2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Magyarok kenyere programban

November 4-én, csütörtökön délelőtt Nyárádszeredában ifjú Fábián Ferenc farmjának udvarán adták át a Székely Gazdaszervezetek Maros megyei képviselői, Szabó Árpád megyei elnök és dr. Suba Kálmán falugazdász a Magyarok kenyere program keretében az idei termésből gyűjtött terményeket az idős- és gyerekotthonokat működtető tizennégy civil szervezetnek. 

Szabó Árpád a helyszínen elmondta: a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete 2019-ben kapcsolódott be a magyar kormány, illetve a Mezőgazdasági Minisztérium által kezdeményezett Magyarok kenyere elnevezésű jótékonysági programba. Még abban az évben Maros megyében 25 tonna gabonát gyűjtöttek össze, ezt mind eljuttattuk a rászorulókat támogató szervezetekhez. 2020-ban már 31 tonna gabona gyűlt össze, az idén 20 tonna már a központi tárolóhelyen van, ezenkívül több mint 5 tonna a megye különböző gyűjtőközpontjaiban áll. A Székely Gazdaszervezetek három megyét átfogó hálózatként működik, egymást segítik adományaikkal a gazdák. Tavaly a Kovászna megyeiek 10 tonna burgonyát küldtek Maros megyébe, az idén pedig 12 tonnát, ezenkívül 800 kg sárgarépát és 400 kg hagymát is adtak. Az utóbbi terményeket osztották szét csütörtökön a nyárádszeredai farmon. Az ellátottak létszámától függően különböző mennyiségben vihették el az említett terményeket a szociális alapítványok és egyesületek képviselői. A Nyárádszeredában lerakott termésből jutott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szovátai és nagyteremi otthonába, a holtmarosi Czegei-Wass Alapítvány által fenntartott Tulipán gyerekotthonba, a Pál atya által gondozott sárpataki gyerekotthonba, a marosvásárhelyi Lazareum Alapítvány gyermek- és idősotthonába, a Kálvin János Alapítvány öregotthonába, az Ügyes Kezek Alapítvány és a Gondviselés Alapítvány sérültjeihez, a nyárádszeredai idősotthonba, a nagyfülpösi Szivárvány Alapítvány gyerekotthonába, a marosszentgyörgyi karmelita nővérek zárdájába. 

Szabó Árpád elmondta, hogy amikor a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete úgy döntött, hogy bekapcsolódik az akcióba, akkor a Maros Megyei Tanács szociális igazgatóságát kérte fel, hogy szakemberei ajánljanak olyan, civil szervezetek által fenntartott szociális intézeteket, amelyeket felkarolhatnak, így állt össze az a lista, ahova a betakarítás után rendszeresen eljuttatják az élelmezéshez szükséges terményeket, illetve az idén az egyházak képviselői is két intézményt a figyelmükbe ajánlottak. Decemberben az ajándékozottak egy köszönőlevelet is eljuttatnak az adományozó gazdákhoz, és felvetődött annak a lehetősége is, hogy akár a gazdák is felkeressék az intézményeket, és a szolidaritás jegyében így is kapcsolatba kerüljek a haszonélvezőkkel. Az elnök hozzátette: eddig több mint száz Maros megyei gazda adományozott, de az idei gyűjtéssel még nem álltak le. A falugazdászokkal közösen folytatják az akciót, és reméli, hogy a vírusjárvány okozta gazdasági fennakadások ellenére az idén összegyűlt termény mennyisége meghaladja az előző években adományozottat, hiszen a cél az, hogy a szolidaritás és az együvé tartozás jegyében növeljék a gazdák szociális érzékenységét. 

Fotó: Vajda György