2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden közös út egy álommal kezdődik, minden házasság egy reményben, vágyban kötődik. A nagy Ő pedig a szívünkben levő Isten-élmény felé mutat.

Fotó: Bodolai Gyöngyi


Minden közös út egy álommal kezdődik, minden házasság egy reményben, vágyban kötődik. A nagy Ő pedig a szívünkben levő Isten-élmény felé mutat. A biztonságot, a bizonyosságot jelenti, a növekedést, a szépséget, az örömöket, közös játékot, de a harcostársat és a békét, harmóniát nyújtó társat is. 
Hogy melyek azok az érzések és az érzéseket közvetítő mondatok, amelyek időszakosan vagy hosszú időre megakadályozzák az álom, a vágyak megvalósulását, nos, ezekről a „vírusokról” szólt a vasárnap kezdődött Házasság hetének kedd esti A szerető kommunikáció című rendezvénye. A sorozat ötödik kiadása a jelek szerint egyre népszerűbb. A Deus Providebit Ház Márton Áron-termében szinte minden hely megtelt, s a jelen levő házaspárok közül többen is vállalták, hogy az interaktív munkába bekapcsolódva körüljárják azt az okot, ami időnként beárnyékolja az együttélés napjait. 
A vitaindítót a kétgyermekes Pataki Zsolt és Zsuzsa vállalta, az ő szavaikon indult tovább az okok mélyebb elemzése felé Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes. A résztvevőkkel közösen vették számba azokat a mondatokat, ahol megakad a lemez. Amelyek megzavarják a kapcsolatot egészen addig, amíg a másik fél jelét nem adja, hogy megértette a gyakran agresszióba öltöztetett közlést, hogy végre átlát a szitán, és tudja, hogy nem ellenséggel, hanem a társával kell a „szerető kommunikációban” egyetértésre jutnia. A megoldás kulcsa pedig mindkét fél részéről a megbocsátás lehet, hisz „a házasságban az a legjobb, hogy a házastársaknak joguk, sőt kötelességük megbocsátani” – hangzott el sok egyéb jó tanács mellett a kedd esti beszélgetés során. A Házasság hete a vasárnap esti szentmiséig minden este tanulságos rendezvényekre várja az érdeklődőket.