani ezeket a járműveket a községi utakról, hiszen ezek állapotáért, karantartásáért a község felel. Egyszer már megpróbálták, de a prefektúra nem hagyta jóvá.