2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhely megőrizte vezető pozícióját a női tekesportban. A felnőtteknél és az ifjúságiaknál is bajnoki címet hozott a sportág itteni élcsapata, a Romgaz-Elektromaros, de az ifjúságiaknál felzárkózott mögé a városi sportklub is. Az alábbiakban a címhódítások körülményeit ismertetjük.


 Illusztráció Fotó: Nagy TiborAranyérmes a felnőttcsapat

Megnyerte az idén egyetlen tornára szűkített, és eredményre (azaz nem egymás elleni mérkőzésekkel) játszott országos női teke csapatbajnoságot a Romgaz-Elektromaros. 

A járvány miatt az idén lemondtak a hagyományos rendezésről, és Kolozsváron döntötték el a csapatbajnoki cím sorsát. Két egymás utáni napon hat-hat játékos 120 vegyes gurítással elért eredményeit egyszerűen összeadva jött ki a sorrend.

A marosvásárhelyi együttes már az első nap az élre állt 3410 fával, megelőzve a 3398 fát összesítő Conpet Petrolul Ploiești csapatát és a 3325 fás Bukaresti Rapidot. Az egyéni eredmények az első napon: Szabó Júlia Emese 550 fa, Jánosi Halmágyi Kriszta 536 fa, Duka Tilda 590 fa, Seres Bernadett 588 fa, Maria Ciobanu 568 fa és Fekete Réka 578 fa. 

A második nap Orosz István és Seres József edzők két játékost cseréltek, és ezúttal az eredmény 86 fával haladta meg az előző napit, azaz 3496 fát összesített a csapat, bőven az ellenfelei fölött. Mi több, egyéniben a hatból hárman meghaladták a 600 fás, nemzetközi szinten is versenyképes eredményt (Seres Bernadett 573 fa, Maria Ciobanu 612 fa, Duka Tilda 570 fa, Noemi Budoi 616 fa, Monica Dan 516 fa, Fekete Réka 609 fa). 

Az összesítésben a Romgaz Elektromaros végzett az élen 6906 fával (3410+3496), megelőzve a Conpet Petrolul Ploiești csapatát 6797 fával (3398+3399) és a Bukaresti Rapidot 6647 fával (3325+3322).

Az eredmény következtében a Romgaz-Elektromaros jogot szerzett arra, hogy Romániát képviselje a klubok október 6-9-e közötti Világkupáján, amelyet a horvátországi Otocsánban rendeznek. 

Duplán vezetünk az ifiknél

A felnőttbajnokság után marosvásárhelyi siker született a női ifjúsági csapatbajnokságban is, ami ebben a sportágban a 23 évesnél fiatalabb játékosokat jelenti. Mi több, a csapatbajnoki rangsorban az első két helyen marosvásárhelyi csapatok végeztek, hiszen a bajnoki címet a Romgaz-Elektromaros szerezte meg, míg második helyen a Marosvásárhelyi CSM zárt.

A teljesen szokatlan bajnoki idényben az országos bajnokságot egyetlen kétnapos torna jelentette a kolozsvári Györgyfalvi negyedben található korszerű, nyolcsávos tekepályán. Mindkét napot a Romgaz-Elektromaros játékosai – többen közülük már felnőtt BL-tapasztalattal rendelkező tekézők – uralták. Összesítve 6663 fát teljesítettek a két nap során, ennek részeként az első nap 3406 fás országos ifjúsági rekordot állítottak fel. Egyéniben Budoi Noemi 634 fás teljesítménye bármelyik világversenyen megállná a helyét, Szabó Júlia Emese 603 fát, Seres Bernadett 593 fát, Maria Ciobanu 561 fát, Fekete Réka 554 fát teljesített. A csapatot Diana Stana, Nagy Alexandra, Molnár Izabella és Vita Anita egészítették ki. A legjobbak ott lesznek a felnőttcsapatban is a június végi bambergi BL-döntőn.

A Marosvásárhelyi CSM csapata először indult országos csapatbajnokságon, és mindjárt ezüstérmet szerzett. Orosz István tanítványai 6379 fával (3162+3217) zárták a kétnapos viadalt. A csapat tagjai közül a legjobb egyéni eredményt Roxana Bordianu érte el 583 fával. Jánosi Halmágyi Kriszta 568 fát, Fancsali Jessica Tamara 553 fát, Kádár Nóra 518 fát, Ádám Erzsébet Alexandra 513 fát, Szabó Vivien Melinda 500 fát teljesített. A csapat további tagjai: Cristina Robu, Bakó Blanka, Geanina Corina Ciula és Harcsás Olívia Henrietta.

A bajnoki dobogó harmadik fokára a Conpet Petrolul Ploiești állhatott fel 6277 fával, megelőzve a bukaresti Rapid együttesét.

Elhalasztották a BL-döntőjét

Ismét elhalasztották a teke Bajnokok Ligája döntőjét, amelyet eredetileg 2020 tavaszán kellett volna lejétszani, és amelynek az új időpontja a május 22-23-i hétvége lett volna. A nemzetközi szövetség június végére napolta el ismét a négyes döntőt, amelyet a szerbiai Apatinból az idén a németországi Bambergbe költöztettek. Vélhetően az újabb halasztást a további járványügyi lazításokra való várás indokolja. A bambergi négyes tornán a Romgaz-Elektromaros részt vesz, amelynek június 26-án a nagy favorit Victoria Bamberg lesz az elődöntőben az ellenfele. A másik ágon a horvát Mlaka Rijeka és a cseh Slovan Rošice találkozik. Egy nappal később rendezik a kisdöntőt és a döntőt. A BL-döntő perspektívájából biztatóak a csapatbajnoki döntőben elért 600 fa fölötti eredmények, és várhatóan akkorra a tapasztalt magyarországi játékos, Sáfrány Anita is csatlakozik a csapathoz.