2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fellendítenék a nyárádmenti és a mezőségi turizmust

Szerdán Demeterfalván az egykori keskeny nyomtávú kisvasút nyomvonalánál tartott sajtótájékoztatót Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Császár Károly Zsolt szenátor, Jeszenszky Attila, a Pro Biciclo Urbo egyesület elnöke, valamint Ungvári Csongor mobilitási szakértő, és ismertették a Nyárádmentére és a Mezőségre tervezett kerékpárútprojektet. Az esemény házigazdája Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere volt. 

Lapunkban már többször ismertettük a kerékpárút kiépítéséhez vezető eddigi döntéseket, a törvénytervezetet, amelyet Császár Károly Zsolt szenátor terjesztett elő, és amit első házként a szenátus jóváhagyott már. Következik a képviselőházi szavazás, amely, ha kedvező lesz, megkezdődhet a kisvasút nyomvonalának átadása állami tulajdonból Maros megye tulajdonába. Ez lehetővé teszi a nyomvonal telekelését, ezután pedig a tervek elkészítését, továbbá a körülbelül 5 millió euróra rúgó finanszírozási pályázat előkészítését. 

Fotó: Nagy Tibor 


Óriási lehetőség 

Péter Ferenc megyei tanácselnök elsőként kiemelte: az elképzelés, hogy a megyei tanács átvegye a kisvasút nyomvonalát, nem új keletű. Még Szováta polgármestereként, amikor Lokodi Edit Emőke volt a megyei tanács elnöke, elindítottak egy projektet, mellyel a kisvasút nyomvonalát próbálták megszerezni a megyének. 

– Marosvásárhely akkori és mostani „neves polgármestere” megakadályozta ezt a kezdeményezést. A polgármester most is indul a választásokon, csak most megyei elnökként szeretné úgy tönkretenni a megyét, ahogyan a várost tette. Az RMDSZ csapata óriási lehetőséget látott a kerékpárútprojektben. Négy évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy ennyi akadály gördülhet egy ilyen projekt elé. Az volt az elképzelés, hogy kormányhatározattal megoldható, de senki nem merte vállalni. Így törvénytervezetet kellett benyújtani a parlamentbe. Miután a parlament mindkét háza jóváhagyja a tervezetet, akkor lehet a terület átadásáról beszélni – mondta Péter Ferenc, hozzátéve, hogy az RMDSZ-nek sok mindent sikerült megvalósítani, s ezt a projektet is sikerre viszik. A szóban forgó törvénytervezet kivitelezéséért és a parlamenti munkáért Császár Károly Zsolt és Novák Zoltán szenátorokat illeti köszönet. 

– A Nyárádmentén és a Mezőségen kiépülő bicikliút a turizmus fellendítéséhez járul hozzá. Maros megye országos viszonylatban a látogatottság tekintetében ötödik helyen áll. A leglátogatottabb települések Szováta, Segesvár és Marosvásárhely. A közeljövőben azt szeretnénk, hogy ezekhez a településekhez csatoljuk a környéküket is, ahol festői tájak, kulturális értékek találhatók. Az aktív turizmusra óriási az igény. A Nyárádmentén ez nagyon szembetűnő, hiszen nap mint nap több száz biciklissel találkozunk az utakon. Hiszek ebben a projektben, hiszek a száz kilométeres bicikliút kiépítésében a Nyárádmentén a Marosvásárhely–Vármező és a Mezőségen a Marosvásárhely–Mezőméhes, illetve Mezőbánd–Mezőrücs–Mezőkirályfalva útvonalon. Ezeket a bicikliutakat használhatják az aktív sportolók, a túrázók, a helyiek és az ingázók. Számunkra fontos a megye turisztikai értékének a növelése, a gazdasági szempontból jelentős szolgáltatóipar kiépítése. Bízunk benne, hogy a 2021–2027-es regionális operatív program keretében be tudjuk nyújtani a pályázatot, hogy uniós alapokból megépíthessük a bicikliutat – fogalmazott Péter Ferenc tanácselnök. 

Császár Károly szenátor, a törvénytervezet kezdeményezője a bicikliút kivitelezését akkor látja megvalósíthatónak, ha a megyei tanács élén továbbra is Péter Ferenc áll, aki a nyárádmenti és mezőségi polgármesterekkel összhangban támogatja a projektet. 


Maros megye mintát szolgáltatna 

Reneszánszát éli a kerékpározás külföldön is, itthon is. A biciklit környzetkímélő közlekedési eszközként és kikapcsolódás céljából is egyre többen használják. Jeszenszky Attila, a Pro Biciclo Urbo Egyesület elnöke kiemelte, hogy évek óta harcolnak a marosvásárhelyi bicikliutakért, de mindig visszautasították a kérésüket. Most felfestették a zöld sávokat, de azok majdnem használhatatlanok. A biciklis társadalom várja a kisvasút nyomvonalára tervezett kerékpárutat, hiszen ezzel szavatolt lenne a biztonságos közlekedés a Nyárádmentén. Mivel Romániában nincsenek bicikliutak, a kerékpározók gyakran a külföldi kerékpárutakat választják szabadságuk idején. Ott van például a Duna mentén végighaladó bicikliút, amelyet a romániai szakasz kivételével minden országban megépítettek. A Maros megyei kerékpárút példa lehetne arra, hogy Romániában is lehet bicikliutat építeni. Hogy milyen nagy az érdeklődés a kerékpárutak iránt, Jeszenszky példaként elmondta, Passau és Bécs között például évente 40 ezer biciklis közlekedik.

Ungvári Csongor mobilitásszakértő elmondta, az a cél, hogy Marosvásárhelyen, a metropolisz- övezetben és a megyében a közlekedés jól működő és fenntartható legyen.

– A bicikliúttal egy kihasználatlan, elavult infrastruktúrának próbálnak új rendeltetést adni. Olaszországban, Szlovéniában hasonló elképzelés alapján alakítottak át vasútvonalakat, és bicikliutat hoztak létre. New Yorkban egy használaton kívül helyezett felfüggesztett vasútvonalat alakítottak át gyalogosövezetté. A High Line fellendítette a környéket, és emelte a környező területek értékét. Azt szeretnénk, hogy nálunk is hasonló projektek valósuljanak meg, hogy a régi infrastruktúrát felhasználjuk. A bicikliút ilyen lenne, ami kerékpárosokat, turistákat, versenyszervezőket, helyieket fog vonzani, szolgáltatásokat teremt, fellendítve a gazdaságot, a turizmust – fogalmazott a szakember.

A kisvasút nyomvonaláról készült légi felvételek meggyőztek arról, hogy valóban gyönyörű a táj, szép a környezet. Kár, hogy a múlt század elején más csillagzat alatt épített kisvasutat benőtte a gaz. Néhol a sínek, a talpfák is hiányoznak. Két évtizede a senki földjévé vált. A kisvasút újraindítása nem lenne gazdaságos, ezért kell új rendeltetést adni neki.