2020. február 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Erdőszentgyörgyön találkoztak a színjátszók

November 16-17-én huszonhetedik alkalommal szervezte meg a műkedvelő színjátszók Kis-Küküllő menti fesztválját az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesület (BPME). A tapasztalatok reménykeltőek.

Egy hétvége mindig a játék ünnepe a kisvárosban, amikor olyan – főként erdélyi – csoportok érkeznek, amelyek a színjátszás kedvelőit vonultatják fel, akiknek nem hivatásuk a színjátszás, de szabadidejük egy részét arra szánják, hogy játsszanak, valami maradandót alkossanak. 

Az erdőszentgyörgyi kultúrotthon számos művelődési, kulturális esemény színhelyéül szolgál, köszönhetően sok odaadó, művelődést és művészeteket kedvelő ember kitartó munkájának és a folyamatos fejlesztéseknek, hiszen a helyiek rendszeresen azon dolgoznak, hogy megfelelő környezetet teremtsenek, ahol mindenki otthon érezheti magát. A Színpad fesztivál ebben az otthonban az egyik legidősebb „családtag”. – Úgy gondolom, hogy ez a szám kitartó munkát tükröz. Remélem, hogy ettől a tapasztalt „családtagtól” lehet tanulni, általa maradandó élményekkel gazdagodhatunk, és betölti a műkedvelő színjátszókkal és közönséggel kapcsolatos szerepét – fogalmazott Ambrus Róbert művelődési igazgató, míg Tar András alpolgármester bízik benne, hogy az itt elkezdett munkát a résztvevők színészekként fogják folytatni. Az elöljáró a szervezők és résztvevők nevében mondott köszönetet Kovrig Magdolnának lelkes és odaadó munkájáért, míg a Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Maros Megyei Központja (HKMOMMK) oklevéllel ismerte el Kovrig Magdolna és Kovrig Zoltán sokéves, a Színpad fesztivál érdekében kifejtett munkáját.

Tizenhat érdekes, változatos, élvezetes darab került színre az idei fesztiválon 

Fotó: Gligor Róbert László


Tizenhat előadás – mind más és más

Az idei fesztiválon tizenhat előadást nézhetett meg a közönség: mivel pénteken az elemi osztályosok megyei helyesírási versenyét szervezték, a nyitónapon a szokásos gyerekelőadások elmaradtak, a mezőkövesdiek bemutatóján kívül, viszont szombaton tíz, vasárnap öt produkciót követhettek az érdeklődők: három együttes érkezett a Szilágyságból, kettő-kettő Csíkfalváról és Szászrégenből, egy-egy Magyarfenesről, Marosvásárhelyről és Celldömölkről, öt pedig a házigazda BPME-t képviselte. Láthattunk víg- és szatirikus játékot, dráma- és mesejátékot, mesemusicalt, tragikomédiát, kamaszszínjátékot. A szakmai értékelést Kocsis Tünde kolozsvári rendező, Nagy Gábor, a celldömölki Soltis Lajos Színház igazgatója és Kovrig Magdolna magyartanár végezték, ugyanők ítélték meg a fesztivál végén, hogy kiknek jár díj. Az idén sok kitüntetésre érdemes darabot és személyt találtak, szinte minden darabban kiemeltek valakit, valamit. Így életszerű játékáért a csíkfalvi nagy csoport, kegyetlenül őszinte játékukért a vásárhelyi Kamaszok, a frappáns díszlet- és jelmezmegoldásért a régeni Népszínház, a bátor szövegválasztásért és elcsattanó poénokért a szilágysomlyóiak, az alakításért Kilyén Andrea (csíkfalvi kis csoport), a tehetséges játékért Mester Balázs, Csuka Róbert, Mester Zsolt (régeni Csim-Bumm), az élvezetes összjátékért a mezőkövesdiek, a leghumorosabb előadásért a szilágybagosiak, az igényes előadásért a szilágykrasznaiak, a legkidolgozottabb darabért és rendezésért a szentgyörgyi Szemfényvesztők, a lepörgőbb, legelbűvölőbb előadásért, alakításért és dramatizálásért a szentgyörgyi középcsoport, a legjobb előadásért megosztva a magyarfenesiek és a szentgyörgyi Gyújtogatók kaptak díjat, míg az alakítási díj a szentgyörgyi közpiskolásokat illette meg.


Egyre jobb, igényesebb

Kovrig Magdolna főszervező, a BMPM elnöke úgy érzi, évről évre jobbak, igényesebbek az előadások, általában visszatérő csapatokról van szó, amelyek egyre többet tudnak kihozni magukból, látszik, hogy komolyan veszik a színpadi munkát és játékot, otthonosan mozognak a deszkákon. A gyerekelőadások egy-egy üdítő színfoltot jelentettek a zsűrinek is a „kemény” darabok sorában, jól látszik, hogy néhány csapat évente részt vesz a kőrispataki nyári színjátszó táborban, az ott megkezdett darabokat tanulják, fejlesztik tovább és mutatják be a Színpadon. Az is örvendetes, hogy egyre több a felnőttelőadás, ami azért is fontos, mert kialakítja az idősebb korosztály játékigényét, és a fiatalok is láthatják, hogy a műkedvelő színjátszást felnőtt- és időskorban is lehet végezni és élvezetet találni benne – értékelte a hétvége tapasztalatait a tanárnő.

A fesztivál nem jöhetett volna létre a támogatók nélkül: a HKMOMMK a szervezésből és támogatásból vette ki a részét, a főtámogató idén az erdőszentgyörgyi önkormányzat volt, a segítők sorában ott a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, a Maros Megyei Tanács és a celldömölki Soltis Lajos Színház, a helyi iskolaközpont és művelődési ház. Köszönet illeti a szervezésben vállalt derekas munkáért Szász Enikő, Kovrig Ildikó, Barabás Katalin pedagógusokat, az ügyintézésért, az erőforrás előteremtéséért Kovrig Zoltánt és Ambrus Róbertet, a szervezésért, a gyerekek felkészítéséért, a fesztivál levezetéséért pedig Barabás Hunort, Tar Kingát és Tófalviné Vass Rékát. Mi pedig hadd tegyük hozzá: a fesztivál nem létezne Kovrig Magdolna tanárnő személye és szíve-lelke nélkül.