2020. október 23., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Húsz év után korszakváltás

A vasárnapi helyhatósági választásokon Marosvásárhely történelmi győzelmet aratott. Húsz év után sikerült leváltani Dorin Floreát, és visszaszerezni a várost. Soós Zoltán az új polgármester, aki az összes magyar politikai alakulat támogatását élvezte. Rendkívül fontos győzelmet mondhat magáénak az RMDSZ Maros megyében is, ahol sikerült megtartani a megyei tanácselnöki tisztséget és 41 településen magyar polgármestert állítani.

Az alábbiakban Soós Zoltán polgármester és Péter Ferenc megyei tanácselnök nyilatkozatát olvashatják.

    Fotó: Karácsonyi Zsigmond

Győzött Vásárhely! 

„Lezárult a Florea-rendszer – jelentette ki Soós Zoltán.

– Azt ígértem, minden marosvásárhelyi polgármestere leszek. Köszönöm, hogy támogattak ebben. Biztos fogok hibázni, tévedni, de egyvalamit bizonyosan nem felejtek: a város minden lakóját képviselem, akár román, akar magyar, akár más nemzetiséghez tartozik. 

Visszavettük a várost. Győztünk. Nem a magyarok a románok felett, hanem mi mindannyian a korrupció és a keresztapák felett arattunk győzelmet.

 A mai nappal lezártuk a Florea-rendszer elmúlt húsz évét. Lezártunk egy rendszert, ami éppen 20 évvel tartott tovább a kelleténél. Komoly sebeket ejtett a város testén. De úgy tűnik, nem ért létfontosságú szervet. Nem érte el a szívet és az agyat sem. Mert ma a vásárhelyiek szívvel és ésszel szavaztak. Mindkettő ugyanazt diktálta: változás kell ennek a városnak. 

Győzött a változás! Hosszú út vezetett idáig, és nem csak a kampány hosszú hónapjaira gondolok. Évszázados előítéleteket és évtizedes sebeket kellett begyógyítanunk. Marosvásárhely ma bebizonyította: nem fél többé. Nem ijed meg az uszítástól, a riogatástól. Marosvásárhely ma a változásra szavazott. 

A mai eredmény feladatot ad mindenkinek. Nem csak nekem, a politikai pártoknak is. Az RMDSZ már letette a voksát. Teljesen megújult csapattal, az előző húsz év intrikáiban érintetlen jelöltekkel vágott neki a választásnak. Most a többieken a sor, hogy bizonyítsák: a változás érdeke erősebb a pártok érdekénél. 

Bízom benne, hogy a pártok megértik a világos üzenetet, amit ma este kaptak. Hogy meg fogják érteni a marosvásárhelyi emberek akaratát, és stabil koalíciót építenek a változás érdekében.

Marosvásárhely legnagyobb polgármestere, Bernády György azt mondta: ha bizalmat kapok, egy új várost építek fel Önöknek. Én új várost nem ígérhetek, de új szemléletet igen. 

Új fejezetet nyitunk Marosvásárhely életében

 A többség megértette az üzenetünket, és bizalmat szavazott a programunknak. Annak a programnak, amely egy jobb, élhetőbb várost ígér. Nagy kihívások állnak előttünk. Növelni kell Marosvásárhely versenyképességét, munkahelyeket kell teremteni, javítani a közlekedést, csökkenteni a lemaradást a régiós nagyvárosokhoz képest. 

Nem tudunk mindent azonnal megoldani. Húsz elpazarolt évet kell behozni. Csodát nem ígérhetek, csak munkát, sok munkát. Amit nyertünk, nem pozíció, hanem a problémák megoldásának felelőssége. 


A ma este legfontosabb szava a köszönöm

Köszönöm a marosvásárhelyieknek, hogy bizalmat szavaztak nekem és annak a programnak, amit kollégáimmal és az itt lakókkal közösen állítottunk össze. Köszönöm a támogatóimnak, hogy mellém álltak. Sokan voltak, és napról napra nőtt a számuk. Nélkülük bizonyosan nem sikerült volna. Köszönöm az RMDSZ, az EMSZ és a Pro Európa Roma Párt politikai támogatását. Az RMDSZ-t külön is említenem kell: nagy köszönet mindenért. Köszönöm a száznál több önkéntesünk lelkes és önfeláldozó munkáját. A szavazóházi biztosok és a megfigyelők egész napos munkáját azért, hogy rendben menjen a szavazás. Köszönöm a kampánystáb kitartását és professzionalizmusát. 

Polgármesteri kampányként indítottunk egy maroknyi emberrel. Mára viszont egy közösséget kovácsoltunk – a vásárhelyi rendszerváltók közösségét. A kampánynak vége, de ezt a közösséget éltetni és erősíteni kell ezután is. Végül köszönöm a családom türelmét. Ígérem, valamivel többet fognak látni, mint az elmúlt hónapokban. Tudják, hat gyermek apja vagyok, rájuk fér a szülői figyelem. Köszönöm” – mondta végül Soós Zoltán

A mai napon kettős győzelmet arattunk!

Péter Ferenc megyei tanácselnök kijelentette: „A mai napon kettős győzelmet arattunk. Megszereztük a megyei elnöki pozíciót, és az RMDSZ lett a legfontosabb politikai erő a megyei tanácsban. De nemcsak megyei szinten arattunk győzelmet, hiszen húsz év után Marosvásárhelynek is újra magyar polgármestere lehet Soós Zoltán személyében. 

Sőt tovább erősödtünk a megyében is. Három polgármesteri mandátummal többet szereztünk, mint 2016-ban. Így most 41 településen lesz RMDSZ-es polgármester vagy az RMDSZ által támogatott független polgármester. Sikerült megnyerni a választást, és polgármestert állítani Marosvásárhelyen Soós Zoltán független jelölt személyében, akit az RMDSZ támogatott, Szászrégenben Márk Endre személyében, Deák Attila személyében Beresztelkén, és Kovács Ilona személyében Mezőmadarason.

Sokaknak kell köszönetet mondanom a mai napon, mert sokak munkájának, támogatásának köszönhetem, hogy most itt állok önök előtt. Köszönöm mindenki támogatását. A megkezdett munkát folytatjuk, Maros megyét továbbra is a fejlődés útján tartjuk. 

Egy hosszú nap és egy hosszú hónap van mögöttünk. Ebben az időszakban arra törekedtünk, hogy a megye minden szegeletébe eljussunk, tájékoztassuk a Maros megyei embereket megvalósításinkról, terveinkről. 

Szeretném megköszönni minden Maros megyei lakosnak, aki ma élt szavazati jogával, és mindenki munkáját, aki azon dolgozott, hogy Maros megye a következő négy évben tovább fejlődhessen.

Engedjék meg, hogy még egyszer kiemeljem: Marosvásárhelyen győztünk, Szászrégenben győztünk, ugyanúgy győztünk Beresztelkén, ahol nagyon rég nem volt polgármesterünk. 

Az egyedüli hely, ahol nem sikerült visszaszereznünk a polgármesteri széket, Makfalva: ott megmaradt az előző polgármester” – fogalmazott Péter Ferenc.