2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Szombat hajnalban föladtam a harcot. Mivel nem sikerült visszaaludnom, fölkeltem, és elindultam megnézni a Vibe Fesztivál helyszínét, hátha megtudok valami fontosat. Sétám időtartama: 4.15-től 5.30-ig. 

A július 1-jei Népújság hosszú cikkben ismerteti a fesztivál megnyitóján elhangzottakat. A fesztivál honlapjába is belekukkantottam. E két forrás alapján megtudhatjuk: két év covid-szünet után ismét városunk határában üdvözölhetjük „Erdély legnagyobb magyar fesztiválját”. 

A főszervező szerint „nagyon jó visszajelzést kaptak a célközönségüktől”, s mindent megtesznek a magas színvonal érdekében. Marosvásárhely polgármestere szerint az önkormányzat célja az, hogy „a város visszakerüljön a romániai fesztiváltérképre. Ennek érdekében idén több mint egy tucat fesztivált fognak a városban szervezni” – így írja a Népújság, a Maszol.ro szerint „a város több tucat fesztiválnak ad helyet”. (Nem mindegy! Nekem féltucatnyi is sok.) 

Továbbá: a fesztivál honlapja szerint Marosvásárhely a helyszín (a municípiumi önkormányzat 250 ezer lejjel támogatja a bulit), Sófalvi Szabolcs pedig azt nyilatkozta, hogy „Marosszentgyörgy önkormányzata a helyszínnel támogatta a fesztivált”. A népi bölcsesség szerint: „ha valaminek két gazdája van, az majdnem olyan, mintha egy sem lenne”. Két gazda csak egymást hibáztatja, nem a megoldásokra figyel. 

A honlap szerint az öt kiemelt támogató között két, alkoholos italokat gyártó és forgalmazó óriáscég szerepel. Ez vélhetően azzal függ össze, amit a KMDSZ elnöke mondott: „az érettségi vagy a szesszió után ez remek lehetőség arra, hogy a fiatalok kiengedjék a gőzt”. Aha, az italos üvegek cserepeit háromszor takarítottam el a blokkunk előtti játszótérről. Tizennyolc alatti fiatalok kellékei: cigi, pia, energiaital. Ezekből származik a „gőz”! 

A hajnali séta ’statisztái’. 

1. Két hajadon a Székely vértanúk utca sarkán: „Kérdezhetek valamit?” „Nem kérdezek (!), haza akarok menni.” 

2. Rendőr a sarki zebránál, miután a bömbölés ügyében kérdeztem: „A rendezvény megkapta az engedélyeket, mi a rendre kell vigyázzunk.” Ezek szerint a csendórarendeletet is felfüggesztették néhány napra… 

3. Két csendőr egy autóban, a Víkend hajdani gokartpályájának közelében: „Nem tud aludni, és kijött sétálni? Semmi akadálya, biztonságban sétálhat.” 

4. Őrző-védő szakember a Víkendről a bulizós területre vezető (a Sós-patak fölött átívelő, alkalmi) híd előtt: „Itt nem mehet át, nekem az a dolgom, hogy ne engedjek át senkit.” 

5. Közben fölkelt a nap, a sorrendben utolsó muzsikás banda is lement a színpadról, a tömeg elindult hazafelé. Gondoltam, bemegyek, megnézem a helyszínt. Jegyellenőr kislány a főbejáratnál: „Ha nincs karszalagja, nem mehet be.” Jó, akkor nem megyek – mondtam. A három lépésre álló őrző-védő szaki – ’a legjobb védelem a támadás’ tanai szerint – máris ott terem: „Mi van?” Semmi, mondtam. 

Elég sok mindent megértettem. Most már azt is tudom, hogy a VIBE nem betűszó, amely a Very Intelligent… kifejezés rövidítéséből eredeztethető, hanem a vibe (kiejtése: vájb; jelentése: hangulat, rezgés) angol szó kölcsönvétele. Azt is sejteni vélem, hogy a Vibe Koli nem rokona a kólibacilusnak, hanem egy nyári egyetemnek álcázott pénznyelő szivornya. 

Azt viszont nem értem: ha ilyen drága kincs a fesztivál zörejállománya, hogy egyenruhások serege tartja távol az oda nem illő (= jegy nélküli) látogatókat, akkor miért nem akadályozzák meg a zakatolás átkelését az árvízi töltésen, hogy a város(negyed) népe nyugodtan alhasson?