2021. június 15., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szűk a határidő, de tartani szeretnék

Gőzerővel dolgozik a kivitelező az ákosfalvi bölcsőde, óvoda és elemi iskola új épületegyüttesén, az önkormányzat a teret rendezi, mert szeptemberben szeretnék átadni az épületet.

Ákosfalva nem a világ közepe, de négy út találkozásánál fekvő nagy községközpont, ahol az önkormányzat fontosnak tartja, hogy legyen napközi, és az eddigi gyengébb körülmények után modern környezetben tanulhassanak az óvodások és elemi iskolások. Elkészítették a tervét egy közös, korszerű, biztonságos oktatási intézménynek, és az állami támogatás megszerzése után tavalyelőtt elkezdték az építést a sportbázis mellett, a forgalomtól és zajtól távol. A járvány kissé hátráltatta a munkát, mivel az utazási szabályozások miatt a szászmedgyesi cég kevesebb munkással dolgozott, de most igyekeznek behozni a lemaradást – mondta el Osváth Csaba polgármester. Már a készre dolgozásnál tartanak, a nyílászárók a helyükön vannak, szerelik a szanitereszközöket és a fűtésrendszert. Hatalmas, 10.040 négyzetméteres az épület, olyan beruházás, amelyre nagy szüksége volt Ákosfalvának, egyrészt a jó oktatási körülmények okán, másrészt, mert a napközi révén segítséget szeretnének nyújtani azoknak a szülőknek, akik munkába járnak vagy munkát szeretnének vállalni, de nincs ahol hagyják gyerekeiket iskolaidőben. Az épület földszintjén kapna helyet az óvoda és napközi minden hozzá tartozó szolgáltatással és konyhával, míg az emeletet az elemi iskolások foglalnák el.

A beruházást a fejlesztési és közmunkálatügyi minisztérium révén a helyi fejlesztések országos programjából fedezik.


Szépül a környezet

A munkát a szerződés szerint szeptemberben be kell fejezni, a polgármester reméli, hogy a vállalkozó tudja tartani a határidőt. Minden önkormányzat megtapasztalta már, hogy egyre kevesebb a komoly építkezési cég, mind nagyobb a határidőcsúszás, a cégek igyekeznek megnyerni a munkálatok jogát, de a határidők betartására már nemigen figyelnek. Ezért is reméli az elöljáró, hogy a beruházást sikerül szeptemberben befejezni, az épületet pedig átadni használatba, már ha a járványügyi szabályozások lehetővé teszik az iskolai oktatást az ősszel.

A tanintézményben és körülötte még építőtelep van, de a különálló részeken az önkormányzat már végzi a területrendezést, mintegy 30 ár területet térkővel burkolnak, ami egyrészt parkolóhelyet jelent, másrészt kellemes, civilizált körülményeket nyújt a sportolóknak, látogatóknak, szülőknek és gyerekeknek egyaránt.


Lebontják az iskolát, bővítik a kultúrotthont

Az elemi iskola volt épülete nagyon leromlott, használhatatlan, közveszélyes, ezért elindították az eljárást a lebontására, folyamatban van az engedélyeztetés. A lebontás után lehetőség nyílna egy másik kész terv megvalósítására. Egy nagyobb szabad helyhez jutnának a faluközpontban, ahol parkolóhelyeket alakítanának ki, hogy a községközpontba érkezők biztonságos helyen hagyhassák járműveiket, amíg az ügyintézést, bevásárlást végzik. Ugyanakkor kibővítik, átalakítják a szomszédos kultúrotthont, hogy olyan szolgáltatásokat vigyenek az épületbe, amelyekre szükség van. Az épület egyik végében hét orvosi rendelőt alakítanának ki az emeleten, lifttel. A kultúrotthon emeletén vendégszobák kapnának helyet, az épület másik végében a vendéglátóipari egység lenne, panziós ellátással a szállóvendégeknek. A kibővített épület és a parkoló között amfiteátrummal, szökőkúttal ellátott zöldövezetet alakítanának ki.

Igyekeznek behozni a lemaradást, hogy szeptemberben átadhassák az épületet

Fotó: Gligor Róbert László