2020. április 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Eurobarométer – 2019. december

Tízből hat európai (59%) támogatja országa uniós tagságát, ami harmadik éve magas támogatottságú adat az Európai Parlament őszi Eurobarométer felmérése szerint. A 2019 októberében felvett adatok mutatják, hogy az emberek egyre elégedettebbek az unióban működő demokráciával: az európaiak 52 százaléka érez így, ez az adat 3%-os emelkedést jelent.

Az Európai Parlament őszi Eurobarométer-felmérése hagyományosan arról kérdezi a polgárokat, hogy milyen szakpolitikai kérdésekkel kellene az EP-nek a legsürgetőbben foglalkoznia a polgárok szerint. Az uniós értékek tekintetében az emberi jogok védelme világszerte (48%), a szólásszabadság (38%), a nemek közötti egyenlőség (38%) és a tagállamok közötti szolidaritás (33%) mint az unió fenntartásának legfőbb alapvető értékei voltak a megkérdezettek által leginkább kiemelve.

Az emberi jogok, a szólásszabadság és a nemek közötti esélyegyenlőség vezetik az EU alapjogainak listáját. A válaszadók 52%-a szerint a legfontosabb környezetvédelmi kérdés a klímaváltozás. 

Magyarország esetén ez a sorrend kissé módosul: az emberi jogok védelme 1 százalékkal magasabb (49%) az uniós átlagnál, ezt követi a szólásszabadság (35%), a tagállamok közötti szolidaritás (35%) és a kisebbségek védelme (24%).

A klímaváltozás a polgárok legfontosabb témája

A prioritások sorrendje ugyan a tagállamok között változékonyságot mutat, de most először mondható el: a klímaváltozás a polgárok legfontosabb témája. 

Majdnem minden harmadik megkérdezett (32%) szeretné, ha a Parlament legfontosabb feladataként a klímaváltozással szembeni küzdelmet kezelné. Sorrendben ezután a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (31%), a terrorizmussal szembeni harc (24%) és a munkanélküliség leküzdése (24%) a legfontosabbak az uniós állampolgárok szerint. Magyarországon a fogyasztók jogainak, az egészségügyi szolgáltatások minőségének és elérhetőségének javítása (24%), valamint a megfizethető és biztonságos élelmiszerek, a megfelelő életszínvonal (24%) a következő a fontossági listán; ezt követi a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (21%).

Az elmúlt évben a főként a fiatalokra támaszkodó klímatüntetések Európa- és világszerte több millió polgárt mozgósítottak. A klímavészhelyzet-érzést tükrözi a 2019-es Eurobarométer-adat is, hiszen a válaszadók abszolút többsége (52%) úgy gondolja, a klímahelyzet a legfontosabb környezeti kérdés napjainkban. Ezt a légszennyezettség (35%), a tengerek és óceánok szennyezése (31%) és az erdőirtás (28%), valamint a növekvő hulladékmennyiség (28%) követi. Ezenfelül tízből hat európai úgy véli, hogy a klímatüntetések hozzájárultak a politikai intézkedések számának növekedéséhez. 

Az európai polgárok támogatják az EP erősebb szerepét 

Az Eurobarométer felmérése szerint az emberek egyre elégedettebbek az Unióban működő demokráciával: az európaiak 52 százaléka érez így (3 százalékpontos emelkedés). Magyarország esetén a szám ennél magasabb: 60%. Ez a közelmúltbeli európai választások pozitív hozadéka is, hiszen a megnövekedett választói szám hozzájárul a demokráciával szembeni elégedettségérzet növekedéséhez. 

Az európai polgárok támogatják az EP erősebb szerepét is: a válaszadók 58%-a befolyásosabb EP-t szeretne a jövőben látni. Ez 7 százalékpontos emelkedés 2019 tavasza óta, és ebben az indikátorban 2007 óta a legmagasabb mért adat. 

A nagy többség több információt szeretne az EU-ról 

Összességében az európaiak háromnegyede (77%) szeretne az uniós intézmények munkájáról több tájékoztatást. A polgárok számára a legrelevánsabb területek az uniós törvényhozás hatása a mindennapi életre – helyi, regionális és országos szinten –, valamint az EP és képviselőinek tevékenysége. 

(Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)