2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Néhány nappal ezelőtt, május 10-én adták át Marossárpatak Szerbia nevű lakónegyedében azt a szociális központot, ami 5 és 13 év közötti roma gyerekek számára létesült.

Fotó: Berekméri Edmond


Néhány nappal ezelőtt, május 10-én adták át Marossárpatak Szerbia nevű lakónegyedében azt a szociális központot, ami 5 és 13 év közötti roma gyerekek számára létesült. Az avatószalagot Kozma Barna, a község polgármestere és Mózes Sándor, a marossárpataki Adorjáni Károly Általános Iskola igazgatója vágta el. Az avatón gyermekek, szülők, hivatalos személyek vettek részt.
A szociális központot a tanítási órákat követően vehetik igénybe a roma nemzetiségű tanulók, ahol segítséget kapnak a házi feladat elkészítéSÉben, az esetleges tanulási nehézségek leküzdésében. A projektben részt vevő gyerekeknek a tanulás mellett lehetőségük lesz játszásra, sportolásra is, mivel aszfaltpálya és játszótér található az épület udvarán. Az osztályterem multifunkcionális, számítógépekkel, videoprojektorral, interaktív táblával van felszerelve. A szociális központban mosókonyha is található, ahol négy mosógép áll a szülők rendelkezésére. Mosdókról és zuhanyozófülkékről is gondoskodtak. 
A központ létrehozását a Román Szociális Fejlesztési Alap (FRDS) fedezte, értéke 857.780 lej. A marossárpataki önkormányzat minimális önrésszel vett részt a projekt kivitelezésében. 
Kozma Barna polgármester az ünnepélyes megnyitón örömét fejezte ki a sikeres megvalósításért, hangsúlyozva, hogy a létesítményt nem elég létrehozni, hanem meg is kell őrizni, vigyázni kell rá. „A gyerekeitek érdekében terveztük meg a központot, amely segít nekik, hogy felzárkózhassanak a tanulásban. Nem kis összegbe került, reméljük, hogy hasznát veszitek. Úgy vigyázzatok rá, mintha a sajátotok lenne” – mondta a községvezető.
A projektben 244 hátrányos helyzetű roma gyerek veszt részt, akiket egy óvónő, egy tanító és két tanár segít az oktatási tevékenység során.
Berekméri Edmond