2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fiatalság , bolondság – tartja egy közismert mondás... Ez jutott eszünkbe, miután a Szászrégeni CSM Avântul jobbára ifjú játékosokból álló 3. ligás labdarúgócsapata megszerezte zsinórban a harmadik győzelmét a bajnokságban.

A hosszan tartó nyári szünetben nem csupán a szakvezetés újult meg (immár Enyedi Andrei szakmai igazgató és Stoica Vilmos vezetőedző irányít), de a csapat is gyökeresen megfiatalodott – történt mindez leginkább a klub igencsak mostoha pénzügyi körülményei miatt. Az elmúlt labdarúgóidényhez viszonyítva ugyanis olyan kulcsfontosságú játékosok intettek búcsút a csapatnak mint Merdariu, Covaciu, S. Chirilă, Bujor és Stavilă. Ennek dacára a CSM Avântul semmi jelét nem adja, hogy megszenvedte volna a váltást, sőt! A húszas éveik legelején járó labdarúgók újabb győzelmet arattak, miután a 2021–2022-es pontvadászat első két játéknapján is eléggé meglepő módon szintén három pontot gyűjtöttek be.

Ezúttal azt a Tordai Sticla Arieșult sikerült két vállra fektetniük, amely korántsem játszott úgy, mint aki két fordulót követően pont nélkül áll a tabellán...

A találkozó kezdeti perceiben a vendégek kezdeményeznek, többet birtokolva a labdát. Az első kapura lövésük a 9. percben történt, ám az összecsapás alatt végig nagyon aktív Veres 18 méterről leadott kísérlete erőtlenre sikeredett. Kilenc perccel később ugyanő a bal oldalról, 20 méterről próbálkozott, ám a jól eltalált labdát Bucin szögletre tolta. Az első játékrésznek nagyon gyatra volt a színvonala, így eléggé eseménytelenre sikeredett. Inkább a tordaiak uralták a mezőnyt, és három-négy alkalommal eléggé könnyedén Bucin kapujának előterébe kerültek. A hazaiak hatalmas szerencséjére azonban a Kolozs megyei együttes nem dolgozott ki említésre méltó gólszerzési lehetőségeket. Az eléggé halvány teljesítményt nyújtó szászrégeniek első – s egyben az egyetlen említésre érdemes – helyzete az első félidőben a 26. percben adódott, amikor Daniel Popa a büntetőterület vonaláról lőtt, de Onciu kapus védett.

Szünet után (a 49. percben) Harkó próbálkozott távoli lövéssel, ám az apró termetű szélső védő kísérlete nyomán a labda jócskán a kapu fölé ment. Az 53. percben a vendégek előtt kecsegtető gólhelyzet kínálkozott: egy hosszú indítást követően Veres egyedül vezethette a játékszert Bucinra, ám a házigazdák tapasztalt hálóőre remekül hárított. Az Avântul legnagyobb gólszerzési lehetősége a 64. perc eseménye: ekkor C. Chirilă ellenállhatatlanul lódult meg a bal szélen, s a tizenhatos sarkából leadott erős lövését Onciu hatalmas bravúrral szögletre tolta! Két perc elteltével Veres 40 méteres, boltíves lövése fö-lészállt. Ezt követően – mivel a két csapat fő célja leginkább a steril labdabirtoklás volt – már nagyon úgy tűnt, hogy igazságos gól nélküli döntetlent könyvelhetünk el, ezért némileg meglepőként hatott, hogy a találkozó 86. percében megszületett az összecsapás egyetlen, három bajnoki pontot érő gólja: Harkó remekül ívelt be egy 30 méteres szabadrúgásból, a labda a fiatal Raul Suciu fejére került, aki pár méterről látványosan a vendégkapuba „bólintott” (1-0).

Ezzel a hajrában elért, kissé szerencsés sikerrel Stoica Vilmos legénysége immár három győzelmet számlál a három lehetségesből, amit a bajnokság kezdetén minden valószínűség szerint sem a szakvezetés, sem a fiatal labdarúgók még a legszebb álmaikban sem reméltek! A következő fordulóban a Szászrégeni CSM Avântul Maros megyei riválisát, a Nyárádtői Unirea 2018 együttesét látja vendégül. A nyáradtőiek igen kemény diónak ígérkeznek, s félő, hogy egy péntekihez hasonló halvány teljesítmény kevés lesz az üdvösséghez.

Jegyzőkönyv

3. liga, IX. csoport, 3.forduló: Szászrégeni CSM Avântul – Tordai Sticla Arieșul 1-0 (0-0)
Szászrégen, Avântul-pálya, mintegy 250 néző, napsütéses időjárás. Vezette: Răzvan Necrici (Románkékes) – Alexandru Turian (Zilah), Adrian Iancău (Kisderzsida). Ellenőr: Cătălin Popescu (Ploiești), Veress Lóránt (Sepsiszentgyörgy).
Gólszerző: R. Suciu (86.).
Szászrégen: Bucin – Bugnar, Hasnaș, D. Chirilă, Harkó, R. Suciu, C. Chirilă, (82. M. Pop), Vrabie (73. R. Moldovan), Serbănați, D. Popa (62. Baki N.), Murar.  
Torda: Onciu – Pârv, Cordoș, Budin, Manu, Veres, Paleoca  (75. Marcu), Cimpoeșu, Salcău, Cobârzan, Svichi (67. Savu).