2022. július 5., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A rák az egész szervezet, a test, a lélek és a szellem idült degeneratív megbetegedése. 

A rák az egész szervezet, a test, a lélek és a szellem idült degeneratív megbetegedése. A hagyományos klinikai rákkezelés – ami a betegek élettartamának lényeges meghosszabbítását és életminőségük javítását illeti – leginkább a tüneti kezelést részesíti előnyben az oki terápia helyett. Fontos viszont tudni, hogy a rosszindulatú daganatos betegségek elleni küzdelemnek vannak olyan, a hagyományos rákterápiáktól – műtét, sugár- és kemoterápia, hormonkezelés – eltérő módozatai, amelyek a természet erejét és az életmódunkat célozzák meg, és így negatív mellékhatások nélkül segítenek legyőzni a rákot. 
Nemzetközileg is egyre világosabb, hogy a modern orvostudomány, illetőleg a gyógyszeripar a krónikus degeneratív betegségek területén – ami az élettartamot, életelvárást és a fájdalommentes, emberhez méltó, jobb életminőséget illeti – igényli a természetgyógyászati módszerek és ismeretek figyelembe vételét, ezek tudományos igazolását és felhasználását. Fontos hangsúlyozni, hogy az alternatív, természetes terápiás lehetőségekre semmiképpen sem a sebészeti, sugár- vagy hormonkezelések helyetti egyedüli terápiaként kell tekinteni, hanem a holisztikus gyógyászat irányelveit szem előtt tartva, azokkal együtt, velük párhuzamosan érdemes alkalmazni.
A kutatók már régebben felfigyeltek arra, hogy az amazóniai esőerdőkben élő indián törzsek hírből sem ismerik a daganatos betegségeket. És beszélhetnénk itt a kaukázusi, tibeti, kirgiz és más népekről is, amelyek körében szintén igen ritka a rák előfordulása, ellenben igen magas az átlagéletkor. Ez a helyzet legtöbbször nem a véletlen műve. Klinikai tanulmányok igazolták, hogy az általuk rendszeresen fogyasztott trópusi és más gyógynövénykivonatok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek a terápia sok más, fontos összetevőjével együttesen, egymás hatását erősítve fejtik ki pozitív hatásukat.
Nem csodaszerekről van szó, új szenzációról, hiszen alapja több évezredes múltra tekint vissza. A természet adta lehetőségek – kiegészítve a modern orvoslás tudományos alapjaival – kiváló lehetőségeket nyújtanak a szervezet egészének a megerősítésére, kiegyensúlyozott, jó működésének a biztosítására.
Dr. James P. Cima hírneves rákkutatót parafrazálva, nincs olyan rákkeltő organizmus, aminek esélye lenne a fennmaradásra egy egészségesen működő szervezetben. Fontos tehát tudatosítani, hogy egy jól működő, erős immunrendszerrel rendelkező szervezetben a ráksejtek szaporodása is gátolt, újabb daganatok, áttétek képződése megelőzhető, a már meglevők terjedése megállítható, sőt visszafejlődésük, szétesésük is elérhető.
Ennek érdekében a legelső követelmény, hogy a szervezet valamennyi sejtjének normális alapregulációs feltételei megteremtődjenek, minden sejt képes legyen egymással egészséges biokémiai és bioelektromos belső rendszerrel kommunikálni. Nobel-díjas kutatók jegyzik meg, hogy a daganatos betegségek esetében a sejtközti kommunikációs rendszert olyan nagy teher éri, hogy a szervezet energiaháztartása és -készlete a megbomlott állapot kompenzációjára fordítódik, eközben az oxigénhiány, az antioxidánsok hiánya és a sejtek energiahiányos állapota egyre fokozódik, az öngyó-gyulásra egyre kevesebb energia jut. A daganatos beteg ezért érzi magát fáradtnak, ezért keseredik el. Képletesen mondva: a rákbeteg sejtszinten kerül kimerült állapotba. 
A kemo- és sugárkezelés során a rákos sejtek pusztulása mellett egészséges sejtek, szövetek is károsodnak, végeredményben az egész szervezet legyengül, az immunrendszer már nem képes kellőképpen ellátni a feladatát. Ezeket a negatív hatásokat lehet csökkenteni, kiküszöbölni azáltal, hogy élünk a természet adta lehetőségekkel. Olyan étrend- és életmód-változtatás, gyógynövényalapú készítmények, vitaminkúra bevezetése szükséges, amelyek segítségével szervezetünk megerősödik és védekező rendszerünk fel tudja venni a harcot a betegséggel, megakadályozva a daganat kiújulását és/vagy újabb daganatok, áttétek kialakulását. 
Ennek egyik legfontosabb eleme a helyes táplálkozás, ami főleg a már beteg személyek esetében meglehetősen sok lemondással jár. De van-e fontosabb az ember életében, mint az egészsége? Fontos biztosítani az antioxidánsok, vitaminok, nyomelemek, aminosavak és flavonoidok napi fokozott bevitelét, elsősorban nyers – kisebb mennyiségben párolt – zöldségek és gyümölcsök következetes fogyasztásával. Természetesen nem kifejezetten vegetáriánus étrendre kell átállni. A helyes táplálkozásra, a méregtelenítő, immunerősítő hatású gyógynövényekre és készítményekre helyszűke miatt most nem térek ki (ezekről bővebben írtam a Természetesen a rákról című blogoldalamon), csupán annyit jegyzek meg, hogy az étrendnek lehetőleg minden olyan funkcionális biológiai komponenst tartalmaznia kell, amelyek az élet optimális fenntartásának alapjaihoz szükségesek. 
Étrendünkkel segíteni kell a már többletként jelentkező toxikus anyagok, valamint a daganatsejtek elpusztulásával termelődő még több mérgezőanyag folyamatos eltávolítását a szervezetből, meg kell akadályozni a már visszafordíthatatlan önmérgezést. A betegség következtében a szervezetben felszaporodott szabad gyökök savas vegyhatást idéznek elő, serkentik a daganatos sejtek szaporodását. A szabad gyökök megkötését biztosítják az antioxidánsok, amelyek szódabikarbóna-oldattal kiegészítve, a belső miliő méregtelenítésével, lúgosításával erősítik immunrendszerünket, lehetővé téve a rákos sejtek megsemmisítését. Ezt a célt szolgálja a C-vitamin is, mint erős antioxidáns, amely az oxigénszállítás javításával is hozzájárul az oxigénhiányos, energiaszegény állapot megszüntetéséhez. 
Természetesen a helyes táplálkozás önmagában még nem elegendő e cél eléréséhez, a méregtelenítésnek, a helyes életvitelnek sok más összetevője van. Gondoljunk csak az alkoholra, a dohányzásra, netán a drogokra, amelyek használatának abbahagyásával folyamatos mérgezéstől kíméljük meg magunkat. A friss levegőn való rendszeres, aktív mozgás, amelynek legkézenfekvőbb formája a napi többszöri séta, ugyancsak segíti az oxigénhiányos állapot megszüntetését, az optimális kapilláris keringést. 
A rák azonban nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek betegsége is. Sok esetben nyert bizonyítást, hogy jelenlegi vagy akár a távoli múltból származó lelki traumák, megoldatlan konfliktusok állnak a betegség kialakulásának hátterében. Éppen ezért a konfliktuskezelésnek, a belső lelki egyensúly és béke megteremtésének rendkívül nagy szerepe van a gyógyulásban. Selye János világhírű magyar orvos vallotta, hogy minden betegség közös kiváltó oka a stressz. Ennek csökkentése, megszüntetése rendkívül fontos eleme a gyógyulásnak.
A szeretet, a családban uralkodó harmonikus légkör igen lényeges a beteg számára. A hozzátartozók és a terápiás csoportok sokat segíthetnek a gyógyulásba vetett hit, a pozitív, optimista gondolkodás kialakításában, az akaraterő fenntartásában.
Elmondhatjuk, hogy a kiegyensúlyozott életkörülmények, legyen szó táplálkozásról, életvitelről vagy társadalmi kapcsolatokról, elengedhetetlenek a gyógyulás eléréséhez, a betegséggel vívott harc következetes végzéséhez. 
Van tehát kiút ebből a végzetesnek hitt betegségből, csak higgyünk benne és akarjuk!
Bővebb információk a 0757-352-541-es telefonszámon.
Dr. Kerestély Péter